دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

راهبرد هسته ای ایران از نگاه رهبر معظم انقلاب


راهبرد هسته ای ایران از نگاه رهبر معظم انقلاب

انرژی هسته ای را می خواهیم چه كار كنیم مسئله هسته ای مسئله امروز كشور ما نیست مسئله فرداهای كشور و آینده كشور است مسئله سرنوشت كشور ماست

یكی از محورهای بحث رهبر معظم انقلاب در جمع مردم آذربایجان مسئله هسته ای كشورمان بود كه مجددا بر این حق مسلم ملت ایران تأكید كردند و فرمودند: «دشمنان سعی می كردند مسئله هسته ای را در كشور ما از چشم مردم بیندازند.

یك عده هم شروع كردن به اینها كمك كردن. همین آدمهای كوته فكر و سطحی نگر، احیانا هم بعضی شان دلداده به آن سوی مرزها، می گویند: انرژی هسته ای را می خواهیم چه كار كنیم؟... مسئله هسته ای مسئله امروز كشور ما نیست مسئله فرداهای كشور و آینده كشور است. مسئله سرنوشت كشور ماست.»

با توجه به همین مواضع قاطعانه همگان اذعان دارند كه پیشرفت و توسعه فنآوری هسته ای ایران مرهون حمایت ها و پیگیری رهبر معظم انقلاب است. فنآوری هسته ای در نزد رهبر معظم انقلاب جزء منافع ملی و خط قرمز نظام محسوب می شود. از همین رو برنامه هسته ای ایران قابل معامله نیست. مردود شدن طرح ها و پیشنهادهای غربی ها در خصوص برنامه هسته ای ایران ریشه در همین نكته دارد.

غرب تاكنون بسیار كوشیده تا با ارائه بسته بندیهای تشویقی ایران را از برنامه هسته ای منصرف سازد اما به دلیل جایگاه این مسئله در منافع ملی كشور مورد قبول نظام جمهوری اسلامی قرارنگرفت. رهبر معظم انقلاب تصریح دارد كه «كسی حق ندارد حق ملت را در این جا (مسئله فناوری هسته ای) مورد معامله قراربدهد.» از نظر رهبر معظم انقلاب فنآوری هسته ای جزء منافع حیاتی یك كشور محسوب می شود بنابراین نباید در این زمینه وابسته بود. معظم له بارها تأكید كرده اند:«ما می خواهیم سوخت هسته ای را خودمان تولید كنیم آنها می گویند خودتان تولید نكنید»(۶/۸/۸۳)

اهمیت این موضوع به قدری است كه باید در برابر هر نوع فشاری حتی اقدام نظامی ایستاد.

«اگر متجاوزی منافع علمی، طبیعی، انسانی و فنآوری ایران را مورد تعرض قراردهد، ملت ایران دست او را بی درنگ قطع خواهد كرد. ایران اسلامی در مقابل هر قدرتی خواهد ایستاد.»(۱۵/۴/۸۳)

با توجه به جایگاه فنآوری هسته ای در دیدگاه رهبر معظم انقلاب این سؤال مطرح است كه راهبرد معظم له برای حفظ دستاورد فنآوری هسته ای چیست؟

از زمانی كه برنامه هسته ای ایران هدف هجمه های غربی ها و آمریكا در سال۸۲ تاكنون قرارگرفته است با هدایت رهبری دو نوع راهبرد برای دفع تهدیدات و حفظ دستاورد هسته ای توسط نظام اتخاذ شد.

۱) راهبرد اول:

در ابتدای سال۸۲ كه پرونده هسته ای ایران بحرانی شد دو دیدگاه در داخل كشور شكل گرفت. دیدگاه اول معتقد به تسلیم و كنار گذاشتن برنامه هسته ای بود و دیدگاه دوم اصرار بر قطع همكاری با آژانس و خروج از معاهده NPT و تسریع برنامه های هسته ای بدون اعتنا به فشارهای بیرونی داشت.

رهبر معظم انقلاب در چنین شرایطی ضمن رد هر دو رهیافت فوق دیپلماسی تدافعی و مذاكره و اعتمادسازی را توصیه فرمودند. البته رهبری نظام تصریح داشتند كه مذاكره و اعتمادسازی نباید یك طرفه و موجب گستاخی و زیادی خواهی مخالفان هسته ای گردد.

«سیاست ما مذاكره و تفاهم و تقویت اعتماد است. اما اعتماد از دو طرف باید تقویت شود. اگر این طرف اعتمادسازی لازم است آن طرف هم اعتمادسازی لازم است. اروپایی ها با لحن طلبكارانه نباید حرف بزنند، امروز قرن نوزدهم نیست.»

(۲۸/۵/۸۴)

۲) راهبرد دوم:

زمانی كه برای جمهوری اسلامی ایران مشخص و مبرهن شد كه غرب از دیپلماسی شفاف سازی و اعتمادسازی انتظار توقف و برچیدن فعالیت های هسته ای به ویژه در زمینه چرخه سوخت هسته ای را دارد، و با توجه به تغییر یكسری شرایط، دیپلماسی هسته ای خود را تغییر داد. ماهیت این دیپلماسی، تهاجمی و از موضع مدعی بود. در چنین شرایطی رهبر معظم انقلاب مشی جدید دیپلماسی هسته ای را به دولت توصیه نمود.

در واقع حمایت های رهبری از دیپلماسی دولت احمدی نژاد در خصوص برنامه های هسته ای ایران بیانگر رضایت رهبر از اجرای راهبرد مدنظر او است، راهبردی كه می تواند دستاوردهای هسته ای ایران را توسعه و حفظ نماید.

رهبر معظم انقلاب در پاسخ به كسانی كه راهبرد جدید نظام را مورد نقد قرار می دادند، فرمودند: «اگر آن راه را تجربه نمی كردیم شاید امروز خود را سرزنش می كردیم كه چرا آن روش را امتحان نكرده ایم اما اكنون با دلی محكم و تسلط كامل به پیش می رویم و دیگر هیچكس نمی تواند دلیل قابل قبولی درباره اشتباه بودن راه هسته ای كشور ارائه كند چرا كه ما آن راه دیگر را تجربه كرده ایم.»(۱۸/۷/۸۵)

اكنون پس از قطعنامه ۱۷۳۷ شورای امنیت كه به نوعی سیاست سختگیرانه ای را علیه فعالیت های هسته ای ایران تجویز كرده، عده ای بار دیگر به نقد دیپلماسی هسته ای دولت پرداخته و پیشنهاداتی را برای تغییر راهبرد تهاجمی ارائه می دهند. برخی از این افراد خواستار بازگشت به دیپلماسی شده اند برخی دیگر خواهان تعلیق فعالیت های هسته ای براساس آنچه كه قطعنامه ۱۷۳۷ از جمهوری اسلامی ایران خواسته است اما مواضعی كه رهبر معظم انقلاب در طی این مدت اتخاذ كرده اند بیانگر تداوم سیاست مقاومت در برابر دشمنان هسته ای ایران است. رهبر معظم انقلاب معتقدند كه باید ایستادگی كرد و قاطعانه برنامه های خود را با ارائه منطق روشن ادامه دهیم.

«سیاست ما روشن است؛ پیشرفت، ارائه منطق روشن و پافشاری بر حق ملت بدون عقب نشینی البته هدف ما نیز در موضوع هسته ای كاملاً واضح و انسانی است.» (۱۸/۷/۸۵)

منبع: Basiratir