شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
ادای احترام به تکنولوژی پلاسما با معرفی دو مدل ویژه
سرویس سختافزار- قبول دارم که تلویزیونهای پلاسما را مدتهاست که مورد بیمهری قرار دادهام و راستش برای این رفتار خود توجیهاتی در کیسه دارم که به وقتش ارایه خواهم کرد. با این حال بد ندیدیم پیش از خداحافظی این موجودات از کره خاکی، چند مدل از آن درست و درمونها را برای شما معرفی کنم. اما پیش از آغاز اجازه بفرمایید به اختصار درباره تکنولوژی پلاسما صحبت کنم و بگویم که این شیوه تولید تصویر چه تفاوتهایی با امثال LCD و CRT دارد.
● خاستگاه پلاسما
بیش از نیمقرن است که دانشمندان پذیرفتهاند که ماده نه سه حالت که حداقل چهار حالت دارد و این حالت چهارم را پلاسما خطاب میکنند. از لحاظ فیزیکی اگر جامدات یا مایعات را به صورت گاز تبدیل کنیم و گاز بینوا را نیز آنقدر حرارت دهیم تا تمامی الکترونها از قید هستههای اتمها رها شوند، به حالت پلاسما دست خواهیم یافت. در واقع ماده در حالت پلاسما دریایی از الکترون با بار منفی و هسته اتمها با بار مثبت است. به طور حتم تا به حال بیش از هزاران بار به آتش خیره شدهاید و جهت اطلاع عرض میکنم که قسمت آبی رنگ آتش در وضعیت پلاسما به سر میبرد. این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که نگهداری پلاسما در شرایط عادی کاری بس سخت است و به همین دلیل قسمت آبیرنگ شعله به سرعت محو میشود. یکی از دلایل سوزانندگی آتش همین قسمت آبی رنگ آن است.
قسمتی از این ماجرا که به ما مربوط میشود این نکته است که بازگشت ماده از حالت پلاسما به وضعیت گازیشکل با آزادشدن مقادیر جالب توجهی انرژی توأمان است.
● پانلهای پلاسما
نور لازم برای نمایشگرهای LCD توسط لامپهای CCFL یا توسط دیودهای نوری (LED) تأمین میشود. از این نظر نمایشگرهای پلاسما به نمایشگرهای CRT شباهت دارند و در واقع هیچ منبع نور واحدی در پشت نمایشگر وجود ندارد. در نمایشگرهای CRT لامپ کاتوری اقدام به پرتاب الکترون به پشت صفحه جلویی پانل میکند و موجب برانگیخته شدن فسفر میشود. این جناب فسفر نیز انرژی دریافتی را به صورت یکی از نورهای سهگانه سبز و قرمز و آبی منتشر میکند. نمایشگرهای پلاسما نیز به همین سیاق کار میکنند، به این شکل که سطح پانل از تعداد زیادی سلول تشکیل شده است که یکی از دیوارههای آن را با فسفر میپوشانند. داخل این سلول مخلوطی از گازهای کامل (Noble Gas) مانند هیلیوم (He) یا نئون (Ne) قرار دارد که توسط جریان الکتریکی تحریک و از حالت گازی شکل خود وارد فاز پلاسما میشود. این گازها همچنین سطح فسفراندود شده را تحریک میکنند و باعث انتشار نور میشوند.
در واقع نمایشگرهای پلاسما از لحاظ تولید نور همانند نمایشگرهای CRT هستند و از لحاظ آدرسدهی پیکسلها و نمایش تصویر همانند نمایشگرهای LCD رفتار میکنند. از اینرو نمایشگرهای پلاسما چند نقطه قوت بارز و چند عیب فاحش دارند.
برای مثال، نمایشگرهای LCD که از لامپهای فلورسنت (CCFL) استفاده میکنند قادر به نمایش رنگ سیاه کامل نیستند یا کنتراست تصویری آنها در محیطهای روشن مشکل ساز است. قدرت اصلی نمایشگرهای پلاسما را میتوان در کنتراست بالا، روشنایی خیرهکننده (Brightness) و زوایای دید عالی مشاهده کرد، زیرا منبع تولید نور فاصله مختصری با انتشار نور توسط پیکسلها دارد و به صورت یکنواخت در سراسر پانل توزیع شده است. البته همین نزدیکی منبع نور میتواند در مواقعی که یک پیکسل به طور مستمر روشن مانده باشد، موجب سوختن سطح فسفراندود شود و یک پیکسل سوخته ایجاد کند.
راستش نمیخواهم در این نوشتار درباره مزایا و معایب نمایشگرهای پلاسما صحبت کنم، زیرا قابلیتهای نمایشگرهای جدید LCD چنان توسعه یافته که به طور مشخص بر تواناییهای نمایشگرهای پلاسما برتری دارد.
با این حال نمیتوان از این نکته غافل ماند که از هیچ گزینه دیگری جز پلاسما نمیتوان در محیطهای باز و روشن استفاده کرد. اینچنین است که کماکان از این مدلها در بیشتر محیطهای باز و تبلیغاتی استفاده میشود.
مصرف غیرقابل اغماض انواع مدلهای پلاسما که به طور معمول در حوالی ۴۰۰ وات سیر میکند به نوعی پاشنه آشیل پلاسما محسوب میشود که اگر راهحلی برای آن پیدا نشود، خروجش از بازار قطعی است. البته شنیده شده که تلاشهایی توسط Pioneer، Fujitsu و Panasonic در حال انجام است تا میزان مصرف کاهش یابد و این تکنولوژی به بازار پر رونق تلویزیونهای دیجیتالی باز گردد.
● و اما Kuro PDP - LX۵۰۹۰
هرچند اولین تلاشها برای تجاری کردن تکنولوژی پلاسما توسط Fujitsu در دهه هشتاد میلادی شکل گرفته است، اما این شرکت Pioneer بود که اولین نمایشگر پلاسما را برای عموم تولید کرد. در حال حاضر نیز Panasonic با تولید نمایشگر ۱۵۰ اینچی نمایشگر پلاسما رکورددار بزرگترین تلویزیون جهان است.
آنگونه که نگارنده در اینترنت گشت و گذار کرده است نشان میدهد که بیشتر مدلهای فاخر دنیا توسط Pioneer تولید میشود که گاهی نیز Panasonic از آن سهم میبرد.
این مدل که LX۵۰۹۰ خوانده میشود به روش بیشتر نمایشگرهای دیگر ساخته شده و بیش از آنکه شیوه طراحی خود را به رخ بکشد، بر کیفیت تصویر و صدای خود صحه گذاشته است. از این رو اگر خدای نکرده هزینه انرژی اهمیت چندانی نداشته باشد و تمام دغدغه شما معطوف به شفافیت تصویر، زاویه دید افقی و عمودی، امکانات تمام دیجیتالی، اتصال به کامپیوتر و پشتیبانی از فرمت Full HD ۱۰۸۰i باشد، بدون شک میتوان این مدل جدید را به عنوان گزینه مناسب توصیه کرد. البته پیش از خرید، بخش بعدی را نیز بخوانید.
● و اما Kuro PDP KPR ۵۰۰A
مدل KPR-۵۰۰A تفاوتهای فنی چندانی با مدل LX۵۰۹۰ ندارد و اگر اطلاعات فنی ارایه شده در ستونهای کناری را با یکدیگر مقایسه کنید به آن پی خواهید برد. این مدل از شیوه طراحی فیلیپس که در شماره قبلی به آن اشاره کرده بودیم تبعیت کرده و بخشهای کنترلی تلویزیون را از پشت دستگاه خارج ساخته و در یک دستگاه مجزا قرار داده است. این کار باعث شده است تا علاوه بر توسعه امکانات، از ضخامت دستگاه کاسته و شرایط بهتری برای نصب تلویزیون روی دیوار فراهم شود. در ضمن این مدل به دلیل استفاده از تونر DVB-S۲ گزینه مناسبتری برای دریافت تصاویر ماهوارهای است.
● و اما بعد!
حقیقتش را بخواهید گفتم حالا که گردن را زیر تیغ مخالفان تلویزیونهای بردهایم حداقل کاری کرده باشیم کارستان، اقدام به معرفی همزمان دو مدل کردیم و به زعم ما هریک را که تهیه کنید، ضرر نکردهاید.
مصرف بالای انرژی توسط این قبیل مدلها، به وزن بالای آنها که به طور معمول دو برابر مدلهای LCD است نیز توجه داشته باشید. همین!
● مشخصات
▪ سازنده: Pioneer
▪ مدل: Kuro PDP - LX۵۰۹۰
▪ نوع تلویزیون: ۵۰ اینچ Plasma
▪ منبع نوری: Plasma Gas
▪ نسبت تصویر: ۱۶ به ۹
▪ کنتراست پیشفرض: ۳۰ هزار به یک
▪ کنتراست پویا: یک میلیون به یک
▪ رزولوشن پیشفرض: ۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ (دو مگاپیکسل)
▪ فرمتهای HD: ۱۰۸۰p، ۱۰۸۰i و ۷۲۰p
▪ زاویه دید: ۱۷۸ درجه افقی و عمودی
▪ تونر دیجیتال: دارد (یک عدد)
▪ پشتیبانی از HD: دارد (Full HD) و سازگار با HDCP
▪ ورودی آنالوگ: RGB، S-Video و Composite Video
▪ ورودی دیجیتال: ۳ عدد HDMI ۱.۳ و یک عدد USB
▪ بلندگو: ۲ عدد استرئو (۱۸ وات) و سازگار با انواعSRS
▪ ابعاد دستگاه: ۱۲۳۳ × ۷۲۳ × ۹۳ میلیمتر
▪ وزن دستگاه: ۳۴ کیلوگرم
▪ توان مصرفی: ۴۲۰ وات
▪ قیمت جهانی: ۲۳۴۹ پوند
▪ ارزیابی فنی
▪ طراحی: عالی (۹ از ۱۰)
▪ امکانات: عالی (۱۰ از ۱۰)
▪ کیفیت تصویر: عالی (۱۰ از ۱۰)
▪ کیفیت صدا: عالی (۹ از ۱۰)
▪ ارزش قیمت: خیلیخوب (۸ از ۱۰)
▪ امتیاز کلی: عالی (۱۰ از ۱۰)
● مشخصات
▪ سازنده: Pioneer
▪ مدل: Kuro PDP - KRP-۵۰۰A
▪ نوع تلویزیون: ۵۰ اینچ Plasma
▪ منبع نوری: Plasma Gas
▪ نسبت تصویر: ۱۶ به ۹
▪ کنتراست پیشفرض: ۳۰ هزار به یک
▪ کنتراست پویا: یک میلیون به یک
▪ رزولوشن پیشفرض: ۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ (دو مگاپیکسل)
▪ فرمتهای HD: ۱۰۸۰p، ۱۰۸۰i و ۷۲۰p
▪ زاویه دید: ۱۷۸ درجه افقی و عمودی
▪ تونر دیجیتال: دو عدد سازگار با DVB-S۲
▪ پشتیبانی از HD: دارد (Full HD) و سازگار با HDCP
▪ ورودی آنالوگ: RGB، S-Video و Composite Video
▪ ورودی دیجیتال: ۴ عدد HDMI ۱.۳ و یک عدد USB
▪ بلندگو: ۲ عدد استرئو (۱۸ وات)
▪ ابعاد دستگاه: ۱۲۳۳ × ۷۲۳ × ۶۴ میلیمتر
▪ وزن دستگاه: ۴/۳۱ کیلوگرم
▪ توان مصرفی: ۳۸۸ وات
▪ قیمت جهانی: ۲۳۴۹ پوند
● ارزیابی فنی
▪ طراحی: عالی (۹ از ۱۰)
▪ امکانات: عالی (۱۰ از ۱۰)
▪ کیفیت تصویر: عالی (۱۰ از ۱۰)
▪ کیفیت صدا: عالی (۹ از ۱۰)
▪ ارزش قیمت: عالی (۹ از ۱۰)
▪ امتیاز کلی: عالی (۱۰ از ۱۰)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست