جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

جوانی, در همین نزدیکی


جوانی, در همین نزدیکی

اگر دوره جوانی متفاوت ترین مرحله زندگی است, این مساله به دلیل روحیه خاص این قشر است

اگر دوره جوانی متفاوت‌ترین مرحله زندگی است، این مساله به دلیل روحیه خاص این قشر است. جوانان نقش مهمی در جامعه و در همه دوره‌ها داشته‌اند. می‌توان آنها را به عنوان نیروی بالقوه یا کهکشان انرژی تصور کرد. بیش از ۳۵ درصد جامعه را جوانان تشکیل می‌دهند. جوامعی که با کمبود نیروی انسانی مواجه هستند برای حل این مشکل و بالندگی اندک نیروی موجود، برنامه‌ریزی‌های مدون و حساب‌شده‌ای می‌کنند. بیشترین خرده‌فرهنگ‌های هر جامعه‌ای مربوط به جوانان است. آنها دلشان می‌خواهد دست به بازسازی عمیق ارزش‌ها بزنند و آنها را آن‌طور که به نظرشان درست است تغییر دهند و از سمت دیگر هم این ارزش‌ها را حفظ کنند. تحول در ارزش‌ها، به بروز خرده‌فرهنگ‌هایی منجر می‌شود که مختص جوانان است.

جوانان برای خود آداب و رسوم، ارزش‌ها و هنجار‌های خاص خود را دارند که باعث تمایز آنها در جامعه شده است. آنها دارای گستره وسیعی از خواسته‌ها و علائق هستند که برخی مقبول و مشروع و برخی مورد قبول جامعه نیست.

از جمله رفتارهایی که مختص نسل جوان است استفاده از موتورسیکلت یا ماشین برای تفریحات شبانه همراه با برنامه‌های مهیج است. دیر آمدن به خانه، با صدای بلند موسیقی گوش‌کردن، بلند خندیدن، جلب توجه‌کردن و ویراژدادن در خیابان‌ها که همه این موارد متضاد با دیگر رفتارها در جامعه است.

دکتر امیرمسعود امیرمظاهری- استاد دانشگاه- مدهای اجتماعی، نوع آرایش، استفاده از کلمات و واژه‌هایی که در جوانان متفاوت است و نوع ارتباط با جنس مخالف را نیز جزو این دسته از رفتارهای مخصوص جوانان می‌داند.

در هر دوره‌ای بحث‌های گوناگونی در مورد رفتارهای جوانان مطرح می‌شود. در بعضی موارد از آنها به عنوان مساله یا کجروی که در مقابل فرهنگ بزرگ‌ترها قد علم کرده‌اند نام برده می‌شود. عوامل موثر فراوانی در شکل‌گیری خرده‌فرهنگ‌های این نسل و رفتارهای جوانان وجود دارد.

امیرمظاهری علت خرده‌فرهنگ‌های جوانان را در این می‌داند که جوان هنوز در موقعیت ثابتی قرار نگرفته است و دارای قدرت ریسک‌پذیری بالایی است. یک نوع تفاوت ذاتی و ماهوی بین خاستگاه الگوی رفتاری بین جوانان و گروه‌های سنی دیگر وجود دارد.

وی می‌گوید در جوامع جدید یک‌سری عوامل نیز باعث تشدید این ارزش‌ها و هنجارها می‌شود، از جمله ظهور و گسترش وسایل ارتباط‌جمعی، گروه مرجع مانند ستارگان هنرپیشه و ورزشکاران و پیشرفت تکنولوژی که همه‌گیرشدن این رفتارها دارد. مریم یوسفی، استاد جامعه‌شناسی هم علت رفتار جوانان را سعی در مطرح‌کردن خودشان می‌داند. وی می‌گوید هر جوانی با توجه به جنبه‌های درونی خود و شناخت و علایقی که در خود سراغ دارد اقدام به این نوع از رفتارها می‌کند. او می‌خواهد خودش را به جامعه معرفی کند. این کار‌ها را می‌کند چون فکرمی کند درست است. جوان امروزی خواهان تظاهر است. البته این دوره نمایشی همیشگی نبوده و یک مرحله از زندگی است که با بالارفتن سن کمرنگ می‌شود.

امیرمظاهری درباره نحوه برخورد والدین می‌گوید باید برخورد والدین با جوانان تا حدی واقع‌بینانه باشد. والدین باید بپذیرند شرایطی که در زندگی اجتماعی پیشین وجود داشته است در جامعه امروزی تغییر کرده است. جامعه‌پذیری بزرگسالان متناسب با تاریخ نسل‌شان و موقعیت‌های اجتماعی‌‌شان شکل می‌گیرد.

بنابراین طبیعی است که فرهنگ جوانان از فرهنگ بزرگسالان تا حدی متفاوت است.اگر والدین دارای نگاهی یکطرفه باشند راه گفت‌وگو بسته می‌شود. بنابراین نباید امروز را با دیروز مقایسه کرد.

باید با جوان ارتباط برقرار کرد. باید به سوال‌ها و نیازها و علایق تا حد ممکن پاسخ دهیم. بهترین راه در این زمینه گفت‌وگوست.

تجربه نشان داده است که جوانان به بحث و مشارکت اجتماعی با بزرگ‌ترها علاقه‌مند هستند.

لیلا عابد