چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مروری بر فروش نوت بوک در ایران
وقتی در سه ماهه سوم سال ۲۰۰۸، برای اولین بار بازار نوت بوک با رشد ۴۰ درصدی در تعداد به نسبت سال گذشته و با اختلاف ۱۰۰ هزار دستگاه بیشتر، پذیرای ۳۸ میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه در جهان شد، بسیاری از سرمایه گذاران در بازار رایانه های رومیزی این خبر را به عنوان یک زنگ خطر جدی قلمداد کردند تا سال جدید را با تغییر خط مشی آغاز کنند.
isuppli هم با پیش بینی کاهش سهم ۹ درصدی در تعداد رایانه های رومیزی و رشد ۱۵ درصدی برای نوت بوک ها در سال ۲۰۰۹ امسال را به نام سال نوت بوک ثبت کرد تا میزان تولید قطعه سازان نیز به همین نسبت در بخش PC ها دچار کاهش شده و در قسمت نوت بوک ها افزایش یابد تا قیمت این دستگاه های قابل حمل مسیر سراشیبی را با سرعت بیشتری طی کند.
از طرفی بازار داخلی ایران نیز با تاثیر اجباری از کاهش قیمت ها در بازار جهانی نوت بوک و همچنین تقاضای رو به رشد مصرف کنندگان غیرارگانی برای خرید رایانه ای که قابل حمل بودنش علاوه بر مزیت، دیگر تبدیل به مد نیز شده است، روبه رو است.
همچنین سود یک جا روی هر دستگاه، حذف شدن دستمزد اسمبل کار از هزینه های فروشگاه نیاز به فضای کمتر برای نگهداری از جمله عواملی بوده است که امروز در ویترین فروشگاه های قطعه فروش معروف نیز حداقل یک نوت بوک پیدا می شود.
البته با توجه به مشکلات عدیده توزیع نوت بوک ها، انتخاب برای متقاضیان شهرستانی قطعا به سادگی تهران نیست که این مساله باعث شده است حجم قابل توجهی از مبادلات نوت بوک های بازار داخلی در بازار تهران انجام بگیرد.
● DELL محبوب ترین نوت بوک ایران (۳۱ درصد)
در حالی که برند آمریکایی dell با در دست داشتن نزدیک به ۳۱ درصد از سهم محبوبیت بازار در شاخص S&P پرفروش ترین و محبوب ترین بازار ایران است، اما به دلیل نداشتن یک نمایندگی با قدرت خرید و توزیع بالا (صرف نظر از علت آن)، به صورت پراکنده و توسط شرکت های متعدد در کشور پخش می شود.
البته با این وجود تنوع کافی در مدل های این برند، قیمت مناسب، اعتبار و شهرت برند از عواملی است که باعث شده تا نوت بوک های dell به رغم توزیع نابرابر در حجمی پایین، بیشترین سهم از بازار نوت بوک ایران را از آن خود کند.
dell بنا بر آخرین آمار منتشر شده از Display Search در آمریکای شمالی با ۲۱.۹ درصد سهم از بازار نوت بوک منطقه پرفروش ترین و در اروپا، خاورمیانه و آفریقا پس از HP و ASER ، دوازده و نیم درصد بازار سومین برند پرفروش نوت بوک در بازار است.
● SONY پرفروش در ایران؛ کم فروش در جهان (۲۷ درصد)
اما وضعیت نوت بوک های SONY در بازار ایران کمی متفاوت تر است.
این نوت بوک ها که با توجه به محبوبیت خاص برند، به سرعت در ایران محبوب شد از حمایت رسمی شرکت معتبری همچون ایران رهجو برخوردار است. لذا علاوه بر اینکه مشکل توزیع اشاره شده در مورد dell را ندارد بلکه از نمایندگی های با سابقه و دارای تراکنش مالی بالا نیز برخوردار است که یک نکته مثبت در سیستم توزیع شرکت محسوب شده به طوری که می توانند در صورت وجود تقاضا اصل توزیع یکسان را در شهرستان نیز رعایت کنند.
البته SONY در ایران از برگ های دو شرکت "نقش" و "امرتات" نیز در کنار توزیع کنندگان متعدد دیگر بهره می برد که شبکه های توزیع هر یک از این شرکت ها نیز قطعا به جا افتادن بیشتر این برند در کشور کمک کرده اند.
ضمنا برند SONY در طول سالیان فعالیت خود در ایران همواره به عنوان یک برند با محصولات high end شناخته شده است و بدون در نظر گرفتن قیمت همواره مشتریان خاص و دوستداران SONY را در هر بازاری به همراه خود دارد.
این در حالی است که با زیاد شدن تعداد رقبا در وارد کردن نوت بوک های این شرکت، مصرف کننده نیز دیگر می تواند با اختلاف قیمت کمتری نسبت به گذشته نوت بوک مورد نظر خود را تهیه کند.
ضمنا SONY از دید بسیاری از مصرف کنندگان دارای طراحی های ظاهری مناسب تری نسبت به نوت بوک های dell است اما محدوده قیمت برای مشتریانی که دارای بودجه کمتری هستند و تعدادشان نیز زیاد است مناسب نیست و این از جمله دلایلی است که در حال حاضر SONYپرفروش ترین نوت بوک بازار ایران نیست. همچنین تنوع dell به نحوی است که جواب هر سلیقه ای با کاربری های گوناگون و بودجه های مختلف را می دهد اما در عوض SONY از میزان پراکندگی متناسب تری برخوردار است.
SONY با ۳ درصد رشد نسبت به شاخص تابستان ۸۷ در حال حاضر با ۴ درصد اختلاف سهم با dell جایگاه دوم و ۲۷ درصد از سهم محبوبیت بازار ایران در شاخص S&P را در اختیار دارد. اگر چه این برند با توجه به آمار Display Search از نظر تعداد فروش در بین ۵ برند برتر هیچ یک از بازارهای مناطق آمریکای شمالی، اروپا، آفریقا و خاورمیانه ای جای ندارد.
● کم توجهی Toshiba به بازار ایران (۱۲ درصد)
Toshiba که زمانی در بازار نوت بوک ایران آقایی می کرد امروز با سردی بیش از پیش روبه رو است و با ۶ درصد کاهش سهم نسبت به زمستان ۸۶ هم اینک تنها با ۱۲ درصد از سهم محبوبیت بازار در شاخص S&P در جایگاه سوم ایستاده است تا پاسخگوی متقاضیان قدیمی خود باشد.
تنوع بسیار پایین را می توان یکی از اصلی ترین دلایل سقوط این برند در بازار نوت بوک ایران دانست به طوری که محدوده کوچکی از کاربران را در بر می گیرد. ضمنا حجم پایین عرضه این مدل ها نیز به نسبت دو برند قدرتمندتر بازار فاصله Toshiba را با پرفروش ترین بازار ایران زیاد کرده است.
Toshiba بنا بر آمار فوق در آمریکای شمالی با ۹ درصد سهم بازار در جایگاه پنجمین برند پرفروش منطقه ایستاده در حالی که در بازارهای اروپا، آفریقا و خاورمیانه با ۱۱.۷ درصد در جایگاه چهارم بالاتر از Asus ایستاده است.
● Aser فراتر از یک پدیده (۱۰ درصد)
بازار نوت بوک ایران از معدود بازارهای فناوری است که آن قدر از بازار جهانی عقب نیست به طوری که اندکی تاخیر در واردات ضرر مالی زیادی متوجه وارد کننده می کند. لذا همواره برگ برنده شرکت های بزرگ در این موارد رو می شود.
تیزهوشی مدیران سازگار ارقام باعث شد تا Aser دومین برند با پشتوانه قوی در کشور باشد که همزمان با رشد فوق سریع در بازارهای جهانی در بازار ایران نیز بتواند رشد ثابتی را تجربه کند.
با توجه با شاخص S&P این برند تابستان ۸۷ با رشد ۴ درصدی نسبت به زمستان ۸۶ و رشد ۳ درصدی در شاخص فعلی در مجموع با ۷ درصد در حال حاضر ۱۰ درصد از سهم محبوبیت بازار شاخص S&P را از آن خود کرده است.
گرچه سازگار تنها با وارد کردن مدل های معدود به تقاضای بودجه های پایین بازار پاسخ داد، اما در این بخش از بازار جای خالی ای احساس می شد که Aser با در پیش گرفتن سیاست جهانی مبنی بر تمرکز بر این بخش از بازار سهم بالایی از آن را به خود اختصاص داده است.
البته در این محدوده قیمتی حتما نیاز بود تا یک شرکت با سابقه در زمینه ارائه خدمات سخت افزاری پشتیبان این برند باشد که سازگار ارقام گارانتی مناسبی است حتی برای آن دسته از افرادی که فکر می کنند هیچ ارزانی بی دلیل نیست.
تنها رقیب Aser در این بخش از بازار dell است که با توجه به تنوع مدل های Aser و قیمت گذاری هوشمندانه می توان گفت که این برند به راحتی در این قسمت از بازار حکمرانی می کند.
با این وجود خلا عرضه قابل قبول مدل های گران تر و مینی نوت بوک های این برند به سادگی احساس می شود.
البته از رشد فروش خیره کننده این برند در ۲ سال اخیر در بازارهای جهانی نیز نباید گذشت. رشدی که این برند تایوانی را در آمریکای شمالی پس از HP و DELL در جایگاه سوم با ۱۴ درصد و در اروپا، آفریقا و خاورمیانه پس از HP در جایگاه دوم با ۱۸ درصد سهم بازار قرار داده است. این در حالی است که در بازار نوت بوک ها (مینی نوت بوک) این برند با قدرت خیره کننده این در صدر جدول پرفروش ترین های بازار جهانی قرار دارد.
● HP در جایگاه دور از انتظار (۹ درصد)
اما پرفروش ترین برند نوت بوک در بازار جهانی جایگاهی بهتر از پنجم در میان برندهای محبوب بازار ایران ندارد.
HP که دو سال متوالی است در صدر جدول پرفروش ترین نوت بوک های دنیا قرار دارد در ایران تنها با برخورداری از ۹ درصد سهم محبوبیت بازار در شاخص S&P در حالی پایین تر از Aser قرار دارد که در آخرین آمار ارایه شده از Display Search با ۲۰ درصد سهم بازار در منطقه اروپا، آفریقا و خاورمیانه حکمرانی می کند.
این برند آمریکایی در ایران در بخش توزیع موقعیتی همچون dell دارد اما حجم عرضه آن در بازار داخلی به مراتب کمتر از dell است.
در حالی که به عقیده بسیاری نوت بوک های جدید HP بهترین طراحی ظاهری را در بین برندهای موجود در بازار دارد، اما به دلیل تنوع پایین در مدل های عرضه شده به بازار و همچنین محدوده قیمتی متوسط به بالا تنها توانسته است بخش کوچکی از مخاطبان ایرانی را جذب خود کند.
البته اخیرا این برند با عرضه مجدد برخی از محصولات اصلاح شده خود در شرکت و اختصاص قیمت پایین تر چشم به قسمت های پایین دست بازار نیز دارد.
اما از طرفی دیگر این برند آمریکایی نیز نمی تواند از پشتیبانی رسمی شرکتی استفاده کند، لذا از این طریق نیز بسیاری از مشتریان ایرانی را از دست خواهد داد.
پشتیبانی ضعیف و عرضه پراکنده و محدود می تواند از عمده ترین دلایلی باشد که باعث شده HP به حق خود در بازار ایران نرسد.
شاخص S&P نتیجه آمارگیری هفتگی درباره موضوعات و اقلام مختلف از حدود ۲۵۰۰ فعال در امر توزیع و فروش محصولات رایانه ای و ارتباطاتی است که به صورت آنلاین در پورتال www.sandp.ir ثبت، جمع آوری و به صورت نمودارهای آماری ارائه می شود. بدون هر گونه ادعای مربوط به میزان جامعیت شاخص ارائه شده، آمار و تحلیل آن به همراه نمودارهای مقایسه ای به تفکیک تهران و شهرستان ها و در سایت www.sandp.ir برای دسترسی عموم موجود است. نظرات و پیشنهادهای کارشناسانه خود را در حوزه ICT از طریق سایت ارسال کنید.
محمد جواد مفید رام
باشگاه فعالان آی سی تی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست