سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

مارگون آبشاری سحرانگیز


مارگون آبشاری سحرانگیز

رو به رویش که می ایستی و به بلندایش که نگاه می کنی به وجد می آیی و در حیرتی تماشایی غوطه ور می شوی

رو‌به‌رویش که می‌ایستی و به بلندایش که نگاه می‌کنی به وجد می‌آیی و در حیرتی تماشایی غوطه‌ور می‌شوی. صدای روان‌شدن و غلتیدنش بر سنگ‌ها، ذهن و دلت را تا زیباترین تصورات و خاطرات به پرواز درمی‌آورد،‌ بویژه آن لحظه که هرم گرمای تابستانی را با خنکای قطرات ریز و سردش که بر پوستت نواخته می‌شود از یاد می‌بری و با ولع تمام رطوبت و پاکی و زلالی را استشمام می‌کنی.

پیشنهاد امروز ما آبشار مارگون است، آبشاری بی‌نظیر در دل طبیعتی سبز و جنگلی در دره‌ای زیبا و افسونگر و در میان کوهستانی ساکت و ستبر؛‌ کوهستانی که غرور ایرانی‌بودنت را به رخ می‌کشد و تاریخ و طبیعت کهن سرزمینت را به تصویر.

آبشار مارگون با بلندای ۷۰ و عرض ۱۰۰ متر در دل ارتفاعات منطقه سپیدان، یکی از بزرگ‌ترین، باشکوه‌ترین و زیباترین آبشارهای ایران است که بر زیبایی‌های طبیعت بکر دره‌های سرسبز منطقه چون نگینی می‌درخشد و از نظر زیبایی، بزرگی و حجم آب خروجی با آبشار شوی در خوزستان رقابت می‌کند.

این آبشار در جاده سپیدان به یاسوج در روستای مارگون و در مرز استان‌های فارس و کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است و به دلیل قرارگرفتن در داخل تنگه زیبای مارگون و تعدد رگه‌های آبشاری که به درون دره سرازیر می‌شوند، جذابیتی خاص و منحصر به‌فرد دارد.

طبیعت منطقه نیز که ترکیبی از درختان جنگلی، ناحیه کوهستانی و رودخانه‌ای است، زیبایی عجیبی به این آبشار بلند و زیبا که همچون ماری در دل کوه جاری می‌شود، داده است‌. در پیرامون‌‌ آبشار علاوه‌ بر جریان‌ رودخانه‌ها و چشمه‌ها، زیبایی‌های‌ طبیعی‌ دشت‌های‌ مملو از لاله‌ واژگون‌ و گل‌های‌ رنگارنگ‌ ختمی‌ و دیگر گل‌های‌ وحشی‌، منظره‌ای‌ بدیع‌ و افسونگر پدید آورده‌اند.

نکته عجیب و جالب این است که هیچ رودخانه‌ای در بالای این آبشار وجود ندارد و چشمه‌های متعددی که در بالا و جای‌جای دیواره صخره‌ای کوه‌ می‌جوشند، آفریننده این شاهکار خلقت و رودخانه مارگون هستند؛ رودخانه‌ای که بسیار پرآب بوده و تا سپیدان امتداد دارد. این آبشار در حقیقت سرچشمه رودخانه است و از این حیث بزرگ‌ترین و مرتفع‌ترین آبشار چشمه‌ای در جهان است.

سپیدان و مناطق اطراف آن به دلیل کوهستانی‌بودن و داشتن ارتفاعی بالای ۲۲۰۰ متر آب و هوایی سرد دارد به طوری که در مواقعی از زمستان در این آبشار قندیل‌هایی از یخ تشکیل شده و آبشار به یخشاری بلوری تبدیل می‌شود. البته شاید بهتر باشد که هوس تماشای این نقاشی زیبای زمستانی به سرتان خطور نکند، چراکه مسیر این آبشار و روستاهای اطراف در فصل زمستان برفگیر بوده و گاهی راه‌های ارتباطی کاملا قطع می‌شود.

آب آبشار در گرم‌ترین فصل سال بسیار خنک و زیر ۱۰ درجه است، اما به علت جوشان‌بودن این آب، مانند آب چشمه، رفتن در آن یا نوشیدنش هیچ‌گونه عارضه‌ای مانند پادرد یا سرما خوردگی به دنبال ندارد.

اگر روزی خواستید به دیدن این منطقه و آبشار بلند و بالایش بروید، هم از شیراز و هم از یاسوج می‌توانید به سمت مقصد حرکت کنید. اگر از شیراز راهی شدید به سپیدان بروید و از آنجا ۱۳۰ کیلومتر که برانید به مارگون می‌رسید. اگر هم از یاسوج حرکت کردید، هم می‌توانید به سپیدان بروید و هم به سمت کاکان. از کاکان ۶۵ کیلومتر تا منطقه زیبای آبشار راه در پیش دارید و از سپیدان ۱۲۵ کیلومتر. همه این راه‌ها هم آسفالت هستند، پس انتخاب با خود شماست. البته راه ماشین‌رو تا حدود ۸۰۰ متری آبشار ادامه دارد و بقیه راه را باید پیاده‌روی کنید. یک پیاده‌روی جالب و به یادماندنی؛ پیاده‌روی در راهی سنگفرش که در نزدیکی آبشار به پله‌‌هایی سیمانی می‌رسد. وقتی به مارگون برسید، تا دلتان بخواهد باغ‌های سیب زرد و سرخ می‌بینید. در بین درختان جنگلی هم زالزالک و نوعی زرشک می‌روید. ساکنان منطقه را هم «لر»‌ها و کوچندگان «قشقایی» تشکیل می‌دهند؛ قشقایی‌هایی که به هر دلیلی حالا پاگیر و ساکن شده‌اند.

یکی از رسوم زیبای روستای مارگون این است که هنگام جشن ازدواج، عروس و داماد همراه مهمانان و با لباس‌های زیبای محلی به سوی آبشار می‌روند و مدت زمانی را در کنار آبشار به شادمانی می‌گذرانند و عکس‌هایی به یادگاری می‌گیرند که اگر خوش‌شانس باشید و در یک چنین موقعیتی به آنجا برسید، زیبایی طبیعت و تاریخ و فرهنگ را یکجا نظاره‌گر خواهید بود.

نگران نبود امکانات و سرگردانی برای یافتن پارکینگ هم نباشید چون در محوطه ورودی آبشار پارکینگی ساخته شده است و در اطراف پارکینگ سرویس بهداشتی و محوطه‌های مسطحی ساخته شده که برای اقامت و برپاکردن چادر مناسب است. در اطراف پارکینگ و در طول راه رسیدن به آبشار نیز سطل‌های زباله‌ای نصب شده که متاسفانه با وجود این سطل‌ها بعضی از گردشگران زباله‌های خود را در محیط می‌ریزند و زیبایی طبیعت خدادادی را با زشتی فرهنگ و فکر خود آلوده می‌کنند.

در حالی که گفته می‌شود این آبشار متعلق به استان فارس است، اما مسوولان کهگیلویه و بویراحمد چنین عقیده‌ای ندارد و معتقدند نمی‌توان با شگردهای خاص، آبشار زیبای مارگون را از این استان جدا کرد. آبشار مارگون و طبیعت بکر آن با کهگیلویه و بویراحمد عجین است و مکانی بکر و گردشگرپذیر در این خطه از کشور است.

فاطمه مراد زاده

گروه ایران