چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
اسلحه فروشی با چراغ خاموش
نتیجه تحقیقاتی که اخیرا انجام شد در میان شگفتی و تعجب کارشناسان امور نظامی نشان داد که آلمان پس از ایالاتمتحده و روسیه سومین صادر کننده بزرگ سلاح در جهان است. آلمان که زمانی یکی از تهاجمیترین ارتشهای دنیا را داشت امروز ترجیح میدهد تصویر کشوری صلحطلب و گریزان از منازعه و درگیری را به نمایش بگذارد.
از بیرغبتی ارتش آلمان از مشارکت در منازعات فرامرزی گرفته تا سیاست خارجیای که از روی آوردن به راه حلهای صلحآمیز در عرصه بینالمللی حمایت میکند از تلاش برلین برای نمایاندن عملکرد خود را به عنوان الگویی برای سایر کشورها حکایت دارد.
با گزارشی که اخیرا از سوی مرکز بینالمللی برای نوگرایی و تغییر (BICC) که موسسهای نظریهپرداز در آلمان است، انتشار یافت چهره دیگری از آلمان و رابطهاش با جنگ از پرده برون افتاد.
صنایع نظامی آلمان حد فاصل سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۶ شاهد جهشی ۲۰ درصدی ارزش صادرات خود از ۱/۹ میلیارد دلار به حدود ۱۱ میلیارد دلار بود اگر چه سهم تسلیحات تهاجمی در این مدت از حدود ۲/۲ به ۵/۳ میلیارد دلار رسید.
در این چارچوب مشخص شد آلمان سالانه در حدود ۵/۱درصد میلیارد دلار سلاح به کشورهای در حال توسعه صادر میکند. در واقع BICC تخمین میزند مجموع فروشهای تسلیحاتی آلمان در سال ۲۰۰۶ میلادی این کشور را در جایگاه سومین صادرکننده بزرگ سلاح پس از ایالاتمتحده و روسیه و بزرگترین عرضهکننده تسلیحات در اتحادیه اروپایی قرار داد.
گزارش سال ۲۰۰۷ میلادی BICC که به درخواست این گروه توسط هانس بلیکس، بازرس ارشد تسلیحاتی پیشین سازمان ملل متحد تهیه و تدوین شده بیشتر روی افزایش جهانی هزینههای نظامی متمرکز شده تا صادرات تسلیحاتی آلمان و به این استنتاج رسیده که معاملات تسلیحاتی در دهه گذشته با وجود پایان جنگ سرد و این تصور که مسابقات تسلیحاتی پایان مییابد به طور مداوم در حال رشد بوده است.
حد فاصل سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۶ میلادی مجموع بودجه نظامی کشورهای جهان در حدود ۱۵ درصد افزایش یافت تا آنجا که در حال حاضر کل بودجه نظامی دنیا به حدود ۱۰۰۰میلیارد دلار بالغ میشود که یک سوم آن توسط ایالاتمتحده هزینه میشود.
به اعتقاد بلیکس در این چارچوب ایالاتمتحده سعی دارد به برتری نظامی مطلق در عرصه بینالمللی دست پیدا کند و سایر کشورها از ترس عقبماندن از آمریکا به ناچار درگیر نوعی رقابت تسلیحاتی با این کشور و با هم شدهاند. او تاکید دارد این روند موجب شده سیاست دوران جنگ سرد احیا شود بیآن که جنگ سردی در کار باشد.
دستاندرکاران تهیه گزارش BICC که ایالاتمتحده پس از سال ۲۰۰۱ با سیاستهای تهاجمی خود در افغانستان و عراق در عمل دنیا را به سوی نوعی رقابت پنهان برای خرید هر چه بیشتر سلاح سوق داده است.
تقریبا نیمی از قراردادهای تسلیحاتی جهان در واشنگتن، پایتخت ایالاتمتحده منعقد میشود و در عین حال این شهر جایی است که قوانین مربوط به بودجه نظامی ۴۴۰ میلیارد دلاری ایالاتمتحده که نزدیک به نصف کل بودجه نظامی جهان است در آن تصویب میشود.
کارشناسانی که در تهیه گزارش BICC مشارکت داشتهاند پس از بررسی گزارشات مربوط به خرجکردهای نظامی آمریکا پس از سال ۲۰۰۱ میلادی به این استنتاج رسیدند که بودجه نظامی این کشور در این سالها ۵۲ درصد رشد داشته است و آمریکا عملا دنیا را با نظامیگری خود همراه ساخته و به سوی مسابقه تسلیحاتی تمامعیاری برده است.
علاوه بر ایالاتمتحده آمارهای جهانی از رشد سریع و تصاعدی بودجه نظامی کشورهایی چون چین، هند و پاکستان حکایت دارد. جاهایی که روند در حال شتاب گرفتن روی آوردن به نظامیگری را با شفافیت بیشتری میتوان دید.
مترجم: افشین مظاهری / منبع: اشپیگل
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست