دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
رابطهٔ والدین با کشتی توفانزدهٔ فرزندان در نوجوانی
روشهائی برای درک احساسهای درونی فرزندان
پرسش
خانم دکتر! چه روشهائی را برای درک احساسهای فرزندم در پیش بگیرم تا بیشتر به او نزدیک شده و یاریاش کنم؟
پاسخ
اول باید باور کنید که تربیت و بزرگ کردن فرزندان، امری است که احتیاج زیادی به صبر، حوصله و پشتکار دارد و از طرفی، پدران و مادران میتوانند از طریق مشاوره با متخصصان و یا مطالعهٔ مستمر کتابهای مرتبط با این موضوع، توانائی لازم را بهدست آورند.
اما پس از آن، باید بگویم که شکایتهای بچهها از رفتار پدر و مادر و یا خواهر و برادرهایشان، شباهت زیادی بههم دارد؛ شکایتهائی از این قبیل که ”مامان، بابا، شما بدقول هستید!“، ”شما بین من و خواهر و برادرم فرق میگذارید“، ”تقصیر من نبود“ و ...
اما پاسخ شما است که تعیینکننده تربیت فرزندان در برخورد با خود و یا محیط پیرامونشان خواهد بود.
نکتهٔ مهم در این موردها و موردهای مشابه، این است که به احساس و ادراک فرزند خود احترام بگذارید؛ به مشکل و شکایت او گوش دهید و این توجه را از صمیم قلب ابراز کنید، نه سرسری و از سر بیمیلی.
در اینباره میخواهم دو وضعیت را طرح کرده و شیوهٔ برخورد صحیح با آن را بیان کنم:
۱) فرض کنید زمانی که بچهٔ شما از برادر یا خواهر کوچکش به شکایت، نزد شما میآید و میگوید: ”او کتابها و کاغذهایم را بههم ریخته“، بهجای اینکه پاسخ دهید: ”او هنوز بچه است و نمیفهمد لازم نیست عصبانی باشی“، بهتر است بگوئید: ”حالا چه احساسی داری؟“ به احتمال زیاد میگوید: ”عصبانی هستم“ شما در این وضعیت باید پاسخ دهید: ”بله مامان میفهمم حق داری چون اگر کسی کاغذ و کتابهای من را هم بههم بریزد، ناراحت میشوم“.
سپس به او بگوئید: ”حالا من چهطور میتوانم کمکت کنم؟ چهکاری میشود کرد که خواهرت بفهمد نباید بهوسیلهها تو دست بزند؟“
این همدردی باعث میشود که نه تنها حال او بهتر شود، بلکه راهحل را نیز خودش ارائه خواهد داد. بهعنوان نمونه، شاید بگوید: ”وسیلههایم را جائی بگذاریم که او نتواند بردارد و ...“ در این باره نیز تا جائیکه امکان دارد به راهحل او عمل کنید.
۲) زمانیکه فرزند شما میگوید: ”مامان (بابا) خستهام، یا گرسنهام“ و ... یا هر موقع که از نوعی احساس درونیاش با شما حرف میزند، شما بهجای اینکه پاسخ دهید خسته یا گرسنه نیستی، تازه استراحت کردهای یا تازه غذا خوردهای و با او وارد نوعی بگومگو شوید و به شعور یا درک و احساسهای درونیاش شک کنید، او را بپذیرید و برای درخواستهایش به فکر چاره و راهحلی باشید. در این صورت او میآموزد که خودش نیز برای باورها و احساسهایش احترام قائل شود، به آنها باور داشته و اتکاء کند و در نهایت، ”حرمت نفس“ و شأن خود را دریافته و به آن ایمان بیاورد.
دکتر شیرین نوروی روانشناس بالینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست