یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
سقای جام دانش
سالروز ولادت شکافنده علوم حضرت امام باقر العلوم (ع)
پنجمین اختر همیشه تابناک سپهر ولایت و خلافت و امامت، حضرت امام محمد بن علی(ع) بنابه نقل برخی مورخان در سوم صفر سال ۵۷ هجری در شهر مدینه، جهان را به قدوم نازنین خود منور ساخت.
نام مبارکش محمد و کنیه آن حضرت «ابوجعفر» و مشهورترین لقب آن امام همام، باقر و شاکر است.
رسول مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) به جابر بن عبداللـه فرمودند: انک سترک رجلا منی اسمه اسمی و شمائله شمائلی یبقر العلم بقرا؛ ای جابر تو مردی از نسل مرا میبینی که نامش نام من و صورتش به مانند من است و او شکافنده دانش است، پس سلام مرا به او ابلاغ کن.
آن حضرت از دو جهت به شرافت انتساب به حضرت امیرالمؤمنین (ع) مفتخر بود: زیرا پدر گرامی ایشان حضرت زینالعابدین (ع) فرزند امام حسین (ع) و مادر مکرمه ایشان حضرت فاطمه بنت الحسن «ام عبداللـه» دختر امامحسن مجتبی (ع) بودند.
بدین جهت آن امام را ابن الخیرتین و علوی بین علویین مینامیدند.
امام باقر (ع)، در فضای مقدس چنین خانوادهای فیض حضور یافت.
پدری که زینالعابدین (ع) است و مادری که امام صادق(ع) در وصفش فرمودند: کانت صدیقهٔ لم یدرک فی آل الحسن مثلها» در خاندان امام حسن (ع) هیچ زنی به فضیلت ایشان نمیرسد. (۱)
امام باقر(ع) در عظمت مادرش میفرماید:
روزی مادرم در زیر دیواری نشسته بود که ناگهان صدای آوار و شکسته شدن از دیوار بلند شد و خواست که به زمین هوار شود! مادرم با دست خود به دیوار اشاره کرد و فرمود: لا و حق المصطفی ما اذن الله لک فی السقوط. نباید به احترام پیامبر(ص) فروریزی که خداوند به تو چنین اجازهای نداده است.
امام باقر(ع) سه سال و شش ماه همراه امام حسین(ع) و ۳۴ سال با پدربزرگوارش، زندگی فرمود.
در حالات عبادی امام باقر(ع) همین بس که سبط ابن جوزی از بزرگان عامه مینویسد: بقر السجود جبهته ای فتحها و شقها آنقدر سجده امام باقر(ع) طولانی بود که پیشانی آن حضرت شکافته شد.
افلح یکی از خدمتگزاران حضرت میگوید: همراه امام به مکه مشرف شدم، وقتی وارد بیتاللـه شد و نگاه مبارکش به کعبه افتاد صدای ناله و گریهاش بلند شد و فرمود با اشک و گریه امید دارم خالقم بر من نظری خاص فرماید.(۲)
در ادب حضرتش نقل مشهور است هرگاه میخندید: عرضه میداشت: اللهم لاتمقتنی؛ خدایا مرا دشمن مدار!(۳)
در روز جمعه بسیار صدقه میداد و امام صادق(ع) فرمود: پدرم بسیار ذکر میگفت و ذکر لاالهالاالله را بیشتر از اذکار دیگر مقید بود(۴)
در رهنمودی فرمودند هرگاه نعمتی به شما رسید بگویید الحمدلله و در گاه غم و حزن لاحول و لاقوهٔ الا بالله و هر وقتی رزقتان تأخیر افتاد بگویید استغفرالله(۵)
و در کلامی دیگر فرمودند: کل عین باکیهٔ یوم القیامهٔ غیرثلاث: عین سهرت فی سبیلالله و عین فاضت من خشیهٔ اله و عین غضت عن محارمالله.
تمام دیدگان در روز قیامت گریانند مگر سه چشم: چشمی که در راه خدا شب را به سحر رساند و چشمی که از خوف خدا گریسته باشد و چشمی که از نامحرم پوشیده باشد. (۶)
حضرت امام محمدباقر(ع)، از همان عنفوان جوانی به دانش و تقوا و فضایل اخلاقی شهرت داشت و مصدر و مرجع حل معضلات و مشکلات علمی بودند.
امامت نورانی آن حضرت قریب بیش از ۱۸سال شرف تداوم داشت و باوجود کارشکنیها و ظلمها و کینهتوزیهای غاصبانی چون ولیدبن عبدالملک، سلیمانبن عبدالملک، عمربن عبدالعزیز، یزید بن عبدالملک، و هشام بن عبدالملک، به هدایت و رهبری امت اسلامی پرداخت و با سلاح تعلیم و تربیت و تزکیه، خودکامگیها و ستمگریهای غاصبان هدایت را خنثی میفرمود.
امام باقر(ع) با شیوهای مخصوص زمان خود به مانند پدران معصومش به ارشاد و هدایت و رهبری جامعه اسلامی و پاسداری از احکام قرآن و سنت ناب پیامبر مکرم اسلام جدش حضرت محمد مصطفی(ص) پرداخت.
آن حضرت با وجود فضای خفقان حاکم بر عصر خویش، جنبش و حرکت علمی و فرهنگی را در سطح وسیع در بلاد اسلامی پایهریزی و رهبری فرمود که اکنون اساس معارف و معالم دین و انسانیت تکیهدهنده بر آن تلاش مفید دارد. ایشان برای ترویج و تبلیغ معالم و معارف ناب اسلامی شاگردان برجستهای مانند زراهبن اعین، جابر جعفی، ابان بن تغلب، محمدبن مسلم و... تربیت فرمود که حقیقتاً هرکدام اقیانوس بیانتهای معرفت و دانش هستند. (۷)
وسعت این تعلیم و تلاش به گونهای بود که به غیر از مناطق شیعهنشین مانند مدینه و کوفه، مراکز جدید اسلامی را نیز پوشش داد.
آن حضرت در شرایطی که نشر حدیث پیامبر اکرم (ص) از سوی خلفای جور ممنوع بود و سنت پیغمبر به حاشیه رفته بود، با انقلاب علمی و فرهنگی خود ضمن صیانت از اساس دین، مسلمانان را با معالم حقیقی و راستین اسلام آشنا فرمود.
امام باقر (ع) با انقلاب علمی خود چهره زیبای حقایق اسلام را هویدا فرمود و حقیقتاً به تعبیر مورخان انقلاب ایشان همتای قیام امام حسین (ع) است.
آن حضرت در دورانی به تعلیم تبیین معالم دین قیام فرمود که افکار و آرای منحرف از هر طرف به سوی ارکان دین اسلام حمله ور شده بود و امام باقر (ع) با روشنگریهای خویش پیام اصیل اسلام ناب محمدی را به مسلمانان ابلاغ فرمود.
تعلیم ایشان به بعد عمل صالح منتهی میشد و برای همین حکام غاصب وقت برنمیتابیدند و لذا تا سرحد آزار و زندان نمودن امام باقر (ع) هم پیش رفتند.
السلام علی قمر الاقمار و نورالانوار و قائد الاخیار و بحر الزاخر الامام بالحق ابی جعفر محمد بن علی الباقر!
پینوشت:
۱ـ کافی، ج ۱، ص ۴۶۹ ـ بحار، ج ۴۶، ص ۳۶۶
۲ـ کشف الغمه، ج ۳، ص ۸۰
۳ـ کشف الغمه، ج ۳، ص ۸۰
۴ـ کشف الغمه، ج ۲، ص ۳۱۹
۵- نزههٔ الناظر، ص۱۰۲
۶- کافی، ج۲، ص۸۰
۷- جامع الرواهٔ، ج۱، ص۱۱۷
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست