دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
ارواحی که شما را می ترسانند
بهترین داستانهای ترسناک یا داستانهای ارواح جهان مابین سالهای ۱۸۸۰ تا ۱۹۳۰ نوشته شده. در همین سالها بوده که داستان کوتاه هم به اوج خودش رسیده وتبدیل به ژانر ادبی شده و غولهای داستان کوتاه جهان سر و کلهشان پیدا شده است. مثلا ارنست همینگوی بهترین مجموعه داستان کوتاههایش با عنوان «در زمان ما» را سال ۱۹۲۵ منتشر کرد، داستانهایی که نمونههایی از شاهکارهای داستان کوتاه جهان هستند. ابتدا نویسندگان این ژانر ادبی به نوشتن رمان با موضوع ارواح علاقهمند بودند، اما «پیتر واشنگتن» منتقد گاردین معتقد است که داستان ارواح در نهایت در قالب داستان کوتاه بوده که به کمال رسیده. به همین خاطر فهرستی از ۱۰ داستان کوتاه برتر ارواح جهان برای گاردین تهیه کرده است. خیلیها داستانهای ترسناک یا ارواح را جدی نمیگیرند و فکر میکنند که این داستانها فقط ترس و وحشت القا میکنند و فایده دیگری ندارند اما «واشنگتن» معتقد است که داستان ارواح ویژگیهای دیگری هم دارد و خیلی از بهترین داستانهای ادبی دنیا چه از جهت سبک و روایت و چه از جهت گیرایی، داستانهای پلیسی، ترسناک و حتی داستانهای ارواح هستند.
«گردش پیچ» نوشته «هنری جیمز»: یکی از بهترین داستانهای ارواح جهان است. در واقع خیلیها آن را بهترین داستان ارواح تاریخ ادبیات میشمارند. هنری جیمز نویسنده انگلیسی است که در آمریکا بهدنیا آمده. جیمز در شکلگیری مکتب رئالیسم در انگلستان نقش بهسزایی داشته و رمانها و داستان کوتاههایش نمونههای نابی از ادبیات داستانی هستند. بهرهگیری جیمز از نوع روایت، نقطهنظر و سبک داستان جایگاه ویژهای در مکتب رئالیسم ادبیات انگلستان دارد. هنری جیمز نوول «گردش پیچ» را در سال ۱۸۹۸ منتشر کرده است و پس از آن تا به امروز بیش از ۱۰ بار روی پرده سینما، صفحه تلویزیون و صحنه تئاتر رفته است.
«دماغ» و «شنل» نوشته «نیکلای گوگول» هم از دیگر داستانهای مهم ارواح هستند. این دو داستان چندان ترسناک نیستند اما از نظر سبک نوشتاری جایگاه خاصی در بین داستانهای ارواح دارند. گوگول از تاثیرگذارترین نویسندگان روس است که پدر ادبیات رئالیسم مدرن روسیه نامیده میشود. اتفاقا داستایوسکی در ستایش «گوگول» عبارتی دارد که از عنوان داستان «شنل» در آن استفاده کرده و گفته: «همه ما [همه ما نویسندگان بزرگ روس] از زیر «شنل» گوگول بیرون آمدهایم.»
«بازدید از موزه» نوشته «ولادیمیر ناباکوف» نویسنده روس آمریکایی داستان کوتاهی است که از زندگی خود «ناباکوف» الهام گرفته شده یعنی یک جور خود زندگینامه است اما خیلی از هواداران ناباکوف این موضوع را نمیدانند. «لولیتا»ی ناباکوف رمان مشهوری است، اما به نظر، ناباکوف در نوشتن داستانهای ارواح نیز دستی داشته و در داستان «بازدید از موزه» روح یک کشور او را تسخیر کرده است.
«مرده دزد» نوشته «رابرت لوئیس استیونسون» هم از داستان کوتاههای خوب اروح ادبیات است. استیونسون رماننویس، شاعر و مقالهنویس اسکاتلندی بوده که نویسندگان بیشماری از جمله بورخس، همینگوی، ناباکوف و کیپلینگ او را ستودهاند. داستان «مرده دزد» در سال ۱۸۸۴ منتشر شده است. «مرده دزد» همچنین در سال ۱۹۴۵ توسط «رابرت وایز» و با بازی «بوریس کارلوف» و «بلا لوگزی» فیلم شده است. گاردین درباره داستان «مرده دزد» نوشته: «به خوبی نوشته شده و دقیقا همان چیزی است که از نویسندهای همچون استیونسون انتظار داریم. داستان در اواسط قرن ۱۹ رخ میدهد و درباره مردهدزدانی است که نبش قبر کرده و برای آزمایشگاه پزشکی مدرسه وسیله فراهم میکنند.»
«پنجه میمون» نوشته «ویلیام ویمارک جاکوبز» داستان کوتاهی است که گاردین دربارهاش گفته موی تنتان سیخ میشود و توصیه کرده که آن را نصفهشب نخوانید. جالب اینکه وقتی جستوجو کردم، دیدم که کتاب به فارسی ترجمه شده و اینجا میتوانید شناسنامهاش را ببینید. «پنجه میمون» در سال ۱۹۰۲ در انگلستان منتشر شده و در این داستان پنجههای میمون مردهای بهعنوان طلسم عمل میکنند. «کافیه که سوت بزنی تا بیام سراغت خانم» نوشته «ام.ار. جیمز» از آن داستانهای ارواحی است که به قول گاردین باید در اتاق تاریک و سر میز شام آن را بخوانید. «ام.ار. جیمز» را با «هنری جیمز» اشتباه نگیرید. «ام. ار. جیمز» اول آگوست سال ۱۸۶۲ در منطقه «کنت» انگلستان بهدنیا آمده و به داستانهای ارواح کلاسیک یا همان داستانهای قرن نوزدهم علاقه زیادی داشته و به همان سبک هم داستان ترسناک نوشته است.
«پنجره باز» نوشته «ساکی» یکی از کوتاهترین داستانهای ارواح ادبیات جهان است. «ساکی» در اصل لقب «هکتور هوگ مونرو» نویسنده انگلیسی است که او را به خاطر مهارتش در داستانکوتاهنویسی با «اُهنری» و «دوروتی پارکر» مقایسه میکنند. داستان «پنجره باز» را میتوانید به انگلیسی اینجا بخوانید. گاردین داستان «پنجره باز» ساکی را همچنین یک کمدی توصیف کرده و گفته که ارواح این داستان خیالی هستند و داستان را «یک شاهکار مینیاتور» خوانده است.
«دختر بینوا» نوشته «الیزابت تیلور» که البته با آن یکی «الیزابت تیلور» فرق داشته. این یکی نویسنده بوده و در سال ۱۹۱۲ در «برکشایر» انگلیس بهدنیا آمده. گاردین داستان «دختر بینوا» را یکی از داستانهای ارواح ادبیات جهان معرفی کرده است.
«کلبه شمشادپیچ» نوشته «پلهام گرنویل ودهاوس» نویسنده انگلیسی است که از دسته داستانهای کمدی ارواح است. گاردین در همین باره مینویسد: «کمدی بیشتر از آنکه فکرش را بکنید در داستانهای ارواح حضور دارد.» «وودهاوس» ۷۰ سال نویسندگی کرده و با موفقیتهای زیادی هم روبهرو بوده. وی همچنین قسمت زیادی از عمرش را در فرانسه و آمریکا گذرانده و در کل نویسنده کمیک محسوب میشود تا نویسنده داستانهای ارواح.
نویسندگان زیادی از جمله کیپلینگ، داگلاس آدامز و سلمان رشدی از داستانهای «وودهاوس» تمجید کردهاند. با این همه، ردپای زیادی از این داستان در اینترنت پیدا نمیشود.
«آیینه» نوشته «ادیت وارتون» رماننویس و طراح آمریکایی است که در سال ۱۹۳۵ منتشر شده است. این داستان کوتاه ارواح نیز از انتخابهای داستانهای برتر ارواح گاردین است. کتاب «عمر بیگناهی» نوشته «وارتون» در سال ۱۹۲۰ منتشر شده و جایزه پولیتزر سال ۱۹۲۱ را نصیب این نویسنده آمریکایی کرده. «ادیت وارتون» همچنین نخستین زنی است که جایزه پولیتزر برده. وی علاوه بر انگلیسی به فرانسوی نیز داستان مینوشته و به زبانهای زیادی نیز تسلط داشته است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست