سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
چرا مردان دكتر نمی روند
پزشكان معتقدند هرچقدر زنان به سلامت خود اهمیت میدهند، مردان نسبت به سلامت خودشان سهل انگار و بی توجهاند .
حتما شما هم در اطرافیانتان مردانی را دیدهاید كه وقتی بیمار میشوند، دكتر نمیروند و اگر هم بروند زمانی میروند كه بیماری آنها خیلی طول كشیده و یا شدید شده است. اما این طرز تفكر را چه كسی به مردان یاد داده یا چرا مردان فكر میكنند كه نباید موقع بیماری ناراحتیهای خود را بیان كنند و به صرف اینكه خودش خوب میشود، آن را از دیگران مخفی نگه میدارند؟
زمانی كه پسر بچهای در یك خانواده وجود دارد و به سن نوجوانی میرسد، اطرافیان مدام به او میگویند تو دیگر بزرگ شدی، مرد شدی، قوی شدی و نباید از فلان چیز بترسی، نباید از چیزی شكایت كنی و نباید ناله كنی و ...
بنابراین این آویزه گوشش میشود كه چون یك مرد است و قوی شده و اندامش عضلانی و ورزیده است، نباید از درد شكایت كند. كمكم یاد میگیرد كه اگر بیمار شد، سعی كند بیماریاش را بروز ندهد و اگر تب داشت آن را انكار كند و اگر هم دچار سرماخوردگی شد، بگوید نه چیزی نیست. در حالی كه ممكن است همین مرد قوی و قدرتمند را عوامل بیماری كه بسیار ریز هم هستند، از پا در بیاورد. با وارد كردن این افكار در ذهن پسر بچهها و یا برخی خرافات و داشتن روحیات مردانه، آنها كمتر برای درمان بیماریهایشان به پزشك مراجعه میكنند.
● نگاهی به آمار
در یك مطالعه كه در آن ۴۰۰ مرد جوان شركت داشتند، مشخص شد مردان كمتر عادت دارند تا برای ارزیابی سالیانه، مشاوره روانی وكنترل وضعیت جسمی به پزشك مراجعه كنند و نسبت به زنان كمتر از خدمات پزشكی استفاده میكنند.
یك مطالعه دیگر روی هزار و ۶۰۰ مرد ۱۵ تا ۱۹ ساله هم نشان میدهد آنهایی كه دیدگاه سنتی نسبت به جنس خود دارند، تصور میكنند مردها باید آدمهای قوی باشند و نقش حامی داشته و نباید بیماری و یا مشكلات خود را بیان كنند. عدهای دیگر از مردان هم به دلیل بیحوصلگی و مشغله كاری به پزشك مراجعه نمیكنند. بسیاری از آنها معقدند تحمل انتظار كشیدن در مطب را ندارند. این طرز تفكر حتی روحیه انتقادپذیری را در پسران نوجوان و جوان كاهش داده و بیشتر آنها را افرادی خودخواه و خودرای بار میآورد. بر این اساس پسران فكر میكنند مراجعه به پزشك علامت ضعف آنها است.
پسران باید از نظر ایمنی علیه بیماریهایی مانند كزاز، هپاتیت ب و تستهای غربالگری از نظر بیماریهای قابل انتقال جنسی بررسی شوند. بیشتر مردان زمانی به پزشك مراجعه میكنند كه پا به سن گذاشته و به اصطلاح دچار گرفتاریهای دوره سالمندی شده باشند. شاید این نوع نگرش به دلیل عضلانی شدن و قویتر شدن بدنشان باشد. به گفته پژوهشگران دانشگاه جانهاپكینز، مردان كمتر از زنان به مراكز بهداشتی مراجعه میكنند و كمتر از خدمات بهداشتی استفاده میكنند، در صورتی كه زنان بیشتر برای ارزیابیهای سالیانه تنظیم خانواده و ویزیت فرزندانشان نزد پزشك میروند. در تحقیقات مشخص شده است مردان بیشتر زمانی كه با همسرشان در روابط جنسی مشكل پیدا كنند به پزشك مراجعه میكنند.
حتی احتمال اینكه مردان طی درمان و در دوران استراحت به سركار خویش بروند بیشتر است. آنها از مشورت درباره بیماری نسبت به زنان هراس بیشتری دارند. در صورتی كه نیاز دارند تا درباره مشكلات و بیماریشان با پزشك مشورت كنند. بنابراین لازم است طرز تفكر و نوع نگرش مردان به خود و به بیماریشان عوض شود. زنان و مردان هر دو نگرشهای متفاوتی به بیماری دارند. در سالهای اخیر تلاشهای فراوانی برای بهبود وضعیت بهداشتی مردان و سلامت آنها صورت گرفته است. مردان بایدبدانند كه پیشگیری و درمان، بهترین راه مبارزه با بیماریها است.
● چهچیز مانع است؟
وقتی بیماری به سراغ مردان میآید، آنها برای درمان دچار نوعی ترس و نگرانی میشوند و گاهی از مراجعه به پزشك خجالت میكشند و احساس میكنند كمتر به كمك دیگران نیاز دارند. برخی از مردان معتقدند اگر بعضی بیماریها را فراموش كرده و به اصطلاح به آن توجهی نكنند، خودشان دور میشوند. بیشتر مشكلات بهداشتی مسایل سادهای هستند و به راحتی درمان میشوند در غیر این صورت برای درمان آن مشكلات زیادی به وجود میآید. برخلاف زنان، مردان كمتر به توصیههای پزشكان درباره مشكلات بهداشتی توجه میكنند.
هیچ میدانید كه یك تحقیق درباره عدهای از مردان مبتلا به علایم ادراری كه دچار بزرگی پروستات بودند، نشان میدهد از هر چهار مرد یكی از آنها، ۶ ماه از مراجعه جهت درمان خودداری میكند و تقریبا ۵۰ درصد آنها بیش از یكسال به پزشك مراجعه نمیكنند. ۹ نفر از هر ۱۰ نفر با علایمی كه با تغییر شیوه زندگی بر طرف میشود از مسافرتهایی با مسافت طولانی اجتناب میكنند، از رفتن به سینما پرهیز میكنند و حتی از داشتن روابط خوب با اقوام و دوستان محروم میمانند. چون از مشكلات ادراری خود خجالت میكشند. در حالی كه این مشكل آنها خیلی سریع قابل درمان است. ترس از اینكه مبادا علایم بیماری تهدیدكننده حیات باشد، مانند سرطان مانع از مراجعه به پزشك میشود. در صورتی كه بسیاری از بیماریها جدی نیستند یا حداقل در صورت تشخیص زودرس جدی نمیشوند.
مثلا علایم ادراری كه از هر مرد یكی را در سن ۶۵ سالگی مبتلا میكند، موجب بیدار شدن مكرر در شب شده و تكرر ادرار در روز و احساس دفع فوری ادرار در افراد ایجاد میكند. این حالت مربوط به بزرگی پروستات است و یك بیماری قابل درمان بوده و سرطانی نیست.
دلیل دیگر مراجعه نكردن مردان به پزشك خجالت كشیدن است. مردان از این میترسند كه همه درباره مشكلات آنها اطلاع پیدا كنند .آنها از پرسش از دیگر دوستان خود اجتناب میكنند چون نمیخواهند دیگران بفهمند كه چه مشكلی دارند. در حالی كه زنان بعد از ایجاد مشكل با سایر دوستان خود هم مشورت كرده و از راهنمایی دیگران برای مراجعه به پزشك استفاده میكنند. انجام تست غربالگری سرطان گردن رحم، مراقبتهای دوران بارداری و واكسیناسیون كودكان از بیشترین دلایل مراجعات زنان به پزشك است.
● فقط مخصوص آقایان
یك نكته جالب این است كه مردان بیشتر هنگام عصر به پزشك مراجعه میكنند و ترجیح میدهند حتی عمل جراحی آنها در عصر یا آخر هفته باشد؛ زمانی كه از هر زمان دیگری خلوتتر است. برای اینكه مردان را بیشتر به دكتر رفتن تشویق كنیم، بهتر است مجلاتی را كه برای مردان تهیه شده در مطبها و یا اتاق انتظار بگذاریم و از پوسترها و جزوههایی كه كاملا مردانه است و بیشتر در مورد مسایل مردان نوشته است، استفاده كنیم. بهتر است پرستارهایی كه در مراكز خدمات بهداشتی هستند، بیشتر مرد باشند تا آنها درباره پرسش پیرامون مشكل خود احساس خجالت نكنند. حتی استفاده از فیلمهای جنگی و ورزشی در اتاقهای انتظار تاثیر زیادی دارد. ایجاد محیطی دوستانه در مطب و درمانگاه سلامت مردان هم در تشویق آنها برای پیگیری مراقبتهای پیشگیرانه و درمانی تاثیر زیادی دارد.
سهیلا عابدینپور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست