شنبه, ۲۶ خرداد, ۱۴۰۳ / 15 June, 2024
مجله ویستا

یک تزریق و صد دریغ


یک تزریق و صد دریغ

خیلی نگران و عصبی بود می گفت شوهرم از دستم پیر شده و زندگی ام به هم ریخته او فقط می خواست چهره اش را کمی زیباتر کند

خیلی نگران و عصبی بود. می‌گفت شوهرم از دستم پیر شده و زندگی‌ام به هم ریخته. او فقط می‌خواست چهره‌اش را کمی زیباتر کند...

به همین خاطر مجذوب تبلیغات یک مجله شد و برای تزریق ژل در گونه‌اش، پیش یک پزشک عمومی رفت. اما چه رفتنی؟! خانم نسرین.ر، ۳۰ ساله، میهمان این هفته میزگرد زیبایی سلامت هستند که تزریق ساده یک ژل، بدجوری او را به دردسر انداخته است. با او و متخصصان سلامت همراه شدیم تا بیشتر با عواقب تزریق این ژل دردسرساز آشنا شویم.

نسرین. ر. که با عوارض تزریق ژل درگیر است، می‌گوید:

وزارت بـهداشـت

لطفا جلوی تزریق ژل پاژ را بگیـرد!

▪ خانم نسرین! ماجرای تزریق ژل پاژ و واکنش بدنتان نسبت به آن را برایمان تعریف می‌کنید؟

- بله. حدود ۸ سال پیش بود که تبلیغ تزریق ژل برای زیبایی گونه و لب‌ها را در یک مجله دیدم و وسوسه شدم که برای برجسته شدن گونه‌هایم تزریق ژل را تجربه کنم. به همین خاطر به آدرسی که در تبلیغ مجله بود، مراجعه و ژل پاژ را در گونه‌هایم تزریق کردم اما ظاهرا جنس آن ژل اکراینی بود و چون این ژل‌ها از جنس بدن نیستند، جذب نمی‌شوند و افراد را به دردسر می‌ا‌ندازند.

▪ خب شما که این را می‌دانستید چرا سراغ تزریق ژل رفتید؟

- قبل از اینکه ژل را تزریق کنم که نمی‌دانستم، بعدا که بدنم نسبت به آن واکنش داد از زبان پزشکان مختلف این موضوع را شنیدم.

▪ واکنش بدنتان نسبت به این ژل از چه زمانی و چگونه شروع شد؟

- یک سال بعد از تزریق، پوست صورتم حساس و ملتهب و عفونی شد و ورم هم کرد. شاید باورتان نشود اگر بگویم گونه‌هایم اینقدر ورم کرده و سفت شده بودند که انگار پوست صورتم را کنده‌اند و به جای آن سنگ کار گذاشته‌اند. سفتی و ورم و عفونت گونه‌هایم حسابی دردناک بودند و زجرم می‌دادند. حتی یادم می‌آید که بعضی وقت‌ها ناحیه دور چشم‌هایم آنقدر ورم می‌کرد و مانند سنگ، سفت می‌شد که دیگر جلوی چشمم را نمی‌دیدم و موقع راه رفتن به در و دیوار می‌خوردم!

▪ واکنش اطرافیان‌تان نسبت به مشکل شما چطور بود؟

- بد، خیلی بد! همه اطرافیان مدام مرا سرزنش می‌کردند و به همین خاطر من هم حسابی عصبی شده بودم و از ترس سرزنش دیگران و خجالتم تا مدت‌ها از خانه خارج نمی‌شدم.

▪ آخر چرا سرزنش؟ مگر واکنش بدنتان نسبت به ژل پاژ تقصیر خودتان بود؟!

- واکنش بدنم تقصیر خودم نبود اما من پوست صاف و بدون لکه و عیبی داشتم و فقط برای زیبایی دنبال تزریق ژل رفتم. سرزنش اطرافیان به خاطر این بود که چرا بیخودی خودم را به دردسر انداختم. باورتان نمی‌شود اما تزریق ژل پاژ، زندگی مرا به هم ریخته و حتی شوهرم می‌گوید که از دست من پیر شده است. راستش را بخواهید، خودم هم دیگر از این همه دوا و درمان کردن، خسته شده‌ام!

▪ راستی!‌ چیزی از روند درمانتان برایمان نگفتید. کار درمان را چطور شروع کردید؟

- درمانم را با مصرف داروی کورتون شروع کردم. من برای رهایی از عوارضی که ژل پاژ برایم داشت، اینقدر کورتون خورده‌ام که می‌دانم به زودی با عوارض مصرف بیش از اندازه این دارو مواجه خواهم شد. ۴ بار هم برای تخلیه ژل، صورتم را به تیغ جراحی سپردم اما متاسفانه نتیجه‌ای نداشت. پوست صاف و شفاف صورتم در اثر عمل‌های جراحی پی‌درپی، بدجوری خراب شد و متخصصان گفتند که باید جای عمل را با لیزر از بین ببرند که با این نوع درمان هم باز صورتم مانند روز اولش نخواهد شد.

▪ چه شد که برای ادامه روند درمان، لیزر لیپولیز را انتخاب کردید؟

- من از این طرف و آن طرف شنیده بودم که لیزردرمانی می‌تواند تا حدودی مشکلم را برطرف کند. به همین دلیل اوایل شهریور ماه، پیش دکتر باریک‌بین رفتم و ایشان هم ادامه درمان با لیزر لیپولیز را پیشنهاد دادند و من هم آن را پذیرفتم چون می‌خواستم زودتر از شر این بیماری خلاص شوم.

▪ لیزردرمانی برایتان فایده‌ای هم داشت؟

- صددرصد! هرچند که از نظر ظاهری خوبِ خوب نشده‌ام اما دکتر باریک‌بین تمام تلاششان را برای تخلیه ژل کردند و تا حد بسیار زیادی مشکلم را از بین بردند. ضمن اینکه ایشان برای رفع به‌هم ریختگی فرم صورتم، برایم چربی هم تزریق کردند که این کار تا حد قابل قبولی وضع ظاهری‌ام را بهتر کرد. اما همان‌طور که گفتم، متاسفانه فکر نمی‌کنم که دیگر صورتم مانند روز اولش بشود.

▪ خانم نسرین! تزریق ژل پاژ برایتان هزینه بیشتری برداشت یا عمل‌های پس از آن؟!

- مسلما عمل‌های پس از آن! تزریق ژل پاژ حدود ۱۰۰ هزار تومان شد اما من برای درمان عوارض آن تا به حال بیشتر از ۲ و نیم میلیون تومان هزینه کرده‌ام.

▪ هیچ وقت به پزشکی که ژل را برایتان تزریق کرده بود، مراجعه یا از او شکایت نکردید؟

- چرا، شکایت کردم و شکایتم به نتیجه هم رسید اما چه فایده که هیچ دادگاهی نمی‌تواند زندگی تباه شده من را برگرداند.

▪ حالا حالتان بهتر است؟

- خدا را شکر و با لطف و کمک دکتر باریک‌بین خیلی بهترم ولی هنوز هم گاهی احساس می‌کنم که یک طرف صورتم بی‌حس است.

▪ حرف آخر؟

- متاسفانه هنوز هم در برخی مطب‌ها و مراکز درمانی، ژل پاژ که ژل نسبتا ارزان قیمتی است، برای افراد تزریق می‌شود. من از شما می‌خواهم که در مورد عوارض این ژل بیشتر به مردم آگاهی بدهید تا فرد دیگری مانند من، زندگی‌اش به خاطر تزریق آن به هم نریزد و از وزارت بهداشت هم خواهش می‌کنم که جلوی ورود ژل پاژ به کشور و تزریق آن را بگیرد.

● نگاه اول

نظر دکتر بهروز باریک‌بین متخصص پوست و مو، درباره سوژه «میزگرد زیبایی»

بـرای تـزریـق ژل

به متخصصان پوست یا جراحان پلاستیک مراجعه کنید

▪ آقای دکتر! مشکل اصلی خانم نسرین.ر. چه بود؟

- مشکل خانم نسرین واکنش سیستم ایمنی بدن و پوست به ژل تزریق شده در زیر پوستش بود. متاسفانه، سال‌ها پس از تزریق ژل پاژ، که تزریق آن امروزه منفور است، پوست وی دچار واکنش شده و شروع کرده به التهاب و سفت شدن. برای کنترل این التهاب که تمام ناحیه گونه‌ها و دور چشم او را درگیر کرده بود وی مجبور به استفاده از کورتون بود که این دارو عوارضی جدی را در طولانی مدت برایش به همراه داشت.

▪ شما روند درمان ایشان را چگونه شروع کردید؟

- در ابتدا ما به منظور کنترل التهاب، برای وی داروی خوراکی کورتون را شروع کردیم. او هر ازچند گاهی می‌گفت که از سوراخی بالای گونه‌اش، چرک خارج می‌شده و به علاوه، صورت و اطراف چشمش دچار تورم می‌شده که با مصرف آنتی‌بیوتیک در کنار ضدالتهاب و کورتون وضعیت بهتری پیدا می‌کرده است. به همین خاطر و در نهایت، هیچ چاره‌ای جز تخلیه و خارج کردن این ژل از بدن او وجود نداشت. به همین دلیل ما ایشان را به جراحان پلاستیک معرفی کردیم تا اقدامات جراحی پلاستیک را برایش انجام دهند. ایشان طی دو بار جراحی تحت بیهوشی، موفق به تخلیه مقادیر اندکی ژل شدند که هرگز نیاز بیمار را به مصرف مجدد کورتون و آنتی‌بیوتیک برطرف نکرد. اصولا زمانی که بافت پوست به ژل واکنش نشان می‌دهد و فیبروز ایجاد می‌شود، دیگر با جراحی نمی‌توان تمام ژل را خارج کرد.

▪ چرا شما درمان با لیزر لیپولیز را برای نسرین پیشنهاد کردید؟

- من این روش را به طور اتفاقی هنگام انجام لیفتینگ پوست توسط لیزر برای یک بیمار که سال‌ها پیش ژل پاژ زده اما فراموش کرده بود که آن را به ما یادآوری کند، کشف کردم! هنگام لیزر درمانی زیر پوست متوجه خروج ژل از سوراخ ورودی لیزر شدم و بنابراین این فکر به ذهنم خطور کرد که با این روش می‌توان ژل‌های مشکل دار شده در صورت‌های بیماران را تخلیه کرد.

▪ آیا امکان درمان و بهبود کامل خانم نسرین وجود دارد؟

- به دنبال تجربه موفق تخلیه ژل پاژ توسط لیزر در چند بیمار، تصمیم گرفتم این کار را برای خانم نسرین هم که به نظر نمی‌رسید عمل ساده‌ای باشد، انجام دهم. پوست وی همراه بافت زیر جلدی‌اش مانند سنگ، کاملا سفت شده بود و با هیچ روشی جز لیزر امکان نفوذ به این بافت وجود نداشت. به هر حال طی ۲ بار عمل با لیزر توانستیم مقادیر قابل توجهی ژل را از بافت فیبروتیک و سفت وی جدا و خارج کنیم. البته طبیعی است که به دنبال این عمل مشکلاتی چون فرو رفتگی در برخی نقاط و حتی زخم شدن در اثر خروج ژل داغ شده وجود داشته باشد. به هر حال هر چه توان داشتیم جهت تخلیه این ژل انجام دادیم. خوشبختانه بعد از عمل نیاز بیمار به مصرف کورتون و آنتی‌بیوتیک از بین رفت. مشکلی که وجود داشت خالی ماندن برخی نقاط صورت بود که برای این منظور بهترین کار تزریق چربی برای بیمار بود زیرا استفاده از هر نوع پرکننده دیگر باز هم خطر افزودن مشکلی به مشکلات بیمار را به همراه داشت.

▪ درمان چنین مشکلاتی چه مدتی طول می‌کشد؟

- اگر درمانی وجود داشته باشد، گاه سال‌ها!

▪ خانم نسرین گفتند که ۴ بار عمل جراحی کرده‌اند. فرق عمل جراحی برای درمان ایشان با لیزردرمانی چه بود؟

- همان‌طور که گفتم تخلیه این ژل زمانی که بافت به ژل واکنش گرانولوماتو و فیبروتیک بدهد غیرممکن است. چاقوی جراحی قدرت نفوذ به این بافت‌ها را ندارد اما با لیزر، امید به درمان بیشتر می‌شود.

▪ پس به نظر شما، لیزردرمانی برای رفع چنین مشکلی موثرتر از جراحی است؟

- جراحی در درمان این عارضه از نظر من جایگاه خوبی ندارد.

▪ برای رفع جای عمل‌های جراحی روی صورت خانم نسرین هم فکری کرده‌اید؟

- با توجه به اینکه پوست ایشان یک پوست نرمال نیست و امکان ضعف قدرت ترمیم زخم در آن وجود دارد به نظرم رسید که باز هم بهتر است به جای جراحی از لیزر و پیلینگ استفاده کنم. البته اگر بعد از چند ماه همه چیز خوب پیش رفت، احتمال جراحی مختصر برای برداشتن اسکارهای روی صورت وی وجود دارد.

▪ چرا پیشنهاد تزریق چربی را به ایشان دادید؟

- زیرا خالی شدن بافت زیرجلدی وی نیاز به پرکننده‌ای داشت که چربی بهترین کاندید برای این کار بود.

▪ آیا امکان بازگشتن فرم صورت ایشان به حالت طبیعی و اولیه‌اش وجود دارد؟

- تا حد زیاد بله. ولی واقعیت این است که پوست خانم نسرین هرگز مانند روز اول نخواهد شد. حداقل ما با این روش ابداعی، او را از مصرف یک عمر داروی کورتون و عوارض ناشی از آن خلاص کردیم.

▪ چرا خانم نسرین احساس می‌کنند که یک طرف صورت‌شان بی‌حس و سنگین است؟

- به دنبال لیفتینگ و سفت کردن پوست با لیزر، احساس گز‌گز در پوست به دلیل تحریک اعصاب پوست، امری کاملا طبیعی است و این امر به مرور رفع خواهد شد.

▪ آیا مراقبت خاصی برای بعد از عمل وجود دارد؟

- بله. استفاده از داروهای ضدتبخال وآنتی بیوتیک تا ۵ روز و نیز مراقبت از زخم‌های محل ورود لیزر.

▪ آیا هنوز هم تزریق ژل پاژ در کشورمان صورت می‌گیرد؟

- متاسفانه از برخی بیماران می‌شنویم که بله!

▪ اصلا چرا ژل پاژ در بیشتر مواقع جذب بدن نمی‌شود و افراد نسبت به آن واکنش نشان می‌دهند؟

- ژل پاژ یا ژل پلی آکریل آمید یک ژل دائمی است که گاهی تا سال‌ها بسیار آرام زیر پوست می‌ماند. گاهی به دلیل وزن زیاد، این ژل جابه‌جا می‌شود. مثلا ژلی که برای گونه تزریق شده پس از چند سال ممکن است از گردن سر در بیاورد. تخلیه ژلی که بدن به آن واکنش نشان نداده باشد نسبتا آسان است اما اگر این ژل دچار عفونت شود (چون محیط کشت خوبی برای میکروب‌هاست) یا بدن به آن واکنش دهد، تخلیه آن بسیار دشوار و گاهی غیرممکن می‌شود.

▪ آقای دکتر!‌ آیا پزشکان عمومی حق تزریق ژل را دارند؟

- چه عرض کنم! از نظر انجمن متخصصان پوست، خیر. اما نظر نظام پزشکی را نمی‌دانم!

▪ اگر نکته خاص دیگری در مورد ژل پاژ، عوارض آن یا این بیمار خاص وجود دارد، لطفا بفرمایید.

- اصل مطلب این است که افراد باید بدانند که ژل پاژ و اصولا هر نوع ژل دائمی می‌تواند مشکل‌زا باشد. مشکلی که ممکن است مانند دوام ژلش دائمی باشد. برای تزریق ژل افراد باید به متخصصان پوست یا جراحان پلاستیک مراجعه کنند. بسیار مهم است که افراد نسبت به ژلی که برای آنها تزریق می‌شود حساس و کنجکاو باشند و از پزشک بخواهند که جعبه ژل را پس از تزریق به آنها بدهد تا آن را بایگانی کنند و در پرونده پزشکی خود ثبت کنند. این اطلاعات هنگام مراجعه به پزشکان متخصص پوست یا جراح پلاستیک در آینده لازم و مفید خواهد بود.

● نگاه دوم

عوارض مصرف طولانی‌مدت کورتون

دکتر ایرج خسرونیا/ رییس انجمن متخصصان داخلی ایران

یکی از مواردی که خانم رضایی به آن اشاره کرده‌اند مصرف فراوان داروی کورتون برای رفع عوارض بیماری‌شان بود. بهتر است بدانید که این دارو باید حتما تحت نظر پزشک مصرف شود تا عوارض آن به حداقل برسد. عوارض مصرف طولانی‌مدت کورتون شامل پوکی استخوان، کم‌کاری غدد فوق کلیوی، ابتلا به اضافه وزن و چاقی، ورم کردن صورت و بدن، ایجاد اکنه در صورت و بدن است.

لازم به ذکر است که اگر داروی کورتون به مدت طولانی و با دوز بالا مصرف شود می‌تواند روی گلبول‌های سفید و قرمز خون اثر منفی بگذارد. از آنجایی که داروی کورتون به خاطر بیماری‌های تحت نظر پزشک تجویز می‌شود ما نمی‌توانیم بگوییم که بیماران باید برای پیشگیری از ابتلا به عوارض آن مصرفش را قطع کنند اما بهتر است کسانی که کورتون مصرف می‌کنند همراه این دارو از غذاهای کم‌نمک یا حتی بی‌نمک استفاده کنند تا عوارض و مشکلات کمتری گریبانگیرشان شود.

● نگاه سوم

هرگز بیمار را سرزنش نکنید

دکتر بهروز بیرشک/ روان‌شناس، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهرانی

مشکل اصلی نسرین رضایی یکی از مشکلاتی است که ما هر روز با آن روبه‌رو هستیم به خصوص در مورد کسانی که گرایش خاصی به لوازم آرایش یا تزریق بوتاکس یا کارهای ترمیمی و جراحی زیبایی برای جذاب‌ترشدن چهره‌شان دارند.

گاهی اوقات برای افرادی مانند خانم رضایی پیش می‌آید که بر اثر کاری مانند تزریق ژل، فرم اصلی چهره‌اش به هم می‌ریزد و خود او از ظاهرش رضایت کافی ندارد و مدام از چهره‌اش انتقاد می‌کند. حالا اگر این فرد در معرض سرزنش و نگاه‌های تحقیرآمیز اطرافیان‌اش هم قرار بگیرد دچار افت روحیه، افسردگی، اضطراب، دوری‌گزینی و اعتمادبه‌نفس پایین به خصوص در روابط بین فردی‌اش می‌شود.

بنابراین توصیه من به خانواده افرادی که برخلاف میل آنها کاری را انجام داده و به نتیجه دلخواه هم نرسیده‌اند این است که به جای سرزنش و تحقیرکردن فرد مقابل به او روحیه موثر و مثبت بدهند و بگویند که این اتفاقی است که افتاده و حالا ما باید تمام تلاش‌مان را برای برطرف کردن و درمان آن انجام دهیم. پس سرزنش و نگاه‌های انتقادی به فردی که به هر دلیل دچار گرفتاری شده است اصلا درست نیست و این کار مانند دمیدن در آتش و ملتهب کردن آن است که نه تنها آرامشی را در پی ندارد بلکه نتیجه معکوس هم می‌دهد و باعث افزایش اضطراب و افسردگی بیمار می‌شود.

● نگاه چهارم

سال‌هاست که استفاده از این ژل ممنوع شده است

دکترابوالفضل رحیمی/ فوق تخصص جراحی پلاستیک، صورت و چشم، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران

به دلیل اینکه ژل پاژ عوارض بسیار زیادی دارد سالیان سال است که استفاده از آن در کشور ممنوع شده است. اما متاسفانه هنوز هم می‌شنویم که در برخی مراکز از این ژل خطرناک استفاده می‌کنند. چندی پیش یکی از بیمارانی که در پلک بالا و پایین خود ژل پاژ تزریق کرده بود و دچار عوارض آن شده بود برای درمان پیش ما آمد و با کلی عمل جراحی توانستیم در وضع او بهبودی اندکی به وجود بیاوریم اما در بیشتر مواقع جبران کامل ضایعات ناشی از تزریق ژل پاژ در پلک به طور کامل ممکن نیست.

چون این ناحیه از پوست بسیار ظریف و حساس است و می‌تواند به راحتی تغییر بافت بدهد. اگر بیماری مانند خانم رضایی ژل پاژ را در گونه‌شان هم تزریق کرده باشند احتمال بروز عوارض این ژل در اطراف چشم به خصوص پلک‌هایشان وجود دارد همان‌طور که خودشان عنوان کردند که دچار ورم چشم می‌شدند و دیگر نمی‌توانستند جایی را ببینند. به همین خاطر ما به تمام افراد توصیه می‌کنیم که به هیچ عنوان و تحت هیچ شرایطی تزریق ژل پاژ را نپذیرند و اگر هم دوست دارند که برای جذاب‌تر شدن چهره‌شان تزریق ژل داشته باشند به سراغ ژل‌های ایمن‌تر بروند. به علاوه اگر قرار است فردی تزریق ژل روی پلک‌هایش داشته باشد بهتر است سراغ فوق تخصص جراحی پلاستیک چشم برود چون این کار بسیار سخت و حساسی است و باید با احتیاط و ترس فراوان انجام شود تا عوارض و مشکلاتی را برای بیمار به وجود نیاورد.

● نگاه پنجم

آیا پزشکان عمومی حق دارند ژل تزریق کنند؟

دکتر حسن هویدا/ عضو هیات مدیره و شورای عالی نظام پزشکی

خیلی وقت‌ها برای افراد این سوال پیش می‌آید که آیا پزشکان عمومی حق انجام دادن کارهایی مانند تزریق ژل برای زیبایی را دارند یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که مطابق قانون، پزشکان عمومی می‌توانند هر کار مربوط به طبابت را انجام دهند. از نظر قانونی در پروانه پزشکی این افراد می‌نویسند که به موجب این گواهی‌نامه پزشک نامبرده می‌تواند در ایران به امر طبابت بپردازد. بنابراین پزشکان عمومی در هرگونه طبابتی هیچ منع قانونی‌ای ندارند. اما ناگفته نماند که کارهایی که پزشکان عمومی انجام می‌دهند همه با مسوولیت خودشان است و این‌طور نیست که آنها هر درمان و خطایی را که دلشان خواست انجام دهند و از خطای انجام شده مبرا باشند. اگر پزشکی در روند و برنامه‌های درمانی بیمارش دچار خطایی شود پس از بررسی‌های کارشناسی، براساس قانون مجازات خواهد شد. البته خطاهای پزشکی دو نوع هستند. نوع اول خطاهایی هستند که ممکن است خواه‌ یا ناخواه پیش بیاید و این مساله ربطی به تخصص و زبردست بودن یا نبودن پزشک معالج نداشته باشد.

به عنوان نمونه خیلی از افراد از پزشکان گرفته تا افراد عادی جامعه کار تزریق را بلد هستند. حالا ممکن است پزشکی در این کار خیلی هم ماهر باشد ولی به خاطر عوارض دارو یا مشکلات دیگری بیمار به تزریق، شوک نشان بدهد. این شوک قطعا به دلیل خطا یا کوتاهی یا عدم تبحر پزشک نیست و بیمار نمی‌تواند در این مورد از پزشک معالجش شکایت کند. چون احتمال بروز عوارض در چنین مواردی یک یا دو درصد است که آن هم به عدم آگاهی پزشک ربطی ندارد. اما اگر یک پزشک عمومی تخصص چندانی در زمینه تزریق ژل، ‌عمل‌های زیبایی یا حتی عمل جراحی باز شکم نداشته باشد اما این کارها را در مطب‌اش انجام دهد و پس از شکایت بیمار از عوارض عمل، نتواند در دادگاه از کاری که انجام داده، دفاع کند قطعا دچار قصور پزشکی شده و براساس قانون نظام پزشکی با او برخورد خواهد شد.

● پیگیری سوژه

به مجوز وزارت بهداشت

روی محصولات آرایشی دقت کنید

با توجه به بروز مشکلاتی که با تزریق ژل پاژ برای برخی از شهروندان به ویژه مورد بالا پیش آمد، در مورد سلامت این محصول آرایشی سراغ مسوولان وزارت بهداشت رفتیم. دکتر بهروزجنت‌، مدیرکل نظارت بر مواد غذایی،آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دراین‌باره توضیح می‌دهد: «متاسفانه برخی از محصولات آرایشی بهداشتی از منابع غیرمجاز وارد کشور می‌شود و مجوز وزارت بهداشت را ندارد. در همین راستا مهم‌ترین پارامتری که مردم برای اطمینان از سلامت محصول باید توجه داشته باشند، مجوز وزارت بهداشت است.» مدیرکل نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی وزارت بهداشت در مورد مصرف این محصولات غیرمجاز توسط پزشکان عمومی هشدار داد و توصیه کرد: «حتما قبل از مصرف این محصولات یا تزریق آن توسط پزشک مربوطه بسته‌بندی محصول و مجوز وزارت بهداشت، چک شود تا بتوان به راحتی سلامت آن را تایید کرد.»

دکتر جنت در مورد سلامت «ژل پاژ» و مجوز آن اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت: «تمام محصولاتی که با خون و سرم در تماس باشد، در حیطه نظارت اداره ما نیست و توسط حوزه معاونت دارو و تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت قابل پیگیری است.

دکتر محمد شانه‌ساز، مدیر کل داروی معاونت غذا و دارو نیز سلامت «ژل پاژ» را نیازمند پیگیری‌های بیشتر دانست و گفت: «اکثر ژل‌ها و محصولاتی که برای زیبایی به کار می‌روند، مجوز ندارند و تنها تعداد کمی از این محصولات توانسته‌اند از وزارت بهداشت مجوز دریافت کنند.» دکتر محمد شانه‌ساز ادامه داد: «حتی بسیاری از محصولاتی که مجوز هم دارند، انواع تقلبی آن در بازار موجود است که مردم باید در این زمینه بسیار دقت داشته باشند.» مدیرکل داروی وزارت بهداشت نقش پزشکان را در مبارزه با این قضیه بسیار حساس بیان کرد و تاکید کرد: «پزشکان به ویژه پزشکان عمومی اجازه فروش دارو یا محصولی را در مطب خود ندارند و باید هر محصولی که نیاز است بیمار تهیه کند را در نسخه بنویسند و بیمار از داروخانه خریداری کند. از سوی دیگر چنین اقداماتی باید حتما توسط پزشک متخصص انجام شود.» دکتر شانه‌ساز تنها راه شناسایی محصولات تقلبی و فاقد مجوز را مراجعه به سایت معاونت غذا و دارو و مشاهده محصولات دارای تایید وزارت بهداشت ذکر کرد و توصیه کرد: «حتما مواد آرایشی و بهداشتی را از داروخانه خریداری کنید و اگر دارو یا محصول تقلبی را در فروشگاه‌های عرضه محصولات آرایشی یا حتی داروخانه مشاهده کردید، اطلاع دهید، چون با اطلاع‌رسانی مردم، حساسیت ایجاد می‌شود و نظارت و کنترل روی محصولات تقلبی و قاچاق بیشتر انجام خواهد شد.»

ندا احمدلو