سه شنبه, ۲ مرداد, ۱۴۰۳ / 23 July, 2024
مجله ویستا

پوست تان آماده روزهای گرم هست


پوست تان آماده روزهای گرم هست

این روزها اهمیت مراقبت از پوست و مو دوچندان است مشکلات رایج پوست و مو مثل انواع جوش ها, خال ها و شوره سر می توانند این روزها را حسابی ناراحت کننده کنند با در نظر گرفتن این چند نکته, پوست و موی خود را مراقبت کنید

این روزها اهمیت مراقبت از پوست و مو دوچندان است. مشکلات رایج پوست و مو مثل انواع جوش‌ها، خال‌ها و شوره سر می‌توانند این روزها را حسابی ناراحت‌کننده کنند. با در نظر گرفتن این چند نکته، پوست و موی خود را مراقبت کنید.

● فصل گرما و آلرژی‌های پوستی

همانند آلرژی‌های تنفسی، برخی از آلرژی‌های پوستی نیز ممکن است مرتبط با فصل باشند. تماس با گیاهان یا گرده آنها و افزایش برخی از مواد معلق در هوا در برخی از فصل‌ها می‌تواند باعث ایجاد اگزما، کهیر و دیگر حساسیت‌های پوستی شوند. همچنین تابش آفتاب به‌خصوص در فصل‌های بهار و تابستان می‌تواند این حساسیت‌ها را تشدید کند. با شروع فصل بهار ایجاد واکنش‌ها و آلرژی‌های پوستی بیشتر می‌شود. توصیه می‌شود اگر قبلا آلرژی‌های پوستی را تجربه کرده‌اید، تماس خود را با موادی که به آن حساست دارید به حداقل برسانید. اگر می‌دانید که مصرف میوه یا ماده غذایی به‌خصوصی در این فصل باعث ایجاد کهیر در پوست‌تان می‌شود، آن میوه و ماده غذایی را کمتر مصرف کنید و اگر در محیط‌هایی مانند باغ یا جنگل بر اثر تماس با برگ درختان دچار حساسیت پوستی می‌شوید، تماس خود را با آنها به حداقل برسانید و در نهایت برای جلوگیری از ضایعات آفتابی حتما از کرم ضد آفتاب مناسب استفاده کنید.

برای اینکه بتوان علایم آلرژی‌های پوستی را به حداقل رساند، در ابتدا لازم است که نوع آلرژی و علت آن را تشخیص دهیم. پیدا کردن علت آلرژی کار بسیار دشواری است و روش‌های مختلفی برای آن وجود دارد، از جمله پچ تست‌ها یا تست‌های قطعه‌ای. با تشخیص نوع آلرژی و رفع علت آن می‌توان علایم آن را کاهش داد.

● تاثیر آفتاب بر جوش‌ها

برخی تصور می‌کنند با استفاده از نور آفتاب می‌توان به خشک شدن و از بین رفتن جوش‌ها کمک کرد. اما باید بدانید آفتاب گرفتن باعث خشک شدن و آسیب دیدن پوست می‌شود و در درمان جوش‌ها تاثیر چندانی ندارد و ممکن است آنها را تشدید کند. در گذشته، پزشکان برای درمان مقطعی جوش‌ها از نوعی لامپ استفاده می‌کردند که نور آن با اشعه آفتاب و دستگاه‌های سولاریوم امروزی متفاوت است. بنابراین درمان جوش‌ها با استفاده از آفتاب خیلی معقول نیست.

اگر به ورزش کردن در محیط‌های باز علاقه‌مند باشید یا اینکه شرایط کاری‌تان ایجاب می‌کند که روزانه ساعات زیادی را زیر نور آفتاب باشید، حتما با خال‌های ریز قرمزرنگی که پس از تابش طولانی مدت آفتاب زیر پوست‌تان ایجاد می‌شود آشنایی دارید. اما لازم نیست که در مورد آنها نگران باشید. این نوع خال‌ها جزو خال‌های عروقی و خوش‌خیم به حساب می‌آیند و نیاز به درمان قطعی ندارند اما ممکن است بر اثر تابش آفتاب تشدید شوند. برای درمان آنها دارویی وجود ندارد. در صورت تمایل می‌توان آنها را سوزاند.

● آفتاب، دشمن مو هم هست

تحقیقات نشان می‌دهند همان‌طور که آفتاب در طولانی‌مدت روی پوست، تغییراتی ایجاد می‌کند، می‌تواند باعث خشک شدن و شکننده شدن مو نیز بشود. در حال حاضر در دنیا محصولاتی برای موها تولید شده است که حاوی ضد آفتاب هستند. این محصولات موها را مرطوب نگه می‌دارند و آنها را در مقابل آب و آفتاب مقاوم‌‌تر می‌کنند.

برخی اوقات آفتاب می‌تواند باعث تغییر رنگ مو شود. این اتفاق بیشتر برای کسانی رخ می‌دهد که روزی حداقل بین هشت تا ۱۰ ساعت زیر نور مستقیم آفتاب قرار می‌گیرند. علاوه بر این، قرار گرفتن در آفتاب همزمان با مصرف برخی از داروها می‌تواند باعث تغییر رنگ مو شود.

● خال‌های عجیب

اگر خالی به تازگی بعد از سن ۴۰سالگی ایجاد شود، بزرگ، نامتقارن و چندرنگی باشد و حاشیه‌هایش منظم نباشد یا اگر خالی از قبل وجود داشته باشد و این تغییرات را بکند، حتما باید بررسی شود. پزشک متخصص به احتمال زیاد از آن تکه‌برداری خواهد کرد و در صورت بدخیم بودن آن را جراحی می‌کند.

پس از استحمام، هنگامی که پوست‌تان هنوز خیس است خال‌هایتان را بررسی کنید. ملانوما برای آقایان بیشتر در پشت و برای خانم‌ها روی قسمت‌های پایین پایشان ظاهر می‌شود اما شما تمام قسمت‌های بدنتان را به خوبی معاینه کنید؛ لای انگشتان پا و دست، کشاله‌های ران، پشت زانو‌ها، سر و گردنتان را با دقت‌تر ببینید. می‌توانید از آینه یا یکی از اعضای خانواده‌تان کمک بگیرید. اگر لک یا نقاط مشکوکی یا تغییراتی در خال‌های قدیمی دیدید، مشکوک شوید و از آن عکس بگیرید و تاریخ مشاهده آن را یادداشت کنید و بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. اگر نوجوان، باردار، در دوران پیش از یائسگی و یائسگی هستید به خال‌هایتان توجه بیشتری کنید.

● زگیل چرا به وجود می‌آید

زگیل علت ویروسی دارد و می‌تواند به راحتی از فردی به فرد دیگر سرایت کند. اما سرایت ویروس زگیل حتمی نیست، برخلاف ویروس‌های دیگر مانند ویروس سرماخوردگی که فرد در صورت تماس با آن به احتمال زیاد بیمار خواهد شد ممکن است ویروس زگیل وارد بدن شود و بدن ویروس را سرکوب و از رشد و تکثیر آن جلوگیری کند. پس سعی کنید با داشتن رژیم غذایی مناسب و مراقبت از خود، سیستم دفاعی بدنتان را تقویت کنید. اما اگر مبتلا به زگیل شدید، نگران نباشید. زگیل‌ها قابل درمان هستند. اما باید صبور باشید زیرا درمان آنها کمی طولانی است. برای از بین بردن آنها می‌توان از روش‌های تخریبی از جمله سوزاندن و فریز کردن، استفاده کرد. برخی از لیزرها هم می‌توانند در درمان زگیل موثر باشند. اما ویروس زگیل را نمی‌توان کاملا از بین برد و ممکن است با تخریب زگیل، پس از مدتی دوباره رشد کند.

● باز بودن منافذ پوست یعنی چه؟

علت اصلی به وجود آمدن منافذ باز این است که گرد و غبار موجود در هوا با چربی روی پوست ترکیب شده و مجرای خروجی سبوم یا چربی را مسدود می‌کند و چربی تولیدشده که زیادتر از حد معمول است برای خارج شدن به تدریج روزنه خروجی خود را گشاد کرده و منافذ باز کاملا مشخصی را روی پوست پدید می‌آورد. این وضعیت بیشتر در پوست‌های خیلی چرب ایجاد می‌شود و از لحاظ زیبایی مشکلاتی را ایجاد می‌کند. ممکن است صورت فرد مبتلا، حالت پوست پرتغالی بگیرد و ظاهر ناخوشایندی داشته باشد.

باز بودن منافذ پوست یک مشکل جدی به حساب نمی‌آید و می‌توان با استفاده از برخی داروها و کرم‌ها یا روش‌های فیزیکی مانند میکرودرم، پیلینگ، لایه‌برداری و لیزر، منافذ پوست را تعدیل کرد. اما هیچ‌وقت نمی‌توان منافذ پوست را کامل بست. علاوه بر این، پس از درمان با این روش‌ها به‌خصوص لیزر و میکرودرم باید از درمان‌های نگه‌دارنده نیز استفاده کرد تا منافذ پوست دوباره باز نشوند. استفاده از کرم‌های لایه‌بردار، کرم‌های اسید میوه و ضدآفتاب مناسب می‌تواند در جلوگیری از افزایش آن تاثیر‌گذار باشد.

● پوست چرب و احساس خشکی!

یکی از انواع پوست‌ها، پوست مختلط است. این پوست‌ها برخی قسمت‌هایشان خیلی چرب و برخی قسمت‌هایشان خشک است. دلیل آن این است که در برخی از افراد غدد چربی زیر پوستشان در برخی از قسمت‌ها فعال‌تر از دیگر قسمت‌ها است. راه‌های مراقبت از پوست در این افراد کمی دشوارتر از کسانی است که دارای پوست خشک یا چرب هستند. آنها باید از کرم‌های مرطوب‌کننده مخصوص پوست‌های مختلط استفاده کنند. کرم‌هایی که نه خیلی چرب باشند که قسمت‌های چرب پوستشان بدتر شود و نه خیلی کم‌چرب باشند که قسمت‌های خشک پوستشان خشک‌تر شود.

● این پوسته‌ریزی‌های ناخوشایند

شوره سر معمولی را می‌توان با استفاده از شامپوهای ضدشوره برطرف کرد. اما اگر شوره به همراه خارش، التهاب و قرمزی پوست سر باشد دیگر شوره عادی محسوب نمی‌شود. این بیماری درماتیک یا اگزمای سبورییک نامیده می‌شود، درمان قطعی ندارد و به طور دوره‌ای تکرار می‌شود. برای جلوگیری از شدت آن می‌توان تحت نظر پزشک از داروهای ضدقارچ و ضدحساسیت استفاده کرد. کلر استخر تا حدودی می‌تواند باعث تشدید شوره و پوسته‌ریزی شود اما تاثیر آن خیلی قابل توجه نیست. با این حال توصیه می‌شود که در هنگام شنا از کلاه شنا استفاده کنید.

● واریس چیست؟

بسیاری از خانم‌ها با عروق عنکبوتی و واریس در ناحیه پا و سینه آشنایی دارند. این عروق معمولا بر اثر افزایش سن، افزایش وزن، زمینه‌های ارثی و حاملگی ایجاد می‌شوند. افرادی که زمینه ارثی واریس دارند، بیشتر از بقیه دچار این مشکل می‌شوند. همچنین مصرف برخی از دارو‌ها مانند قرص‌های

ضد بارداری این مشکل را تشدید می‌کند. استفاده از جوراب واریس و خودداری از ایستادن‌های طولانی‌مدت می‌تواند در درمان آن بسیار کمک‌کننده باشد. همچنین بالا قرار دادن پاها و گذاشتن آنها در آب گرم از درد آن می‌کاهد و از تشدید واریس جلوگیری می‌کند. اما این روش‌های فیزیکی در واقع جزو درمان‌های اولیه هستند و تنها در مراحل اولیه واریس تاثیرگذارند. در برخی موارد نیز با استفاده از لیزر می‌توان به نتایج مطلوبی رسید.

واریس می‌تواند باعث ایجاد اگزمای پوستی شود و در صورتی که اگزمای پوستی حاصل از آن درمان نشود، زخم واریسی ایجاد می‌شود. زخم‌های واریسی بسیار دردناک‌اند، به‌خصوص اگر همراه با تورم پا باشند و در نهایت می‌توانند باعث ایجاد سرطان پوست شوند و زندگی روزمره فرد را مختل کنند. در صورتی که واریس به مرحله زخم و اگزما نرسیده باشد می‌توان با استفاده از درمان‌های غیرجراحی مانند لیزر از ایجاد مشکلات بیشتر جلوگیری کرد. اما اگر زخم واریسی ایجاد شود، می‌توان با استفاده از جراحی پیوند رگ آن را درمان کرد. استفاده از روش‌های پیشگیری در جلوگیری از پیشرفت واریس بسیار موثر است.

نوع تغذیه نقش مهمی در ایجاد و درمان واریس ندارد، مگر اینکه فرد به طور جدی دچار کمبود تغذیه باشد. کمبود تغذیه باعث اختلال در ثبات رگ‌ها، شکننده‌شدن آنها و تشدید واریس می‌شود. اما افرادی که دارای رژیم غذایی خوبی هستند و محدودیت غذایی ندارند، دچار این مشکل نخواهند شد.

● ورزش، محافظ پا

ورزش‌های سبک مانند پیاده‌روی، شنا، دوچرخه‌سواری و ایروبیک نه تنها باعث ایجاد واریس نمی‌شوند بلکه عضلات ساق پا و عضلات دور عروق را تقویت می‌کنند. بنابراین با انجام این ورزش‌ها می‌توان از ایجاد واریس و عروق عنکبوتی جلوگیری کرد. تنها ورزش‌های سنگین و دویدن‌های طولانی ممکن است باعث ایجاد واریس شوند. توجه داشته باشید ورزش‌هایی که برای مبتلایان به واریس در نظر گرفته می‌شود طبق وضعیت هر فرد توصیه می‌شود.

● طرز صحیح نشستن

اگر فرد روزانه چندین ساعت پاهایش را روی هم بیندازد، این عمل در درازمدت باعث ایجاد و تشدید واریس خواهد شد. اما نشستن در این حالت برای مدت‌های کوتاه مشکلی ایجاد نخواهد کرد. وقتی روی صندلی نشسته‌اید پاهایتان کمی بلندتر از سطح زمین باشد، یعنی از یک تخته چوب برای این کار استفاده کنید تا پاها کمی ارتفاع بگیرند. وقتی به منزل برگشتید روی زمین دراز بکشید و پاهایتان را روی یک سطح بلند قرار دهید. توجه داشته باشید که ارتفاع بلندی، باید از سطح قلب بالاتر باشد. وقتی روی زمین نشسته‌اید تا حد ممکن چهارزانو ننشینید. بهترین روش نشستن روی زمین برای مبتلایان به واریس حالتی است که پاها روی زمین دراز شده باشد. وقتی قرار است برای مدت‌زمان طولانی بنشینید، به طور منظم عضلات پاهایتان را منقبض و منبسط کنید تا جریان خون وریدی برقرار شود. اگر حین کار مجبورید بایستید برای چند دقیقه بنشینید و این کار را به طور منظم تکرار کنید. اگر شغل شما به گونه‌ای است که باید نشسته کار کنید هرچند وقت یک‌بار بلند شوید و کمی راه‌ بروید. در صورتی که با ماشین مسافرت می‌کنید، هر ۳۰ تا ۴۵ دقیقه ماشین را متوقف کنید و راه بروید.

دکتر هوشنگ احسانی متخصص پوست و مو

رضا آذر