دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

خوشه هایی در قلب راه شیری


خوشه هایی در قلب راه شیری

همانطور که این عکس را مشاهده می کنید در واقع به قلب راه شیری در طیف اشعه ایکس می نگرید. در نقطه ای اسرارآمیز از کهکشان ما، سه خوشه ستاره ای بسیار پرجرم وجود دارد که به دور سیاهچاله …

همانطور که این عکس را مشاهده می کنید در واقع به قلب راه شیری در طیف اشعه ایکس می نگرید. در نقطه ای اسرارآمیز از کهکشان ما، سه خوشه ستاره ای بسیار پرجرم وجود دارد که به دور سیاهچاله ابر پرجرم در مرکز راه شیری در گردشند. این خوشه ها به نوبه خود از تعداد زیادی ستاره تشکیل شده اند که در طول موج ایکس پرتوافشانی می کنند. این عکس توسط تلسکوپ اشعه ایکس چاندرا ( متعلق به سازمان فضایی ناسا) طی یک میلیون ثانیه تصویربرداری، تهیه شده است. مرکز کهکشان ما همواره پرتلاطم است. طبق آخرین داده های ارسالی از تلسکوپ فضایی چاندرا در این محدوده تعداد بسیار زیادی ستاره و همچنین سیاهچاله وجود دارد که با جرم بسیار زیادشان، همواره بر یکدیگر تاثیر می گذارند. خوشه ستاره ای «آرچ» به صورت قوس دار در قسمت بالایی تصویر مشخص است. خوشه ستاره ای «پنج تایی» (پنج قلو) در بالا سمت راست ثبت شده و در نهایت خوشه «جی.سی استار»در پایین تصویر، نزدیک به سیاهچاله ابر پرجرم راه شیری نمایان است. ستارگان این خوشه ها به خودی خود بسیار درخشانند و انرژی قابل توجهی در طیف اشعه ایکس و...

( به ویژه وقتی که بادهای کیهانی در سطح آنها می وزد) از خود گسیل می کنند. زمانی که عمر این ستارگان به پایان می رسد طی یک انفجار ابرنواختری مقدار بسیار زیادی ماده و انرژی از خود به فضای بین ستاره ای پرتاب می کنند. بسیاری از اجرامی که در اطراف مرکز کهکشان وجود دارند، پس از مرگ نیز در قالب ستاره نوترونی، سیاهچاله و یا سیستم های دوتایی از خود اشعه ایکس ساطع می کنند. در حالی که ستاره های یک خوشه بر یکدیگر اثر می گذارند، خوشه های ستاره ای نیز به صورت متقابل بر یکدیگر تاثیرگذارند. برای نمونه خوشه های ستاره ای، در حال تصادم با ابرهایی سرد و بسیار چگال از گاز هستند. شدت این برخورد چنان زیاد است که علاوه بر گسیل اشعه ایکس، باعث شکل گیری ستارگانی بسیار پرجرم می شود، جرم ستارگانی که در این ناحیه وجود دارند، نسبت به سایر نقاط در کهکشان که محیطی آرام دارند، به مراتب بیشتر خواهد بود. طی سال های گذشته تلسکوپ فضایی چاندرا، بیش از دو میلیون ثانیه از وقت خود را به بررسی مرکز کهکشان راه شیری و همچنین فرآیندهایی که در آن صورت می پذیرد، اختصاص داده است. آخرین عکسی که در این طیف توسط چاندرا ثبت شده است، منطقه ای به وسعت صد و شصت و هشت در صد و سی سال نوری از کهکشان را دربر می گیرد.

ParsSky.com

اسماعیل مروجی