یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

شبكه های فساد در تهران


شبكه های فساد در تهران

وی یك طبقه از ساختمان والدینش در شمال تهران را با تغییراتی در اتاق ها به یك سالن مجهز آرایش, خیاطی و تبدیل كرده است او با شش مدل مانكن قرارداد بسته است كه چهار نفر آنان خارجی هستند او می گوید كه می توانسته از مدل های ایرانی نیز استفاده كند, اما اندام آنان مطابق استانداردهای بین المللی نبوده است

در حالی كه مسئولان انتظامی، از كشف شبكه‌های سازماندهی‌شده فساد برای تخریب امنیت اجتماعی و فرهنگ ایرانی ـ اسلامی در تهران خبر می‌دادند، روزنامه معتبر «لوس‌آنجلس‌تایمز» در گزارش مشروحی، از تعدادی از این شبكه‌ها كه در پوشش محافل زیرزمینی مد در تهران فعال هستند، خبر داد.

این امر نخست از یك پیام كوتاه آغاز شد كه دریافت‌كنندگان آن را به محلی برای یك مراسم سری دعوت می‌كرد. یك مكالمه مرموز تلفنی هم به دنبال آن رخ می‌داد. زنی پرسید: «چه كسی شما را معرفی كرده است؟»، «چه كسی را می‌شناسید؟» مردی سوار بر پراید هاچبك كره‌ای نزدیك شد و كاغذی را به ماشین ما داد؛ كروكی آپارتمانی در شمال پایتخت.

در آنجا مردان و زنان با كت و شلوار و روسری به لابی آپارتمان وارد می‌شوند. چهره‌ها كمی عبوس بود. مرد جوانی مدارك آنان را كنترل می‌كرد تا از جعلی نبودن آنها مطمئن شود و سپس به آنان اجازه ورود به پلكان و ورود به دریای پوست و عطر را می‌داد.

موسیقی در سالن و ... و جمعیتی كه با عوض كردن لباس خود، چهره دیگری به سالن داده بودند. یك فرش قرمز در وسط و مانكن‌هایی كه در پارچه‌های ساتن و ابریشم آن را اشغال كرده بودند.

آزیتا ۴۶ ساله، یكی از طراحان كه همراه دختر بیست ساله‌اش شركت كرده، می‌گوید: «همه زن‌ها جذب صنعت مد شده‌اند. ما به این علت عاشق مد (مختلط) هستیم كه روحانیون از آن متنفرند».

ب رغم مبارزه شدید دولت با بدحجابی در خیابان‌ها، هنوز هم تنوع‌طلبی و پیروی از مد در ایران وجود دارد.

سامی ۲۳ ساله، یك مدل كه در آن روز نمایش داد، می‌گوید: «من از مسئله اتمی ایران باخبرم و می‌دانم كه چه اتفاقی می‌افتد. مطمئنا من هم نگران هستم، اما نمی‌توانم كاری انجام بدهم؛ بنابراین، زندگی خودم را می‌كنم. من عاشق ایران هستم. عاشق دوست‌پسرم هستم و به همین دلیل اینجا را دوست دارم».

در تهران كه ۲۸ سال از انقلاب اسلامی آن می‌گذرد، نمایش مدهای اسلامی رایج است، ولی تقریبا تاكنون نمایش مد مختلط زنان و مردان در ایران نبوده است و حتی یكی از ISPهای ایرانی از فیلتر شدن جستجوی كلمه «fashion» در سایت گوگل خبر می‌دهد.

اما همه مشكلات سیاسی و اقتصادی ایران، مانع نشده تا صدف سی ساله، طراح اصلی این‌گونه نمایش‌های مد شود. او روزها و شب‌های زیادی را بی‌خوابی كشیده است تا این برنامه را طراحی و ساماندهی كند.

وی یك طبقه از ساختمان والدینش در شمال تهران را با تغییراتی در اتاق‌ها به یك سالن مجهز آرایش، خیاطی و ... تبدیل و در اقدامی خطرناك، سایت اینترنتی‌اش را نیز راه‌اندازی كرده است. او با شش مدل (مانكن) قرارداد بسته است كه چهار نفر آنان خارجی هستند. او می‌گوید كه می‌توانسته از مدل‌های ایرانی نیز استفاده كند، اما اندام آنان مطابق استانداردهای بین‌المللی نبوده است.

او و دوست پسرش، سرانجام در ازای ۱۰۰۰ دلار مكانی را برای برگزاری مراسم خود به صورت گسترده پیدا و البته تعهدی امضا می‌كنند كه همه زن‌ها شئونات اسلامی را در محل رعایت كنند.

اما با بازگشایی مراسم همه این قوانین نقض می‌شود. میثم ۲۳ ساله هنرمند آرایشگر، كار آرایش صورت مدل‌ها (مانكن‌ها) را بر عهده دارد. صدای موسیقی و فلاش‌های دوربین‌ها در سالن نمایش پخش می‌شود و البته باید متوجه باشیم كه همه زنان و مردان حاضر در این مجلس، خطر بازداشت شدن را به جان خریده‌اند.

سامی كه شش سال را در امارات به این كار مشغول بوده و سال گذشته به ایران بازگشته است، می‌گوید: «من برای این كار عالی هستم، ولی كمی می‌ترسم. مدل (مانكن) بودن در تهران به معنی مخفی شدن است. طراحان زمانی كه ما را بخواهند، به ما زنگ می‌زنند و مردم نیز در آخرین دقیقه دعوت می‌شوند. كسی آدرس را نمی‌داند. همه چیز در ایران این‌گونه است؛ همه چیز مخفی است».

در پایان، صدف و همكارانش، همگی به صحنه می‌آیند تا پاسخگوی احساسات قوی تماشاگران باشند.

قیمت بلیت این مراسم از ۱۳۰ دلار به ۷۶۰ دلار افزایش یافته است؛ كشوری كه حقوق معلمانش، سالانه ۲۵۰۰ دلار است، به راحتی با یك شب (نمایش مد) هزینه اجاره مكان خود را به دست می‌آورند.

به نظر، دولت ایران نیز تا زمانی كه این مسائل چندان به چشم نیاید، مایل به متلاشی كردن آنها نیست.

مردم ایران با توجه به فضای موجود در جامعه، به نظر به جای عبور از مرزهای سیاست، مرزهای مد را رد كرده‌اند.

پرستو ۲۹ ساله، مترجم نیمه‌وقت، پس از مراسم می‌گوید: «من شوكه شده بودم؛ چراكه این نخستین باری بود كه چنین چیزی را در كشورم می‌دیدم. ابتدا باور نمی‌كردم، اما كم‌كم فضای ایجادشده توسط هم‌وطنانم عادت كردم. واقعا لذت بردم و بار دیگر شوكه نخواهم شد».



همچنین مشاهده کنید