جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

خواب و بارداری


خواب و بارداری

● خواب در سه ماهه اول
خواب دردوران بارداری از نظر فیزیکی و روانی دورانی پر از هیجان و چالش است. مادر دائماً با احساس درد، گرفتگی پاها، حالت تهوع، اضطراب، افسردگی و ‎.‎.‎. درگیر …

خواب در سه ماهه اول

خواب دردوران بارداری از نظر فیزیکی و روانی دورانی پر از هیجان و چالش است. مادر دائماً با احساس درد، گرفتگی پاها، حالت تهوع، اضطراب، افسردگی و ‎.‎.‎. درگیر است که می توانند بر کیفیت خواب شب او تأثیرگذار باشند. تقریباً تمام زنان باردار در دوره ای از بارداری خود با اختلالات خواب روبه رو می شوند. برای داشتن خوابی بهتر توجه به راهکارهای زیر مفید است.

اگر حالت تهوع مانع از داشتن خواب راحت می شود، استفاده از یک غذای ملایم مانند کراکر یا برشی از سیب قبل از خواب، تأثیر مثبتی داشته و آرامش معده را به همراه می آورد. برای غلبه بر حالت تهوع صبحگاهی، قرار دادن غذای سبک در کنار تخت و خوردن آن قبل از بلند شدن از رختخواب توصیه می شود.

زنجبیل یک درمان طبیعی ضدتهوع است. همچنین طب سوزنی و استفاده از دارو نیز بنا به تجویز پزشک، گزینه های دیگری هستند که پیش روی زنان باردار قرار دارند.

نیاز مکرر به دستشویی در نتیجه بزرگ شدن رحم و فشاروارده بر مثانه از مشکلات دیگر این دوران است. علاوه بر این در ابتدای بارداری حجم مایعات درون بدن نیز افزایش یافته و کار کلیه ها برای خارج ساختن مایعات زائد از بدن بیشتر می شود. برای حل این مشکل توصیه می شود مادران از هنگام بعدازظهر مایعات کمتری را مصرف کنند. علاوه بر این میزان مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه، چای و نوشابه را نیز کاهش دهند.

اگرچه در سه ماهه اول بارداری هنوز جنین آنقدر بزرگ نشده که مشکلاتی را برای وضعیت خواب مادر به وجود آورد اما در این دوران نیز او خواب چندان راحتی ندارد. بهتر است مادران در این مدت به خوابیدن به پهلو عادت کنند زیرا در این وضعیت میزان خون و مواد غذایی که به کودک می رسد، بیشتر است. خوابیدن به پشت می تواند با کمردرد، مشکلات تنفسی، فشار خون پائین و کاهش جریان خون به قلب کودک همراه باشد. خوابیدن به پهلوی چپ با زانوهای جمع و استفاده از یک بالش در زیر شکم و بالش دیگری بین پاها می تواند شرایط مطلوبی را برای خوابیدن مادر فراهم کند.

علاوه بر این هورمون های استروژن و پروژسترون بتدریج در دوران بارداری افزایش یافته و می توانند خواب را تحت تأثیر قرار دهند. افزایش میزان پروژسترون در سه ماهه اول بارداری خستگی را برای مادر به همراه داشته و استروژن میزان خواب عمیق را در مادر کاهش می دهد.

چرت زدن های میان روز می تواند راه حل خوبی باشد و دراز کشیدن برای رفع خستگی مادر مفید است. اگرچه باید توجه داشت زمان آن به گونه ای باشد که خواب شب را با مشکل روبه رو نکند.

زینب سادات محسنی