پنجشنبه, ۱۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 30 January, 2025
ذائقه سازها و ذائقه سوزها
«حواس بویایی و چشایی قابل تقویت نیستند»! این جمله را دکتر کامران کامروا، متخصص گوش، حلق و بینی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در ابتدای گفتوگوی خود با ما درباره حس چشایی و بویایی گفتند و آب پاکی روی دست تمام کسانی ریختند که فکر میکنند میتوان با تکنیکهای خاصی این حواس را تقویت کرد...
اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست بیاورید، خواندن ادامه این مطلب را به شما توصیه میکنیم.
▪ آیا میتوان حس چشایی یا بویایی را تقویت کرد؟
نه، نمیتوان هیچیک از حواس خود، از جمله حس بویایی، چشایی یا بینایی را تقویت کرد. البته امکان حساس کردن حسهای مختلف وجود دارد؛ مثلا با بو کردن مکرر مواد مختلف، حس بویایی به آن بوهای خاص حساستر میشود اما همانطور که گفتم، امکان ارتقا و تقویت این حسها با هیچ تکنیکی وجود ندارد.
▪ چرا برخی افراد حس چشایی و بویایی قویتری دارند؟
داشتن حواس قوی یا ضعیف، کاملا ژنتیکی، فردی و حسی- عصبی است؛ یعنی برخی افراد بهطور ژنتیکی و مادرزاد، حس لامسه، بویایی و چشایی قدرتمندتری دارند. قوی یا ضعیف بودن حواس افراد، به آستانه عصبی آنها بستگی دارد؛ مثلا برخی از افراد آستانه درد پایینتر و برخی آستانه درد بالاتری دارند. در مورد حس چشایی و بویایی هم همین مساله صدق میکند.
▪ داشتن حس چشایی و بویایی قوی میتواند فایده یا ضرری برای فرد داشته باشد؟
ضرری که ندارد اما فایده دارد؛ اولین فایدهاش این است که چنین افرادی میتوانند به کمک حس بویایی و چشایی خود به راحتی سلامت و طعم مطلوب خوراکیهایی را که میخورند، حس کنند و از مصرف احتمالی غذاهای فاسد، آلوده یا نامناسب در امان بمانند. از افرادی که حواسی بسیار قوی دارند و تعدادشان هم بسیار اندک است، در صنایع مختلف مانند صنایع تولید عطر و ادکلن، لوازم آرایشی، شکلات و سایر موادغذایی کمک گرفته میشود زیرا چنین افرادی میتوانند با حس بویایی و چشایی قوی خود، کیفیت عطر یا طعم محصولات را تایید کنند. حتی گاهی دیده میشود که از این افراد در مراکز نظامی برای کشف برخی مخدرها هم استفاده میشود.
▪ آیا عادتهای غلطی در زندگی وجود دارند که باعث ایجاد اختلال در سلامت حس چشایی و بویایی ما شوند؟
بله، بدترین عادتی که میتواند حس چشایی و بویایی را به شدت تضعیف کند، سیگارکشیدن و مصرف دخانیات است. مصرف این مواد، هم باعث تخریب دیواره عصب میشود و هم مخاط را ضعیف میکند. حواس چشایی و بویایی که فعالیت فیزیکی و شیمیایی دارند، با تحریک هر نوع مادهای که به هر نحوی باعث از بین رفتن مخاط شوند، روز به روز ضعیفتر میشوند. البته بیماریهایی مانند رینیت، آلرژیهای غیرفصلی، سرماخوردگی، عفونتهای داخل بینی، سینوزیت، پولیپ و مصرف برخی داروها هم میتوانند بر کاهش حس بویایی و چشایی تاثیر بگذارند. به همین دلیل توصیه میشود در صورت ابتلا به چنین بیماریهایی و برای پیشگیری از ایجاد اختلال در حواس بویایی و چشایی، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید تا اقدامهای درمانی لازم برایتان انجام شود.
▪ آیا اینکه میگویند خوردن غذا و نوشیدنیهای داغ در درازمدت باعث ایجاد اختلال در حس چشایی میشود، درست است؟
بله، اگر فردی نوشیدنی یا موادغذایی داغ، نوشیدنیهای الکلی و تنباکوی جویدنی استفاده کند، تاثیری منفی روی مخاط زبان و دهان او میگذارند و در درازمدت باعث ایجاد اختلال چشایی در وی میشوند و حساسیت چشایی فرد را کاهش میدهند.
لیلی افروغ
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست