شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

آقایان در دوران بارداری چه باید بکنند؟


روزهای شیرینی که زن و شوهر جوان مدت‌ها انتظار آن را می‌کشیدند با گرفتن نتیجه آزمایش مثبت بالاخره از راه رمی‌رسد. اما این تازه شروع یک راه طولانی و گاه پرپیچ‌و‌خم است. مادر یا پدرشدن به همین سادگی‌ها که در فیلم‌های سینمایی می‌بینیم، نیست. گاهی خطراتی باعث از بین رفتن جنین می‌شود و گاه به واسطه دوران بارداری بیماری‌هایی به سراغ مادر می‌آید. تحمیل هزینه‌های تازه و همچنین نکته‌های مهمی که مدام اطرافیان یادآوری می‌کنند نیز از‌جمله تغییرات مهم زندگی در این دوران هستند. آنچه سختی این راه را به شیرینی و خاطره تبدیل می‌کند، این است که همسران هردو با هم سختی‌های  این راه را طی کرده و یکدیگر را تنها نگذارند.
زیرا مادر باردار تنها کسی نیست که انتظار می‌کشد. تحقیقات نشان می‌دهد وقتی پدران به طور فعال درگیر اتفاقات این دوران می‌شوند، مادر، بارداری بهتری را سپری می‌کند. اما مشکل اینجاست که بیشتر آن‌ها نمی‌دانند در چنین موقعیت‌هایی باید چه کار کنند. همه نصیحت‌هایی برای مادر باردار دارند و کسی در دوران بارداری توجهی به پدر ندارد. از این رو، پدر به دلیل ناآگاهی و بی‌اطلاعی کاری می‌کند که همسرش دوست ندارد؛ یعنی همسر خود را به کلی نادیده می‌گیرد و او را با تمام اتفاقات جدید و نگرانی‌ها تنها می‌گذارد. اگر قرار است به زودی کودکی به جمع خانواده شما اضافه شود، این توصیه‌ها را به کار بگیرید.
سه ماهه اول؛ از خبر تازه خوشحالی کنید!
مهم است که با شنیدن خبر بارداری همسرتان چه عکس‌العملی نشان بدهید و چگونه رفتار کنید. حتی اگر این اتفاق ناخواسته بود و شما اکنون انتظار فرزند نداشتید، باید مراقب رفتار خود باشید و همین‌طور:
  • از شنیدن خبر بارداری همسرتان ابراز خوشحالی کنید. حتی بهتر است این خوشحالی را با خریدن هدیه‌ای کوچک برای یادگاری یا یک شاخه گل، نشان دهید.

  • خانواده خود و همسرتان را به شام دعوت کنید و خبر نوه جدیدشان را به آن‌ها اطلاع دهید.

  • اطلاعات خود را درباره دوران بارداری کمی افزایش دهید تا بتوانید شرایط فیزیکی و روانی همسرتان را بهتر درک کنید مثلا چند کتاب مرتبط با بارداری بخرید.
  •  برای اینکه عشق و علاقه خود را به همسر باردارتان ثابت کنید و حمایت‌های لازم روانی را انجام دهید، حتما در تمام مراحل آزمایش، سونوگرافی و مراجعه به پزشک با او همراه شوید.
  • برخی خانم‌ها پس از پی بردن به بارداری‌شان، دچار افسردگی می‌شوند. برخی دیگر هم به دلیل تغییر سطح هورمون‌های بدن، بدخلق و بی‌حوصله می‌شوند، بنابراین نقش همسران آن‌ها در ایجاد فضایی آرام و در عین حال شاد در خانه، بسیار پررنگ و بااهمیت است. آقایان می‌توانند برای تغییر روحیه همسر خود، او را به سفرهای کوتاه یک‌روزه ببرند.
  •  بهتر است بدانید که احساس تهوع صبحگاهی و حساسیت به بو و طعم بعضی غذاها یا عطر و ادکلن‌ها می‌تواند در ٣‌ماهه اول بارداری شرایط بسیار آزاردهنده‌ای برای همسرتان ایجاد کند. وظیفه شما در این دوران، دور کردن ادویه‌ها، عطرها یا حتی صابون‌های معطری که خانمتان به آن‌ها حساس شده، از محیط خانه است.
  • از همسرتان بخواهید برای تهیه شام و ناهار، خودش را به دردسر نیندازد و اگر از بوی ادویه‌ها اذیت می‌شود، در این مدت غذاها را بدون ادویه طبخ کند. به او اطمینان بدهید که از خوردن غذاهای بدون ادویه هم لذت می‌برید.
 
سه ماه دوم؛ تشویقش کنید  ورزش کند
این سه ماه کمی راحت‌تر از سه ماهه اول سپری می‌شود؛ هم استرسش کمتر است و هم دردسرهایش.
  •  رشد ناگهانی شکم در این دوره، باعث تغییر کامل ظاهر همسر می‌شود. با او به خرید بروید. برایش لباس‌هایی که فکر می‌کند با پوشیدن آن‌ها ظاهر مناسب‌تری پیدا می‌کند بخرید و مدام این نکته را به او یادآور شوید که با این شکل و قیافه هم به چشم شما زیباست.
  • از آنجایی که در این سه ماه تهوع کاهش پیدا می‌کند زمان نرمش‌های ملایم رسیده است. همسرتان را تشویق کنید که ورزش‌های مناسب این دوران همچون کِگل را انجام بدهد که فشار هنگام زایمان را کم می‌کند. یوگا، شنا، ایروبیک آبی و پیاده‌روی هم بسیار مناسب است.
  • همسر شما در این ماه حتی با فعالیت‌های کوچک مثل پیمودن یک راه کوتاه از نفس می‌افتد. اگر قبل از این در انجام کار خانه به او کمک نمی‌کردید، حالا بهتر است کمی به کارهای خانه بپردازید.
  • با خریدن موادغذایی مغذی و تشویق همسرتان به خوردن آن‌ها، اطمینان او را از نظر اینکه توجهتان را به او از دست نداده‌اید، جلب کنید.
  • از او به خاطر اینکه سختی پرورش کودکتان را به تنهایی به دوش می‌کشد، تشکر کنید.
  • از اطرافیان خود بخواهید قید آمدن به منزل شما را بزنند. اگر به میهمانی دعوت شدید، هوای همسرتان را سر سفره و در طول میهمانی داشته باشید تا دیگران بدانند که علاقه شما به او در این دوران، چندبرابر شده است.
  • با مشورت همسرتان به دنبال انتخاب نامی مناسب برای فرزندتان باشید و از تحمیل نظر خود خودداری کنید.

سه ماهه سوم؛ همیشه در دسترس باشید
معمولا خانم‌ها در ٣‌ماهه سوم بارداری در اوج استرس هستند و همسران آن‌ها می‌توانند با رعایت این ٨‌نکته نقش بسزایی در رفع این مشکل داشته باشند:
  • از اطرافیان خود بخواهید خبر سقط جنین، مرده‌زایی، مرگ نوزاد یا مادری که به تازگی در بین یکی از اعضای فامیل یا همسایه‌ها اتفاق افتاده است، برای همسرتان بازگو نکنند.
  • همسرتان در این دوران اضافه وزن زیادی پیدا کرده و انجام کارهای شخصی خودش هم برایش مشکل است. پس لطفا در این ٢ تا ٣‌ماه آخر بارداری، وظیفه شستن ظرف‌ها، اتوکردن لباس‌ها یا گردگیری خانه را به عهده بگیرید.
  • امکان دارد همسر شما با زایمان زودرس مواجه شود. پس همیشه در دسترس باشید و شب‌ها کمی زودتر به خانه برگردید.
  •  ساک بچه را با مشورت همسرتان آماده کنید تا در صورت زایمان زودرس، تمام وسایل مورد نیاز را در اختیار داشته باشید.
  • سنگینی و خانه‌نشینی همسرتان می‌تواند او را کسل و بی‌حوصله کند. شب‌ها کمی زودتر به خانه بیایید تا با هم بیرون بروید، دوری بزنید و حال و هوایتان را عوض کنید.
  • آخر هفته‌ها را به خرید لباس و وسایل نوزادتان اختصاص دهید تا همسرتان مطمئن شود شما هم به اندازه او شوق و ذوق دارید.
  • اگر همسرتان در این ماه‌های آخر دچار بی‌خوابی شده است، برایش فیلم‌ها و موسیقی‌های ملایم بخرید و بعد از شام، از دیدن و شنیدن آن‌ها با هم لذت ببرید.
  • به همسرتان اطمینان بدهید که دختر یا پسر بودن نوزاد برایتان اهمیتی ندارد و به این ترتیب، قدری از استرس‌های او را کاهش دهید.
سیگار نکشید و رژیم نگیرید
بی‌شک بارها شنیده‌اید که خانم‌ها باید قبل از باردارشدن از نظر کم‌خونی آزمایش بدهند، واکسن بزنند، مصرف قرص اسیدفولیک را شروع کنند و… اما شاید کمتر در مورد کارهای خطرناک و آسیب‌زننده به مادر و جنین در این دوران صحبت شده باشد. اگر دوران بارداری شما شروع شده توصیه‌های زیر را به کار ببندید:
یک. سیگار و قلیان نکشید:
بسیاری از خانم‌هایی که حتی تفننی سیگار یا قلیان می‌کشند، می‌‏گویند وقتی باردار شویم سیگارمان را ترک خواهیم کرد، در‌حالی‌که ترک یکباره این عادت سخت است و زمان زیادی طول می‌کشد تا سموم ناشی از استعمال دخانیات از بدن پاک شود.
دو. رژیم گرفتن را تعطیل کنید:
ممکن است خانمی دچار اضافه‌وزن، چاقی یا حتی کمبود وزن و سوءتغذیه باشد ولی برطرف کردن این مشکل‌ها هنگام بارداری کار اشتباهی است. بهتر است به متخصص تغذیه مراجعه کنید و درمان مناسبی بگیرید که به شما و فرزندتان آسیبی  نرسد.
سه. خودسرانه دارو نخورید و داروها را قطع نکنید:
خانم‌های زیادی به بیماری‌های زمینه‌ای مثل بیماری‌های افسردگی، دیابت، فشارخون و… مبتلا هستند و از داروهای مختلفی استفاده می‌کنند اما برخی از آن‌ها وقتی متوجه بارداری می‌شوند، داروهایشان را خودسرانه و یکباره قطع می‌کنند تا عوارض ناشی از مصرف دارو روی جنینشان تاثیر نگذارد! در‌حالی‌که قطع خودسرانه این داروها عوارض بدتر و شدیدتری برای مادر و جنین خواهد داشت. اگر بیماری خاصی دارید و دارو مصرف می‌کنید، قبل از باردار شدن به پزشک مراجعه کنید و به صلاحدید او از داروهای کم‌ضررتر یا با دوزهای مناسب‌تر استفاده کنید. همچنین هرگز به تشخیص خود دارو نخورید.
شش. بی‌تحرکی طولانی‌مدت برای شما سم است:
بسیاری از خانم‌ها بر این باورند که باید در دوران بارداری استراحت طولانی‌مدت یا حتی استراحت مطلق داشته باشند اما اصلا این طور نیست. مطالعات نشان می‌دهند استراحت مطلق یا طولانی‌مدت می‌تواند حتی باعث مرگ مادر باردار شود زیرا فرآیند بارداری، بدن خانم‌ها را مستعد افزایش احتمال انعقاد خون می‌کند؛ به عبارتی خون خانم باردار به‌دلیل هورمون‌هایی که در بدن ترشح می‌شود، غلیظ می‌شود و بی‌‌تحرکی می‌تواند این غلظت را افزایش دهد. لخته‌شدن خون، عارضه فوق‌العاده خطرناکی است. خانم باردار حتی پس از زایمان نیز باید از خوابیدن و استراحت طولانی‌مدت در بستر خودداری کند.
هفت. خطر ابتلا به انگل در صورت دست زدن به خاک:
مهم‌ترین انگلی که می‌تواند از راه خاک خانم باردار را آلوده کند، توکسوپلاسموز است که بیشتر در مدفوع گربه وجود دارد. آزمایش‌هایی که از خانم‌های باردار گرفته می‌شود، نشان می‌دهد متاسفانه خیلی از خانم‌ها به این انگل آلوده‏‌اند. برای پیشگیری از این عفونت سعی کنید با دستکش میوه و سبزی‌ها را بشویید.
 هشت. مصرف شیرینی هم حد و اندازه دارد:‌
ما ایرانی‌ها شکر فراوانی در رژیم غذایی‌مان داریم. از طرفی خانم‌های باردار به‌دلیل ترشح هورمون‌های متعدد، در مرز ابتلا به دیابت قرار دارند، بنابراین توصیه می‌شود خوردن مواد شیرین به‌ویژه انواع شیرینی‌ها، نان‌های فانتزی، نوشابه‌های گازدار و… را محدود کنید.
نه. مصرف گیاهان دارویی خطرناک است:
از‌آنجا‌که مصرف داروها در دوران بارداری محدود می‌شود، خانم‌ها بیشتر سراغ دمنوش‌ها و گیاهان دارویی می‌روند. مصرف برخی گیاهان دارویی در دوران بارداری ممنوع است و حتی می‌تواند باعث سقط جنین شود بنابراین از مصرف گیاهان دارویی یا انواع دمنوش‌ها خودداری  کنید.
ده. گرسنه نمانید:
گرسنگی طولانی‌مدت باعث تولید ماده‌ای به نام کتون در بدن می‌شود. این ماده به‌ویژه در ٣ ماهه اول بارداری اثر سوئی روی مغز جنین می‌گذارد. به همین دلیل خانم‌های باردار باید سعی کنند حتی در حالت ویار و تهوع گرسنه نمانند و از وعده‌های کوچک غذا یا انواع میوه و بیسکویت استفاده کنید.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.