یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

۶ مرداد ـ ۲۸ جولای ـ نشست بزرگان برای انتقال پایتخت از تیسفون به استخر (شیراز) در لحظه حساس تاریخ ایران


۶ مرداد ـ ۲۸ جولای ـ نشست بزرگان برای انتقال پایتخت از تیسفون به استخر (شیراز) در لحظه حساس تاریخ ایران

درپی كشته شدن رستم فرخزدا یكی از ژنرالهای ایران به دست اعراب مسلمان و افتادن درفش كاویان ــ پرچم ارتش ــ به دست آنان، ۲۸ ژوئیه سال ۶۳۶ میلادی یزدگرد سوم آخرین شاه ساسانی ایران …

درپی كشته شدن رستم فرخزدا یكی از ژنرالهای ایران به دست اعراب مسلمان و افتادن درفش كاویان ــ پرچم ارتش ــ به دست آنان، ۲۸ ژوئیه سال ۶۳۶ میلادی یزدگرد سوم آخرین شاه ساسانی ایران به اصرار بزرگان كشور جلسه مشورتی درعمارت سلطنتی (طاق كسری) تشكیل داد تا پیشنهادهای تازه شنیده شود. در این جلسه پیشنهاد شد كه راه حل، انتقال فوری پایتخت از تیسفون به استخر (شیراز) است. تا آن زمان این نخستین بار بود که پرچم کاویان تصرف شده بود.

ارتش ایران در دوران خسرو پرویز و در نتیجه جنگهای غیر ضروری او با رومیان و لشکر کشی به مصر و تصرف این سرزمین و پیش از همه اینها درگیری اش با بهرام چوبین سردار ایرانی خسته و فرسوده شده بود و به علاوه حمله وسیع اعراب پیش بینی نمی شد که یزدگرد سوم با همه امکانات خود برضد آنان وارد عملیات شود. پس از برکناری خسرو پرویز و قتل او در زندان به تصویب سران كشور، اقتدار دولت ساسانی در زمان جانشینان وی که هرکدام مدت کوتاهی حکومت اسمی داشتند تضعیف و ادامه اختلاف طبقاتی در جامعه ایران مزید برعلت شده بود - همان اختلاف طبقاتی که قبلا مزدک برای ازمیان بردنش بپاخاسته بود.

به نوشته مورخان روم شرقی (قسطنطنیه)، یزدگرد سوم در نشست تیسفون (۲۸ ژوئیه ۶۳۶)، نخست پیشنهاد انتقال پایتخت را پذیرفت، ولی بعدا آن را رد كرد. اعراب، سال بعد تیسفون را مورد حمله قراردادند كه یزدگرد به منطقه حلوان نقل مكان كرد و چون در همین سال در جلولا (نزدیك حلوان) هم شكست خورد به سوی نهاوند عقب نشینی كرد كه بعدا در آنجا هم شكست خورد و به خراسان بزرگتر رفت تا در آنجا به مقاومت ادامه دهد كه در مرو ترور شد و دولت چین حاضر نشد كه در اختیار پسر او كه به آنجا متوسل شده بود نیروی نظامی بگذارد.

دلیل شكست یزدگرد سوم در جنگ نهاوند، عمدتا این بود كه پیاده ارتش حاضر به مقاومت شدید در برابر مسلمانان نشده بود زیرا كه تا این زمان پیام اعراب مسلمان مبنی بر بسط عدالت و برادری به گوش «وركینگ كلاس» ایران كه پیاده نظام از میان آنان بود رسیده بود. به علاوه، سپاهیان مسلمان می گفتند كه قصد حكومت كردن ندارند و تنها برای ترویج اسلام آمده اند و پس از رسیدن به هدف، باز می گردند (که دیدیم باز نگشتند و تا سه قرن حکومت کردند) و ....