شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

عیارنقد دولت


عیارنقد دولت

در فضای رسانه ای کشور دو دسته انتقاد به دولت و رئیس جمهور مطرح است یک سری انتقادات وارد و صحیح که خود دولت و شخص رئیس جمهور در صف اول منتقدین حرکت می کنند وطرح این انتقادات را از سردلسوزی و درراستای اصلاح امورکشور و دولت می دانند

همان طور که رئیس جمهور پیش‌بینی می‌کرد سخنانش در قم واکنش‌های متفاوتی را در پی داشت. برخی دولت را متهم به فرافکنی کرده و عده‌ای آدرس سیگارفروش را می‌گیرند. برخی دیگر نیز معتقدند رئیس جمهور نمی‌بایست تا این اندازه پرده‌های اتاق سی‌سی‌یو اقتصاد بیمار ایران را کنار می‌زد. رئیس جمهور در این سخنرانی گزارشی از کارشکنی برخی مفسدان اقتصادی در برابر برنامه‌های دولت ارائه داد و به‌طور تلویحی مشخصات برخی از عوامل کارشکن و دانه درشت‌های اقتصادی را برشمرد.

از بررسی وواکاوی انتقادات مطرح شده توسط برخی از جریانات سیاسی و رسانه‌ها پس ازسخنان رئیس جمهور نکات زیر به دست می‌آید:

۱) در فضای رسانه‌ای کشور دو دسته انتقاد به دولت و رئیس جمهور مطرح است. یک سری انتقادات وارد و صحیح که خود دولت و شخص رئیس جمهور در صف اول منتقدین حرکت می‌کنند وطرح این انتقادات را از سردلسوزی و درراستای اصلاح امورکشور و دولت می‌دانند. سخنرانی اخیر احمدی‌نژاد در قم وانتقادات ساختاری و کارکردی وی به بخش‌هایی از دولت منجمله بانک‌ها،‌گمرکات سیستم‌ مالیاتی و ... نشان داد دولت نهم به‌طور جدی به نقد درون گفتمانی اهتمام دارد و معتقد است لاپوشانی آنها دردی را از مشکلات کشور حل نمی‌کند. اما دسته دوم انتقاداتی است که به منظور تضعیف و کند کردن چرخ‌های دولت صورت می‌گیرد و از بن‌مایه‌های علمی وکارشناسی تهی است. بنابر برخی از اطلاعات به دست آمده آبشخور این دست نقدها همان گلوگاه‌های فساد در کشور است. اما دولت باید به این دست انتقادات نیز به دید خریداری بنگرد و داوری در مورد منتقدین و حب و بغض آنها را به خود مردم بسپارد.

۲) این انتقادات در حالی به احمدی‌نژاد وارد می‌شود که به اذعان دوست ودشمن دولت نهم یکی ازپرکارترین دولت‌های سه دهه گذشته بوده است. این دولت به لحاظ کارآمدی وتلاش برای پیشرفت کشور وخدمت صادقانه به مردم لحظه‌ای را فروگذار نکرده ودرکمتر از۱۰۰۰ روز کاری کارنامه درخشانی را ازخود به جای گذاشته است. در۵ سال دولت خاتمی ۴۲ هزار پروژه در کشور شروع شد که این تعداد در۲/۵ سال اخیر ۹۹ هزار پروژه بوده است واز این تعداد پروژه در کل ۵ سال دولت گذشته ۱۹ هزار پروژه به اتمام رسید و در ۲/۵ سال اخیر ۴۹ هزار پروژه به علاوه ۱۳ هزار پروژه‌ای که از ۵ سال قبل آغاز شده بود. به اتمام رسیده است.فناوری صادر شده از ایران درکمتر از۱۰۰۰ روز به۵/۵ میلیارد دلار رسیده است. در ۲/۵ سال گذشته دولت نهم توانسته ۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی جذب کند و...

۳) برخی معتقدند که این حجم از تغییرات درکابینه نشان از ضعف دولت دارد در حالی که به زعم راقم این سطور این تغییرات حاکی از قوت واعتماد به نفس دولت است . ذهنیت منفی نسبت به عزل ونصب‌ها محصول روحیه محافظه‌کاری و ضعف‌های حاکم بر مدیریت کشور دردولت‌های گذشته است. الگوی علوی، نمونه آرمانی مناسبی برای ارزیابی و قضاوت منصفانه درباره این رفتار دولت است. مولای متقیان(ع) در حدود چهار سال حکومت خود تلاش‌های زیادی به منظور اصلاح ساختارها و رفتارهای حاکم بر جامعه انجام دادند. ایشان معتقدند که اگر هواهای حاکم گوناگون شود او را از عدالت بازخواهد داشت.

حضرت امیر (ع) در نامه۴۱ ‌ نهج‌البلاغه ضمن توبیخ یکی از فرمانداران خود می‌نویسد:” پس از خدا بترس و اموال آنان را بازگردان واگر چنین نکنی و خدا مرا فرصت دهد تا برتو دست یابم تو را کیفر خواهم کرد که نزدخدا عذرخواه من باشید و با شمشیری تو را می‌زنم که به هر کس زدم وارد دوزخ گردید.”

ایشان درنامه به زیادبن ابیه جانشین فرماندار بصره می‌نویسد: “ همانا به راستی به خدا ،‌به خدا سوگند می‌خورم اگر به من گزارش کنند که دراموال عمومی خیانت کردی کم یا زیاد چنان بر تو سخت می‌گیرم که کم بهره شده و در هزینه عیال درمانده، خوار و سرگردان شوی “

به امام علی (ع) خبر دادند شریح قاضی خانه‌ای مجلل به ۸۰ دینار خریده است. امام (ع) او را احضار کرده و به وی فرمودند :” به من خبر رسیده است که خانه‌ای به ۸۰ دینار خریده‌ای و سندی برای آن نوشته و گواهانی برآن شهادت داده‌اند...اما اگر هنگام خرید خانه نزد من آمده بودی برای تو سندی می‌نوشتم که دیگر برای خرید آن به درهمی یا بیشتر رغبت نمی‌کردی.” مطابق با الگوی علوی حجم تغییرات کابینه و عزل ونصب‌ها نه تنها منفی نیست بلکه انعکاس کوچکی از آفتاب عدالت علی(ع) است . احمدی‌نژاد خاک پای مولای متقیان (ع) نیز نیست اما شیعه یعنی پیروان واقعی علی (ع.) حاکم در عزل نباید دستش بلرزد.البته باید شئونات کسانی که به کشور خدمت کرده‌اند حفظ شود و ناکارآمدی شخصی در یک پست به معنای عدم صلاحیت‌ وی برای یک پست دیگر نیست .

۴) هیچ کس برای دولت وشخص رئیس جمهور هاله‌ای از تقدس قائل نیست. رئیس جمهور یک مدیر است و مدیر باید کارآمد باشد. در۲/۵ سال گذشته حجم زیادی از انتقادات به دولت و شخص رئیس جمهور وارد شد. احمدی‌نژاد نیز خود در صف اول منتقدین دولت قرار دارد و به‌طور مستمر به کارآمدی دستگاه اجرایی می‌اندیشد. این در حالی است که در دوره‌های قبل برخی سعی می‌کردند برای روسای جمهوری یک حاشیه امنیت تحصیل کنند و عمده انتقادات را به کابینه معطوف دارند. اما در دولت کنونی از احمدی‌نژاد گرفته تا اعضای کابینه همگی پاسخگوی نقدهای وارده هستند. بر خلاف تصور برخی نقد پذیری دولت نهم انتقادات تخریبی را به عاملی برای محبوبیت فزاینده احمدی‌نژاد و دولتش تبدیل کرده که انتخابات اخیر مجلس به خودی خود تصدیقی بر این مدعا بود .

صالح اسکندری