شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا

لذت غذا را با دور تند از بین نبرید


لذت غذا را با دور تند از بین نبرید

با عجله و تند غذا خوردن از جمله عادات نامطلوبی است که آثار سوئی به دنبال دارد و از جنبه‌های مختلف قابل بررسی است.
بیشتر مردم، تند غذا می‌خورند و برای این عمل توجیهاتی می‌آورند …

با عجله و تند غذا خوردن از جمله عادات نامطلوبی است که آثار سوئی به دنبال دارد و از جنبه‌های مختلف قابل بررسی است.

بیشتر مردم، تند غذا می‌خورند و برای این عمل توجیهاتی می‌آورند و البته اصلاً هم به این موضوع توجه نمی‌کنند، اما موارد نادری وجود دارد که افراد واقعاً عجله دارند و ناگزیرند که غذای خود را به سرعت بخورند تا به موقع به کار خود برسند.

به نظر می‌رسد که بسیاری از مردم حوصله جویدن بیشتر و به اندازه لقمه غذا را ندارند و غذا خوردنشان هم مانند انجام بسیاری از کارهای دیگر، حالت روزمرگی و رفع تکلیف دارد.

اگر فراموش نکنیم که غذا خوردن عملی لذت‌بخش است، سعی می‌کنیم بیشتر از آن لذت ببریم. بهتر است برای پرهیز از تند غذا خوردن به این سؤال جواب دهیم که آیا کسی که با سرعت غذا می‌خورد می‌تواند از غذایی که می‌خورد لذت ببرد، سپس این فرد را با کسی مقایسه کنید که به آهستگی و در کمال آرامش غذای خود را می‌خورد، کدام یک از آنها بیشتر لذت می‌برند؟

هنگام جویدن، غذا به قطعات کوچک مناسب برای بلعیدن تبدیل می‌شود. حرکات بالا و پائین فک موجب خرد شدن غذا به وسیله دندان‌های پیشین شده و حرکات مشابه، دندان آسیاب را قادر می‌کند تا غذا بیشتر خرد شود.

اندازه قطعات خرد شده غذا متغیر بوده و به عوامل بیرونی مانند نوع تربیت افراد، تماشای تلویزیون و عادت افراد، مکالمات تلفنی، نوع غذا و غیره بستگی دارد.

جویدن رفلکسی موجب ترشح بزاق و شیره‌های گوارشی معده می‌شود. زیاد جویدن هم موجب تحریک اعصاب سمپاتیک شده و ترشح بزاق را ۵ تا ۶ برابر حد معمول- یعنی سه میلی‌لیتر در دقیقه- اضافه می‌کند.

بلعیدن شامل مراحل مختلفی است و بلعیدن سریع نیز پیامدهایی به دنبال دارد:

فردی که به سرعت لقمه‌های غذا را در دهان می‌گذارد، با هر لقمه مقداری هوا هم می‌بلعد. این هوای اضافی در معده تولید گاز کرده و در نهایت یکی از ناراحتی‌های شایع گوارشی یعنی نفخ را که می‌تواند مزمن هم باشد، به وجود می‌آورد.

تند غذا خوردن موجب تحریک بیشتر اسید معده می‌شود، زیرا قطعات غذای خورده شده درشت بوده و موجب انقباضات قوی و بعضاً دردناک مری می‌شود.

افرادی که تند غذا می‌خورند، اغلب پرخوری هم می‌کنند. به عبارت دیگر با عجله غذا خوردن می‌تواند منجر به اضافه وزن و حتی چاقی شود. در این حالت فرد قبل از ترشح هورمون انسولین و در نهایت ارسال پیام سیری غذای خود را تمام کرده است.

وقتی لقمه غذا به خوبی جویده نشود هضم اولیه‌ای که باید توسط آنزیم‌های مختلف انجام شود، صورت نمی‌گیرد. به این ترتیب روند هضم به کندی انجام شده و علاوه بر آن جذب مواد مغذی هم به خوبی انجام نمی‌شود.

در واقع مجموعه این عوامل موجب می‌شود معده به تدریج ضعیف شده و کارایی خود را برای هضم مناسب غذا از دست بدهد، بنابراین بهتر است رفتار بهتری جایگزین تندغذا خوردن خود بکنید. به این منظور توصیه می‌شود زمان صرف وعده‌های غذایی دست‌کم به ۲۰ تا ۲۵ دقیقه افزایش یافته و هر لقمه غذا حدود ۳۰ بار جویده شود، به علاوه امروزه بسیاری از دانشمندان روان‌شناسی معتقدند آرام غذا خوردن موجب آرامش و تمدد اعصاب می‌شود.