یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

موانع سقط‌درمانی


موانع سقط‌درمانی

خوشبختانه در کشور ما همه مسوولان حوزه‌های بهداشت و درمان و اجرا به بحث سلامت مادر و جنین اهمیت می‌دهند.
رهبر معظم انقلاب در پاسخ‌ به نامه‌ای که اینجانب در مورد اجازه سقط جنین‌های …

خوشبختانه در کشور ما همه مسوولان حوزه‌های بهداشت و درمان و اجرا به بحث سلامت مادر و جنین اهمیت می‌دهند.

رهبر معظم انقلاب در پاسخ‌ به نامه‌ای که اینجانب در مورد اجازه سقط جنین‌های معیوب نوشته بودم، با دست‌خط مبارک‌شان کنار نامه دستور چنین اجازه‌ای را صادر کردند و در پی این صدور مجوز که در سال ۱۳۸۱ صادر فرمودند، مادرانی که جنین بیمار با مشکل‌های ژنتیکی را حمل می‌کنند، می‌توانند تا قبل از ۳ ماهگی برای ختم بارداری اقدام کنند. اما در راه اجرای این طرح که به تصویب دولت و مجلس، از آغاز سال ۱۳۸۴ لازم‌الاجرا شد، چالش‌هایی به وجود آمد که برخی از این چالش‌های مثبت و منفی را به اختصار بیان می‌کنم.

دست‌خط مقام معظم رهبری و سایر روحانیون محترم و مراجع، نقطه شروع خوبی در راه تایید این امر بود. از دیگر نقاط مثبت، مشارکت بین بخشی وزارت بهداشت با NGOها و انجمن تنظیم خانواده و مراکز تحقیقاتی مانند ابن‌سینا و مرکز رویان بود. مجلس، قوه قضاییه و دولت هم با هدایت و پیگیری اینکه تصمیم‌‌گیری‌ مادر در این اقدام به سقط ضرورت دارد، نقش مثبتی ایفا کردند؛ و اما نقاط منفی:

اول از همه باید روی سخن با روزنامه‌نگاران و همه اصحاب رسانه باشد که در امر اطلاع‌رسانی برای سقط درمانی بسیار ناقص عمل کردند و به مردم اطلاعات کاملی نداده‌اند.

مراحل تشخیصی جنین معیوب هزینه بالایی دارد. لازم است مراکزی توسط وزارت بهداشت برای تامین این هزینه مشخص شوند که خدمات تشخیصی پیش از تولد را به مردم ارایه دهند.

چرخه تشخیص جنین معیوب بسیار طولانی است. از آنجا که قبل از ولوج روح باید بارداری ختم شود و زمان محدودی برای این اقدام وجود دارد، لازم است مجوز سقط قانونی با سرعت بیشتری صادر شود و این مستلزم تشخیص سریع‌تر ناقص بودن جنین است. فرصت نباید از دست برود. متاسفانه مجوز با کندی صادر می‌شود. در سال ۱۳۸۸ فقط ۳ هزار و ۳۱۶ مجوز صادر شد که اگر سرانگشتی حساب کنیم، می‌بینیم روزانه کمتر از ۹ مجوز صادر می‌شود! ما روزانه ۲۴۶ مورد سقط داریم.‌ آیا به این اندیشیده‌ایم که در صورت عدم همکاری ما، مادران به سمت انجام سقط‌های غیرایمن خواهند رفت چون منتظر ماندن برای صدور مجوز مساوی است با از دست رفتن وقت مناسب برای سقط؟

خیلی از مراکز غیرقانونی با افراد غیرکارشناس، با انجام موارد غیرقانونی سقط، سلامت مادران را تهدید می‌کنند و منجر به مرگ آنها می‌شوند، ما باید این مراکز را بشناسیم و پلمپ کنیم.

بیماری‌هایی که قوه قضاییه به عنوان اندیکاسیون مجاز سقط شناخته است، شامل موارد روحی روانی و مشکلات اعصاب و روان نشده است. لازم است بازبینی صورت گیرد و مواردی اضافه شود.

در انتها باید دید آیا تمامی موارد بهداشتی نیازمند سقط جنین به خوبی تشخیص داده شده است یا خیر؟

دکتر صفیه شهریاری افشار

جراح و متخصص زنان و زایمان، رئیس انجمن تنظیم خانواده ایران