سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

وقتی بازیگر همه قالب های کلیشه را می شکند


وقتی بازیگر همه قالب های کلیشه را می شکند

سینمای ما در سال های اخیر از حیث ستاره سازی محافظه کاری را کنار گذاشت و به زنان هم به عنوان ستاره نگاه انداخت, همین امر سبب شد زنان از نقش های حاشیه ای به سمت نقش اول یا دوم سوق داده شوند

سینمای ما در سال های اخیر از حیث ستاره سازی محافظه کاری را کنار گذاشت و به زنان هم به عنوان ستاره نگاه انداخت، همین امر سبب شد زنان از نقش های حاشیه ای به سمت نقش اول یا دوم سوق داده شوند . در این بین، بودند هنرمندانی که جرقه اولیه بازیگری آنها در تلویزیون زده شد و بعدها به سمت سینما کشیده شدند; ویشکا آسایش یکی از همین بازیگران به شمار می آید . او که محبوبیت اولیه خود را پس از ایفای نقش جنجالی اش در سریال امام علی(ع) کسب کرد با فیلم ساحره به سینما آمد.

میرباقری نقشی را برای او نوشت که باز هم مانند سریال امام علی(ع) ویژه و خاص بود. به جد می توان گفت تا آن زمان سینمای ایران هیچ زنی را با شکل و شمایل و گریم او در این فیلم به خاطر نداشت. انتخاب های بعدی آسایش فیلم های چندان مطرحی نبودند و سینمای ایران هم حضور او را در نقش های خاص جدی نگرفت و سعی در کشف استعداد او نکرد. در عین حال کم کاری او نیز در سالهای بعد، باعث شد بازیگری او در نقش های مهم چندان جدی گرفته نشود اما آسایش با بازی شایسته خود در فیلم " ورود آقایان ممنوع " ثابت کرد با جنبه های مختلف بازیگری به خوبی آشناست و همین امر سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول جشنواره بیست و نهم را برایش به ارمغان آورد .

ایفای نقش مدیره خشن و مرد گریز یک دبیرستان که سالهای جوانی اش را در تنهایی سپری کرده است قالب جدیدی از نقش بود که در سینمای ایران با این شکل وشمایل تجربه نشده بود، شاید به همین دلیل است که رامبد جوان از ویژگی فیزیکی او برای ایفای این نقش به خوبی استفاده کرده است، همین امر در باور پذیر بودن کاراکتر و همذات پنداری تماشاگر تاثیر به سزایی داشته است. آسایش با بهره گیری از فیزیک بدنی و قد بلند، قالب نقش خانم دارابی را در حالت راه رفتن و نوع نگاه کردن به خوبی پیاده کرده است و این موضوع در کنار گریم و لباس خاص انتخابی این کاراکتر باعث شده است نقش مدیره مجرد مرد گریز در قالب او به خوبی جواب دهد. در عین حال آسایش در بیشتر سکانس ها از لحن بیان خود به خوبی استفاده کرده و حالت تهاجمی نقش خانم دارابی را با صدای جیغ مانندش، تکمیل کرده است.

با توجه به اینکه پیمان قاسم خانی بسیاری از شوخی های فیلم را بر پایه شخصیت و فیزیک خانم دارابی و رفتار پر تضادش نوشته است، همین امر در برجسته تر شدن نقش خانم دارابی بی تاثیر نبوده است. مانند سکانسی که او و عطاران قد خود را اندازه می گیرند. نکته مهم دیگری که در اثر بخشی این کاراکتر نقش به سزایی داشته است ، بازی رضا عطاران به عنوان پارتنر او در این فیلم است. این بار قاسم خانی در فیلم نامه اش بیشتر شوخی های این کمدی موقعیت را بر اساس تضاد رفتاری دو کاراکتر اصلی فیلم بنا نهاده و انتخاب عطاران برای ایفای نقش جبلی باعث شده است بازی آسایش نمود بیشتری پیدا کند. نگاه کنید به سکانس های برخورد این دو کاراکتر، در بیشتر سکانس ها این سکوت و لودگی عطاران است که منجر به واکنش عصبی و انفجاری آسایش می شود. همین امر بار اصلی طنز فیلم را بر دوش دارد. در عین حال بازخوردی که در نقش خانم دارابی پنهان است بیشتر از همه مدیون کدهایی است که رامبد جوان به آسایش داده است و او با درک این نکات ظریف در پیاده سازی نقش خانم دارابی موفق بوده است.

در نگاه کلی به نقش خانم دارابی می توان عنوان کرد، ویشکا آسایش با درک درستی که از نقش خانم دارابی به دست آورده است به خوبی بر نقاط ضعف و قوت کاراکتر تمرکز کرده و با استفاده از استیل بدنی و امکاناتی که نویسنده در قالب کاراکتر به او داده است با نقش مدیره مجرد همذات پنداری کرده و با بده بستان خوبی که با عطاران در برخوردهای انفجاری خود دارد توانسته بازی غافلگیر کننده ای را به نمایش بگذارد. به همین دلیل او با هنرنمایی قابل قبولی از پس سکانس هایی مانند تغییر یک شبه خانم دارابی برآمده است. نکته ای که او با ایفای این نقش ثابت کرد شکستن قالب های کلیشه شده است و اینکه می توان با چهره ای جدی در قالب یک کاراکتر طنز بازی کرد و بسیاری از کلیشه ها را شکست. محدودیت هایی که در سالهای قبل مانع می شد تا بازیگران زن در چنین قالب هایی ظاهر شوند. از نگاهی دیگر آسایش با ایفای این نقش نشان داد می توان تنها با اتکا به فیلم نامه خوب و کارگردانی قابل قبول استعدادهای پنهان را به عرصه ظهور برساند.

نویسنده : سیده مریم مطلب پور