چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

هشداری درباره شیرینی‌های دیابتی


هشداری درباره شیرینی‌های دیابتی

اگر دیابتی هم نباشید حتما تا به حال شیرینی‌های رژیمی مخصوص دیابتی‌ها را در قنادی‌ها دیده‌اید و جالب‌تر اینکه برخی غیردیابتی‌ها هم خریدار این شیرینی‌ها هستند. این در حالی …

اگر دیابتی هم نباشید حتما تا به حال شیرینی‌های رژیمی مخصوص دیابتی‌ها را در قنادی‌ها دیده‌اید و جالب‌تر اینکه برخی غیردیابتی‌ها هم خریدار این شیرینی‌ها هستند. این در حالی است که حتی دیابتی‌ها هم نباید به هر مقدار که خواستند از این قندها بخورند...

درست است که این قندهای مصنوعی محاسنی دارند ولی مطالعاتی که روی آنها انجام شده، مصرف بی‌رویه آن را برای سلامت بدن خالی از اشکال ندیده است. در یکی از تحقیقات انجام شده آسپارتام را موجب ایجاد بیماری‌های خاص از جمله تومورهای مغزی دانستند. هرچند می‌دانیم این تحقیقات کافی نبوده است اما به هر حال شرط عقل است که اعتدال را در مصرف آنها به کار ببندیم. افراد دیابتی به دلیل اینکه قند به مصرف سلول‌هایشان نمی‌رسد نیاز به دریافت گلوکز بیشتری را حس می‌کنند و تمایل‌شان به مصرف شیرینی زیاد است. افراد چاق هم تمایل شدیدی به شیرینی دارند که البته این تمایل به خاطر عادت غذایی غلط آنهاست. این دو گروه امروزه مصرف قندهای مصنوعی را به شدت می‌پسندند و با خیال راحت در آن افراط می‌کنند. حال در نظر بگیرید وقتی مردم به مصرف قندهای مصنوعی عادت کنند، در واقع نه تنها عادت ناپسند مصرف مواد قندی از بین نمی‌رود، بلکه اگر روزی قند مصنوعی در اختیارشان نباشد، از قندهای طبیعی برای شیرین کردن چای خود استفاده می‌کنند. افرادی که از این قندها استفاده می‌کنند عادت غذایی مصرف مواد شیرین را در خود تقویت می‌کنند که این اصلا صحیح نیست.

توصیه من به این عزیزان آن است که به جای استفاده بی‌رویه از قندهای مصنوعی، تعادل را در مصرف کربوهیدرات‌ها برقرار کنند و به مقدار متعادل از مواد غذایی نشاسته‌ای بهره بگیرند چون با حذف نان و برنج تمایل به مصرف قندهای ساده زیادتر می‌شود و این کاملا زیان‌بار است.

برلیانت بزرگمهر

مشاور تغذیه و رژیم‌درمانی و مسوول کمیته آموزش همگانی انجمن تغذیه ایران