یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

۳۰ سال با امپراطوری مایكروسافت


۳۰ سال با امپراطوری مایكروسافت

با نگاهی ساده به آمارها می توان به نقش مهم و مایكروسافت در دنیای رایانه پی برد این شركت در طول سال های ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۳ ۲۲ سال , ۳۴ نسخه از سیستم عامل های خود را به بازار معرفی كرد تا دنیای رایانه و اینترنت بخش قابل توجهی از پیشرفت های خود را مدیون تلاش های بیل گیتس و همكارانش بداند

حدود سه دهه پیش یعنی سال ۱۹۷۵ میلادی بود كه شركت مایكروسافت به همت بیل گیتس و پل آلن در شهر ردموند ایالت واشنگتن آمریكا تاسیس شد؛ شاید اغراق نباشد بگوییم دنیای رایانه بدون حضور مایكروسافت خیلی دیرتر از این ها به رشد و توسعه فعلی خود دست می یافت و در واقع كاربران رایانه و اینترنت در سراسر جهان به نوعی وام دار مسوولان و متخصصان این شركت بزرگ و تلاش آنها هستند.

Micro-soft عبارت كوتاه شده Microcomputer software است و واژه Microsoft برای اولین بار توسط بیل گیتس در نامه ای كه نوامبر ۱۹۷۵ به پل آلن نوشته بود، به كار برده شد.

در آن زمان Altair ۸۸۰۰ اولین میكروكامپیوتری بود كه وارد بازارهای جهانی شده بود؛ بیل گیتس كه توانسته بود با كمك چند تن دیگر نرم افزاری كه با Basic نوشته شده بود را طراحی كند، با شركت MITS، سازنده Altair تماس گرفت و نرم افزار خود را به این شركت معرفی كرد و پس از همكاری موفقیت آمیز بیل گیتس و پل آلن با شركت MITS، بیل گیتس دانشگاه هاروارد را رها كرد و سرانجام شركت مایكروسافت را راه اندازی كرد.

پس از تاسیس مایكروسافت در پانزدهم سپتامبر سال ۱۹۷۵ در نیومكزیكو، اولین دفتر بین المللی این شركت در سال ۱۹۷۸ در ژاپن كار خود را شروع كرد و دفتر اصلی نیز از نیومكزیكو به واشنگتن منتقل شد؛ در همان زمان بود كه استیو بالمر - مدیر اجرایی فعلی این شركت - به مایكروسافت پیوست.

مایكروسافت توانست پس از فعالیت شش ساله خود، اولین محصول نرم افزاری خود تحت عنوان برنامه ام اس-داس را در آگوست ۱۹۸۱ به بازار عرضه كند.

پاره ای از روند فعالیت بزرگ ترین شركت نرم افزاری فعلی جهان در زمینه سیستم عامل بین سال های ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۳ بدین شرح است:

▪ آگوست :۱۹۸۱ عرضه MS-Dos۱.۰ با رایانه شخصی جدید IBM

▪ نوامبر :۱۹۸۳ اولین نسخه ویندوز توسط مایكروسافت معرفی شد

▪ نوامبر :۱۹۸۴ MS-Dos۳.۰ در دسترس كاربران قرار گرفت

▪ نوامبر :۱۹۸۵ Windows۱.۰ به بازار آمد

▪ آوریل :۱۹۸۶ نسخه جدیدتر داس با عنوان MS-Dos ۳‎/۲ عرضه شد

▪ آوریل :۱۹۸۷ با همكاری مشترك میان مایكروسافت و شركت IBM، سیستم عامل جدیدی به نام (۰/۲ MS OS ) معرفی شد و Windows۲.۰ نیز در همین سال عرضه شد

▪ ژوئن :۱۹۸۸ ویندوزهای ۲۸۶ و ۳۸۶ به بازار آمدند

▪ می :۱۹۹۰ Windows۳.۰ به عنوان اولین ویندوزی كه امكان استفاده از حافظه ۴۶۰ كیلوبایتی را فراهم می آورد، در اختیار كاربران قرار گرفت

▪ اكتبر :۱۹۹۱ Windows۳.۰ با ویژگی های چند رسانه ای عرضه شد

▪ آوریل :۱۹۹۲ Windows۳.۱ با ویژگی های جدید روانه بازار شد

با نگاهی ساده به آمارهای فوق می توان به نقش مهم و مایكروسافت در دنیای رایانه پی برد؛ این شركت در طول سال های ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۳ (۲۲ سال)، ۳۴ نسخه از سیستم عامل های خود را به بازار معرفی كرد تا دنیای رایانه و اینترنت بخش قابل توجهی از پیشرفت های خود را مدیون تلاش های بیل گیتس و همكارانش بداند.

اكنون نیز كاربران رایانه در سراسر جهان چشم انتظار عرضه نسخه نهایی ویندوز جدید مایكروسافت یعنی ویندوز ویستا هستند؛ این ویندوز در ابتدا «لانگهورن» نام گذاری شده بود و بنابر اعلام مقامات مایكروسافت، پس از چندین نوبت تاخیر در زمان عرضه، در اوایل سال ۲۰۰۷ میلادی در دسترس عموم قرار می گیرد.

در سال ،۲۰۰۳ زمزمه هایی مبنی بر عرضه ویندوز ویستا شنیده شد در حالی كه متخصصان مایكروسافت از حدود پنج سال قبل از آن، كار بر روی طراحی ویستا را آغاز كرده بودند؛ ویستا دارای سه نسخه مختلف ویژه كاربران خانگی، تجاری و بازارهای رو به توسعه است.

مایكروسافت را نباید تنها یك شركت نرم افزاری با فعالیت محدود تصور كرد، این شركت با فعالیت چند بعدی خود تاكنون ده ها نوع از محصولات مختلف شامل نرم افزار و سخت افزار عرضه كرده است؛ در زمینه جست وجوی اینترنتی این شركت با راه اندازی موتور جست وجوگر زنده خود با گوگل و یاهو به رقابت پرداخته است.

بازی رایانه ای Xbox ۳۶۰ محصول دیگری از مایكروسافت است كه كنترل كامل بازار بازی های رایانه ای را از دستان كنسول پلی استیشن سونی خارج ساخته است؛ همچنین دستگاه پخش موسیقی zune مایكروسافت، كه در آینده نزدیك وارد بازار می شود، رقیب سرسختی برای iPod اپل به شمار می رود.

همچنین رشد حملات اینترنت در سال های اخیر مایكروسافت را واداشته است تا با عرضه منظم پكیج های امنیتی خود پس از شركت سیمانتك، دومین فروشنده بزرگ نرم افزاری آنتی ویروس در جهان باشد.

نكته قابل توجه در زمینه عملكرد مایكروسافت، این است كه فعالیت رو به توسعه این شركت كمتر دچار تزلزل شده است؛ به طوری كه امپراتوری مایكروسافت بر بازار نرم افزار جهان به گونه ای بوده است كه كمیسیون اروپا در سال های اخیر چندین مرتبه سیاست های كاری این شركت و حاكمیت مطلق آن در بازارهای جهانی را به باد انتقاد گرفت و در نهایت مایكروسافت را به دلیل عدم رعایت قوانین آنتی تراست، به پرداخت یكی از تاریخی ترین جریمه های نقدی به مبلغ ۶۰۰ میلیون دلار محكوم كرد.

اما طلوع لینوكس و توسعه آن در سال های اخیر در كشورهای رو به توسعه، دردسر بزرگ مایكروسافت است كه هنوز هم مایكروسافت برای جنگ با آن، تلاش های بسیاری انجام می دهد.

لینوكس و سایر نرم افزارهای متن باز با امكان نصب روی رایانه های قدیمی مدل ۴۸۶ و پنتیوم كه اكنون در كشورهای توسعه یافته به تاریخ پیوسته اند اما هنوز در كشورهای رو به توسعه از آنها استفاده می شود، محبوبیت قابل توجهی پیدا كرده است.

در حال حاضر بر روی ۹۰ درصد از رایانه های جهان، ویندوز xp مایكروسافت نصب شده است و وب سایت این شركت نیز با متوسط حدود ۸۰ میلیون كاربر در ماه، یكی از پرترافیك ترین سایت های اینترنتی است و مایكروسافت با در اختیار داشتن بیش از ۸۰ هزار نیروی كاری در كشورهای مختلف، دارای درآمد سالیانه بیش از ۴۰ میلیارد دلار است.

تمامی این نكات گواه یك مجموعه بسیار قدرتمند را می دهد كه بر بازارجهانی نرم افزار و در مواردی سخت افزار، سلطه مطلق دارد. با توجه به سابقه درخشان مایكروسافت بسیار دور از ذهن به نظر می رسد كه لااقل در چند سال آینده رقیبی در حد و اندازه های آن قد علم كند!