پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

شبی ارجمندتر از هزار ماه


شبی ارجمندتر از هزار ماه

در آیه سوم سوره «دخان»، شبی فرخنده و مبارک نام گرفته و سوره «قدر» در بزرگداشت آن نازل شده است. شبی است که در آن قرآن نازل شده و فرشتگان با روح به فرمان پروردگارشان برای هر کاری (که مقرر …

در آیه سوم سوره «دخان»، شبی فرخنده و مبارک نام گرفته و سوره «قدر» در بزرگداشت آن نازل شده است. شبی است که در آن قرآن نازل شده و فرشتگان با روح به فرمان پروردگارشان برای هر کاری (که مقرر شده است) فرود می‌آیند.

این شب که تا دم صبح صلح و سلام و از هزار ماه ارجمندتر است، شب قدر خوانده می‌شود. «قدر» در لغت به معنای اندازه و اندازه‏گیری است. اما معنای اصطلاحی واژه «قدر»، عبارت است از ویژگی هستی و وجود هر چیز و چگونگی آفرینش آن. به عبارت دیگر، اندازه و محدوده وجودی هر چیز، «قدر» نام دارد.

استاد مطهری از این رو در تعریف قدر می‏ نویسد:... قدر به معنای اندازه و تعیین است... حوادث جهان... از آن جهت که حدود و اندازه و موقعیت مکانی و زمانی آنها تعیین شده است، مقدور به تقدیر الهی است.

در شب قدر، همه امور عالم اندازه‌گیری می‌شود و به تصویب حجت خدا در هر زمان می‌رسد. دقیقاً معلوم نیست شب قدر کدام شب است؛ گروهی آن را در طول سال محتمل می‌دانند و بسیاری در ماه رمضان. بیشتر مسلمانان آن را یکی از شب‌های نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم رمضان می‌دانند که در بین شیعیان شب بیست و سوم معروف‌تر است. بنابر روایات، روز قدر هم به اندازه شب قدر ارجمند است.

دعا و استغفار در این شب، وظیفه دانسته شده و رسول خدا (ص) بر دعا در آن و طلب عافیت از خداوند تأکید فرموده است.