جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

چرا خواب, خوراک و کار برای سلامت ما مفید هستند


چرا خواب, خوراک و کار برای سلامت ما مفید هستند

این عادت ها شما را بیمار می کنند

هنگامی که به اندازه کافی نمی‌خوابید، صبحانه نمی‌خورید، ورزش نمی‌کنید یا بی‌میل می‌شوید، چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ با مطالعه این مطلب خواهید یافت چگونه برخی از عادات بد، سلامت را به خطر می‌اندازند.

● وقتی کم بخوابیم چه اتفاقی می‌افتد؟

هیچ‌کس به طور قطع از دلیل ضرورت خواب مطلع نیست اما شکی نیست که ایجاد کوچک‌ترین آسیبی عملکرد بدن را مختل می‌کند. برای مثال، مطالعات نشان داده است که کمبود خواب، سطح هورمون لیپتین؛ هورمونی که کنترل‌کننده اشتهاست را پایین می‌آورد. به این مفهوم که کم‌خوابی باعث پرخوری کردن می‌شود. کمبود خواب سطح هورمون استرس را هم افزایش می‌دهد و بدن شما را وادار می‌کند تا گلوکز بیشتری به جریان خون وارد کند. همچنین کم‌خوابی، حساسیت بدن‌تان را به انسولین کمتر می‌کند. اما این تازه ابتدای کار است. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که کم‌خوابی تولید مواد شیمیایی مخصوص سیستم ایمنی را که از بدن در برابر میکروب‌ها محافظت می‌کنند، مسدود می‌کند.

با چند دقیقه بستن چشم‌ها خودتان را فریب دهید وگرنه شاید مجبور شوید یک بسته دستمال کاغذی را برای آبریزش بینی خود مصرف کنید و به داروی ضدسرفه نیاز پیدا کنید. پژوهشی که در سال ٢٠٠٩ انجام شده، دریافته است افرادی که شب‌ها کمتر از هفت ساعت می‌خوابند، سه برابر بیشتر از دیگران سرما می‌خورند. پژوهش‌های دیگر بیانگر آن است که کمبود خواب بسیار کم، به طور مثال کاهش هشت ساعت خواب شبانه معمول به شش ساعت، می‌تواند میزان التهاب‌های مزمن را افزایش دهد که خطر ابتلا به بسیاری از ناراحتی‌ها اعم از حملات قلبی، کوفتگی‌ها و پوکی استخوان را بالا می‌برد.

به غیر از این مسایل، اثرات آنی و ناگهانی‌ای هم به وجود می‌آورد. وقتی زنگ ساعت، شما را از خوابی عمیق بیدار می‌کند، چون شما خواب کاملی نداشتید، روز را با ترشرویی و بدخلقی آغاز خواهید کرد و با سپری شدن روز، شما بیشتر احساس کسالت خواهید کرد. برخی متخصصان اعصاب بر این باور هستند که هدف از خوابیدن این است که مغز شما برای ساخت و استحکام بخشیدن به اتصالات بین عصب‌ها فرصتی را به دست آورد. پژوهش‌ها نشان داده‌اند کسانی که به اندازه کافی استراحت می‌کنند، اطلاعات تازه را سریع‌تر یاد گرفته و ذهنی قوی‌تر دارند. کم‌خوابی زمان واکنش نشان دادن به مسایل پیرامون را کاهش داده و همچنین شما را بیشتر در معرض خطر تصادفات و رویدادهای ناگوار قرار می‌دهد.

نتیجه‌گیری: در حالی که برخی افراد می‌توانند با کم‌خوابی زندگی را ادامه دهند، بسیاری از ما احتیاج به هفت ساعت خواب شبانه داریم. بررسی‌ها می‌گویند یکی از نشانه‌های داشتن خواب کافی این است که شما هر روز می‌توانید بدون نیاز به ساعت زنگدار، سر وقت بیدار شوید.

● اگر هر روز صبحانه نخوریم چه اتفاقی می‌افتد؟

زمانی که پس از استراحت طولانی شبانگاهی از خواب بیدار می‌شوید، بدن شما تقریبا دوازده ساعت را بدون غذا گذرانده است. این مساله یک معنا دارد: شما نیاز به سوخت و انرژی دارید. این دقیقا یعنی شما در جریان خون‌تان دچار کمبود گلوکز هستید. اگر صبحانه نخورید و با این قند پایین از خانه خارج شوید، یکی از ارگان‌های به‌خصوص بدن شما نخواهد نتوانست با تمام سرعت به فعالیت بپردازد، که آن ارگان همانا مغز است که برای اداره موثر بدن نیاز به جریان مداوم قند خون دارد. در این هنگام حتی قند خون پایین ممکن است حالت تهوع و اختلال در اعصاب ایجاد کند و ممکن است احساس عدم هوشیاری هم بکنید. بررسی‌ها روی بچه‌های محصل نشان داده که دانش‌آموزانی که صبح‌ها صبحانه می‌خورند، حضور ذهن بیشتری دارند و نسبت به آن دسته از دانش‌آموزانی که صبحانه نمی‌خورند، یادگیری بهتری دارند.

علاوه بر این، صرف‌نظر کردن از وعده صبحانه بعدها سبب پرخوری می‌شود. یک متخصص غدد درون‌ریز به نام دکتر سوما دروناوالی، در دانشگاه مرکز پزشکی شیکاگو، می‌گوید: «وعده صبحانه برای تحت کنترل درآوردن اشتهای شما برای باقی روز از اهمیت خاصی برخوردار است.» این یعنی، حذف صبحانه و تا ظهر چیزی نخوردن و دل ضعفه داشتن، شما را آنقدر گرسنه می‌کند که نتوانید پیش از خوردن غذا، سالاد بخورید و در عوض یک پرس بزرگ غذا را بخورید. بیشتر این افراد، کالری‌هایی که باید در وعده صبحانه دریافت می‌کرده‌اند و با نخوردن صبحانه آنها را از دست داده‌اند را با پرخوری در وعده ناهار و شام جبران می‌کنند. آنها معمولا در وعده‌های غذایی، غذاهایی می‌خورند که دارای چربی‌های اشباع‌شده هستند و باعث مسدود شدن شریان‌ها می‌شوند. در ضمن، کسانی که صبحانه نمی‌خورند تمایل بیشتری به خوردن خوراکی‌های بی‌ارزش و میان وعده‌ها دارند. یک پژوهش دریافته است خانم‌های چاقی که اغلب مخالف خوردن صبحانه هستند، می‌توانند با اضافه کردن این وعده غذایی به راحتی حدود دو کیلوگرم وزن کم کنند. اگر به طور منظم صبحانه بخورید، نه تنها دچار اضافه وزن نخواهید شد، بلکه قند خونت نیز تنظیم خواهد شد.

نتیجه‌گیری: بیش از یک چهارم افرادی که اضافه وزن دارند، صبحانه نمی‌خورند. نشسته صبحانه خوردن نیز ممکن است بیش از ۵٠ درصد احتمال مقاومت انسولین را افزایش دهد. این مشکل سبب ابتلا به دیابت نوع ٢ می‌شود.

● وقتی تمام روز بیکار باشیم چه می‌شود؟

آیا تا به حال این گفته قدیمی را شنیده‌اید که «شیطان برای دست‌های بیکار، کاری پیدا می‌کند»؟ سپری کردن روز با تنبلی و نشستن روی مبل، شاید به نظر شما شیطانی نباشد اما بدن شما به شکل‌های مختلفی با قند یا گلوکز بدون مصرف در جریان خون شما مشکل پیدا می‌کند. پیاده‌روی یا انجام هرگونه تمرینات و فعالیت‌های ورزشی، سلول‌های ماهیچه‌ای را مجبور به جذب گلوکزهایی که برای تولید انرژی به کار می‌روند، می‌کنند. هنگامی که روزها به اندازه کافی از ماهیچه‌های خود کار نکشید، گلوکز در بدن شما بدون استفاده باقی می‌ماند. زندگی به روش نشسته و بی‌حرکتی بیش از اندازه، دو مشکل اساسی به وجود می‌آورد:

۱-بدن شما مقداری از قند مصرف نشده را تبدیل به چربی می‌کند. این چربی‌ها اغلب در باسن، ران‌ها و شکم ذخیره می‌شود و آنها را بزرگ خواهد کرد. بعدها این توده چربی نگرانی‌های زیادی ایجاد خواهد کرد. پژوهشی نشان داده سلول‌های چربی اطراف کمر، مواد شیمیایی‌ای تولید می‌کند که سبب مقاومت انسولین و التهاب می‌شود که ناراحتی‌های قلبی و بیماری‌هایی از این دست را افزایش می‌دهد.

۲-حرکت کند گلوکز در خون، میزان ترکیبات خطرناکی که AGE نامیده می‌شوند را افزایش می‌دهد و این ترکیبات می‌توانند به رشته‌های عصبی و سلول‌های خونی آسیب وارد کنند و این از دلایل آن است که در قند خون بالا عوارض بیماری دیابت نظیر از دست دادن بینایی و بیماری‌های کلیوی ظهور پیدا می‌کند.

برخاستن از روی مبل و بیرون رفتن از خانه برای پیاده‌روی می‌تواند برای جلوگیری از این سرنوشت به شما کمک زیادی کند. ورزش یک چربی‌سوز قابل اطمینان است و بررسی‌ها نشان داده که فعالیت‌های فیزیکی سطح AGE را کاهش می‌دهد.

نتیجه‌گیری: تمام روز نشستن در یک جا، ممکن است باعث شود تا شما تمامی برنامه‌های تلویزیونی مورد علاقه خود را تماشا کنید، اما این عمل سبب ذخیره شدن قند خون بد در بدن، اضافه وزن و انواع مشکلات خواهد شد.

● وقتی همیشه عصبانی باشیم، چه اتفاقی می‌افتد؟

خشمگین شدن به تنهایی مشکلی ایجاد نمی‌کند. هر چند وقت یک‌بار عصبی شدن، امری طبیعی بوده و برای سلامتی هم لازم است. اما همیشه عصبانی بودن موضوعی دیگر است و برای شما بسیار بد است. صرف‌نظر از به هم خوردن خلق‌وخو و جدا شدن شما از دیگران، تمام روز بد خلق و خشمگین بودن می‌تواند کنترل دیابت را بسیار دشوار کند. عصبانیت شکلی از احساس استرس است که سبب می‌شود تا بدن شما آدرنالین و سایر هورمون‌های مربوطه را آزاد کند. یکی از تاثیرات هورمون‌های استرس، بالا بردن قند خون است. به علاوه، استرس ممکن است در شما عادات بدی، از جمله زیاده‌روی در خوردن خوراکی‌های بی‌ارزش که می‌تواند شرایط بدتری را ایجاد کند به وجود آورد. موارد دیگری هم وجود دارد. اگر شما همیشه به خشم و عصبانیت خود اجازه خودنمایی دهید، ممکن است قلب شما آسیب ببیند. آیا هر چند وقت یک‌بار آزرده و رنجیده می‌شوید، اما با بی‌اعتنایی از آن می‌گذرید؟ مشکلی نیست. اما اکنون دانشمندان می‌دانند که عصبی بودن فشارخون را بالا می‌برد. در حالی که به هیچ‌وجه تعجبی هم ندارد، پژوهش تازه‌ای در دانشگاه یل، دریافته است افرادی که اجازه می‌دهند عصبانیت بر آنها غلبه کند، به میزان زیادی از ماده‌ای که ایندوتلین نامیده می‌شود در بدن خود دارند که با ایجاد رسوباتی در رگ‌های خونی مانند رسوب چربی‌ها، کلسترول و سایر مواد چرب در رگ‌ها، که محرک ایجاد حملات قلبی است و خون را با شدت در رگ‌ها به حالت لخته در می‌آورد. پژوهش دیگری هم دریافته متحمل شدن خشم زیاد، در واقع می‌تواند سبب بی‌نظمی در ضربان قلب شده و به طور موقتی باعث ایست قلبی می‌شود.

نتیجه‌گیری: عصبانیت و خشم به مدت طولانی یک سم کشنده است، پس راهی برای خلاص شدن از آن بیابید. میزان خشم خود را برای خودتان در دفترچه‌ای یادداشت کنید تا بتوانید از اندازه آن آگاهی پیدا کنید. از دوستان یا اعضای خانواده‌تان که باعث عصبی شدن شما می‌شوند، دوری کنید و به آنها تذکر دهید. در این مواقع کاری انجام دهید که خشم‌تان را کاهش دهد و آرامش پیدا کنید و به طور مثال از خانه بیرون بروید و فریاد بزنید.

ترجمه: علی‌رضا سردشتی