سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
مجله ویستا

شکوفایی استعدادهای کودکان و 4 توصیه کلیدی به والدین


سایت همدردی: چگونه باید به آرزوهای دور و دراز خود در رابطه با فرزندان دست پیدا کنیم؟ آیا باید تمام وقت خود را بگذاریم و در به در دنبال انواع واقسام کلاسهای آموزشی باشیم؟!

 

 


شکوفایی استعدادهای کودکان و 4 توصیه کلیدی به والدین

 

 

سوال اینجاست كه چگونه باید روی فرزندانمان سرمایه گذاری كنیم تا آنها بتوانند در زندگی آینده شان موفق شوند؟ بیشتر ما فراموش می كنیم كه محیط بیشترین تاثیر را روی خلق وخو، رفتار و شخصیت كودكانمان دارد. برای آنكه فرزندانی موفق داشته باشیم باید آنها را با محیط ها و شرایط گوناگون آشنا كرده وبیشترین امكانات پرورش جسمی و عاطفی را برایشان فراهم كنیم.

 


گام اول را درست برداریم
فرض كنید فرزندتان پس از سرمایه گذاری های شما و تلاش خودش بتواند موسیقی، زبان، ورزش و نقاشی را خیلی خوب یاد بگیرد و از نظر درسی هم اول باشد ولی در سنینی كه قرار بوده بازی و تفریح كند از آنها محروم مانده باشد؛ فكر می كنید چه اتفافی می افتد؟
تحقیقات متعدد نشان می دهد كه اگر بتوانید اسلوب فكری و سبك زندگی را در دوران كودكی به فرزندان خود بیاموزید، آنها بعدها در زندگی خود به طور قدرتمندتری با مشكلات مواجه می شوند. اینكه فرزندان ما در زندگی چه كاره شوند یا چقدر مهارت های مختلف را یاد بگیرند به این بستگی دارد كه ساختار فكری آنها را چه طور بسازیم.

 


عشق و محبت، توجه و حمایت
عشق ومحبت، توجه و حمایت خانواده حرف اول را می زند. اگر این توجه را از فرزندتان دریغ كنید و فقط از دیگران انتظار داشته باشید كه به آنها مهارت های مختلف را آموزش بدهند احتمالا فرزندتان در زندگی آینده اش با اولین تندباد سر خم می كند چون مهارت زندگی سالم و تفكر صحیح را بلد نیست و چون عشق و محبت كافی دریافت نكرده طبیعتا نمی تواند به دیگران هم آن را ارایه كند.

 


كودكان زندانیان بی گناه چهاردیواری خانه ها
متاسفانه كودكان امروزی در چهاردیواری خانه ها محبوس مانده اند و فرصت زندگی و بازی در محیط های باز از آنها گرفته شده است. مطمئن باشید كه اگر هراز گاهی فرزندتان را به حیاط منزل یا پارك ببرید و ساعت ها با او از طبیعت و حیوانات گفته و به همراه بازی به او آموزش هایی بدهید، چند برابر یك كلاس به او فایده رسانده اید.

 

خلق محیط های پرورشی، شرایطی برای والدین فراهم می كند تا از بودن در كنار فرزندانشان لذت برده و ارتباط و عشق و محبت شان را به او هدیه كنند؛ چون بیشتر خانه های امروزی به خوابگاه هایی تبدیل شده اند كه اعضای خانواده در آن، نیازهای اولیه خود را برمی آورند و اگر هم وقتی پیدا كنند به سراغ تلویزیون یا كامپیوتر می روند و از صحبت كردن و قصه گفتن و حتی بازی با هم خبری نیست.

 


خلق بسترهای پرورشی و آموزشی برای فرزندان
یعنی ایجاد محیطی گرم و صمیمی، دوستانه و پر از احساسات مثبت برای آنها تا بتوانند نیازهای جسمی، عاطفی و معنوی خود را تامین كرده و زیر سایه والدین با اجتماع ارتباط برقرار كنند. فرزند شما مثل یك تخته چوب بی شكل است. اگر برایش وقت گذاشتید، قصه گفتید، او را با دنیا آشنا كردید، حمایتش كردید، عشق ورزیدید و بنای محكمی برای فكر او ایجاد كردید، او شكل می گیرد، مسئولیت پذیر می شود، به یادگیری علوم و فنون علاقه مند و موفق میشود؛ وگرنه اگر صدها كلاس برایش در نظر بگیرید، فایده ندارد؛ چون قالب وجودی او پر از خلاهایی است كه او را با مشكلاتی بنیادی رو به رو خواهد كرد، حتی اگر پروفسور باشد!

 


كشف استعداد واقعی كودكان
بزرگ ترین اشتباهی كه یك پدر یا مادر می تواند مرتكب شود این است كه آرزو و خواست های خودش را برای آینده و موفقیت فرزندش در نظر بگیرد. كارشناسان معتقدند كه والدین باید در مسیری فرزندان خود را حركت دهند كه آنها خودشان باید در آن حركت كنند، نه مسیری كه والدین دوست دارند.

 

یعنی والدین مسئول اند پتانسیل های درونی فرزندان شان را پیدا و آنها را برای به فعلیت رساندن این پتانسیل ها تشویق و تجهیز كنند. فراموش نكنید كه فرزندان ما وقتی طعم موفقیت را خواهند چشید كه بتوانند استعداد و فردیت خاصی را كه خداوند در نهادشان به ودیعه گذاشته به ظهور برسانند. این برخورد با فرزندان البته به نگرش عمیق، درایت و ایمان و اعتقاد نیاز دارد باید مهارت هایی را به فرزندان تان یاد بدهید و آموزش هایی را برایش در نظر بگیرید كه منحصر به خود اوست. پس باید باور داشته باشید فرزندتان پتانسیل و استعداد خاصی دارد؛ هر چند كه خودش تصویری واضح از آن ندارد و خودش را در آینه ارزشیابی شما می بیند.

 

به این ترتیب، آنها در جاده موفقیت حركت می كنند و از زندگی شان لذت می برند. اما برای كشف این پتانسیل ها باید خیلی دقت كنید. مثلا اگر فرزندتان از سنین پایین قدرت بدنی بالایی دارد و تحركش خوب است و بعدها هم این روند ادامه دارد و مثلا می بینید كه خیلی فرز و نرم جست و خیز می كند، احتمال دارد كه پتانسیل ورزشكار شدن داشته باشد. به داستان ها و رویاهایی كه فرزندتان برای شما و دیگران تعریف می كند، خوب دقت كنید تا بتوانید پتانسیل های او را كشف كنید. معلمان، مربیان و بستگان كودك نیز می توانند مواردی را در همین رابطه به شما گوشزد كنند.