شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

۲۴ نوامبر ۱۶۴۲ ـ روزی که تاسمان هلندی به جنوب استرالیا رسید - اشاره ای به بالا کشیدن استرالیا و ...


بیست و چهارم نوامبر سال ۱۶۴۲ «آبل تاسمانAbel Tasman» دریانورد هلندی و مامور کمپانی هند شرقی هلند (اندونزی امروز) در منتها الیه استرالیا به جزیره ای رسید که امروز به نام وی «تاسمانیا» خوانده …

بیست و چهارم نوامبر سال ۱۶۴۲ «آبل تاسمانAbel Tasman» دریانورد هلندی و مامور کمپانی هند شرقی هلند (اندونزی امروز) در منتها الیه استرالیا به جزیره ای رسید که امروز به نام وی «تاسمانیا» خوانده می شود. تا آن زمان پای هیچ اروپایی به این جزیره نرسیده بود و اروپاییان تا به این حد به قطب جنوب نزدیک نشده بودند. هلندی ها قبلا غرب استرالیا را دیدن کرده بودند و آن را قاره جنوبی خوانده بودند و با اعزام تاسمان در نظر داشتند که سواحل دیگر و ابعاد کل استرالیا را به دست آورند و آن را به نام «هلند نو» مستعمره خود سازند که بعدا با رقبای فرانسوی و انگلیسی رو به رو شدند و فاتح نهایی این منطقه بزرگ، انگلیسی ها بودند که با فرستادند زندانیان و زنان خودفروش لندن، آنجا را به یک کلنی انگلیسی تبدیل کردند و با نابود ساختن بیشتر بومیان، خود را از شر آنان رهانیدند!، همان کاری را که در آمریکای شمالی مرتکب شده بودند.

تاسمان سپس در جهت شرق به دریا نوردی ادامه داد و به نیوزیلند رسید. این نام را هم وی بر جزایر مائوری ها گذارده که باقی مانده است( زیلند منطقه ای در هلند است). در نیوزیلند، مائوری ها چهار تن از ملوانان تاسمان را کشتند که وی سریعا این جزایر را ترک کرد و با مشخص ساختن محل جزیره فیجی، از طریق آبهای شمال استرالیا به جاکارتای امروز بازگشت و نقشه تقریبی استرالیا را ترسیم کرد.

امپراتوری ژاپن در نیمه اول قرن بیستم در صدد اخراج مهاجران اروپایی و استعمار غرب از منطقه اقیانوس آرام و شرق و جنوب آسیا برآمد که بمباران اتمی و تسلیم شد. اینک ترس غرب از این است که در آینده، چین همین فکر را از راههای دیگر عملی سازد.