چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

آماده باش برای وضعیت جهادی


آماده باش برای وضعیت جهادی

نگاهی به برنامه های اقتصادی محسن رضایی

محسن رضایی، چهره‌ای است که از مدت‌ها قبل حضور وی در انتخابات این دوره از ریاست جمهوری محرز شده بود. او از حدود یک دهه گذشته تا کنون، برای به دست آوردن مقام ریاست جمهوری، وارد عرصه انتخابات شده و هر بار به نحوی شکست خورده است. رضایی، زاده ۱۳۳۳ خورشیدی در شهرستان «لالی» در استان خوزستان است.

او دوران کودکی و نوجوانی را در مسجدسلیمان سپری کرده و به یاری چند تن از همسالانش، انجمن مذهبی «دین و دانش» را در مسجد جامع چشمه‌علی بنیان نهاده است. هنگامی‌که خود را برای شرکت در کنکور دانشگاه‌ها آماده می‌کرد، به سبب فعالیت‌های سیاسی توسط ساواک بازداشت شد. او پس از آزادی از زندان و در سال ۱۳۵۲ به همراه برخی از دوستان خود گروه نظامی «منصورون» را تاسیس کرد. این گروه در اواسط دهه ۵۰ چند عملیات موفق و نا‌موفق علیه رژیم و برخی از مستشاران آمریکایی مستقر در آبادان به مرحله اجرا رساندند. پس از پیروزی انقلاب و در سال ۶۰، رضایی به فرماندهی کل سپاه پاسداران منصوب شد. حضور او در این سمت تا سال‌ها پس از اتمام جنگ ادامه داشت و در سال ۱۳۷۶ سرانجام، با استعفای وی موافقت شد تا این کهنه سرباز جنگ، حضور در عرصه سیاست را با دبیری مجمع تشخیص مصلحت نظام کند. او ابتدا وارد کارزار انتخاباتی مجلس ششم شد. اما راهی به مجلس نیافت. در انتخابات ریاست جمهوری نهم با شعار «دولت عشق» به میدان آمد و در دقایق آخر، با هدف آنچه که «جلوگیری از پراکندگی آرای مردم» خواند، از دور رقابت انصراف داد. در سال ۸۸ و در دوره دهم انتخابات ریاست جمهوری، آرای زیادی نداشت و باز هم شکست خورد. اما این بار باز هم عزم خود را برای حضور در رقابت با کاندیداهای دیگر جزم کرده و در اظهارنظری گفته است که «به نفع هیچ کس کنار نمی رود و این بار نوبت دیگران است که به نفع او کنار بروند.» این نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری در این دوره وزن بیشتری از برنامه‌ها و شعارهای خود را به اقتصاد اختصاص داده است. در کنار دو محور «فدرالیسم اقتصادی» و «توریسم درمانی» که از دور قبل به عنوان برنامه از سوی او مطرح شده است، او بحث‌های جدیدی را نیز در این دوره مطرح کرده است. رضایی که با شعار «درآمد برای مردم» به کارزار امسال انتخابات آمده، تاکید دارد: «مساله اقتصاد را به طور اساسی از سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی شروع می‌کنیم، کلیه مناطق ایران را تقسیم کار ملی می‌کنیم در واقع هر منطقه دارای هدف معینی در اقتصاد ملی خواهد بود، همه مناطق ایران مکمل یکدیگر خواهند بود، چشم‌انداز ایران ۱۴۰۴ را به طور جد دنبال خواهیم کرد، قانون اصل‌۴۴ را با برنامه اجرایی کامل در برنامه خواهیم داشت به طوری که این برنامه در سطح بالا طراحی و در سطح پایین اجرا خواهد شد.» در برنامه‌های اقتصادی «نسخه سال۹۲» رضایی شعارهایی از قبیل یارانه سبز، اصلاح طرح تحول اقتصادی و یارانه ۲۶۰ هزارتومانی نیز مطرح شده است. بسیاری بر این باورند که رضایی تلاش داشته است در سه انتخابات ریاست‌جمهوری گذشته نسخه‌هایی متناسب با زمانه از خود و برنامه‌هایش ارائه دهد. هر چند برنامه‌های او در مقابل برخی از شعارهای دیگر نامزدها در حد رساله فوق دکترای اقتصاد است.

● فروش نفت

رضایی معتقد است: «سفره مردم و دولت از هم جداست و دولتی‌ها و مردم سفره جدا دارند. دولت نفت را می‌فروشد یا به کارکنان خود می‌دهد یا سد و اتوبان می‌سازد و مردم نیز یا کشاورزی دارند و آن را در سر سفره خود استفاده می‌کنند» اما در دولت او «ا‌ن‌شاءالله یک سفره درست خواهد شد.» سفره‌ای که به گفته وی «همان‌جایی که مردم خوراک و غذا می‌خورند، دولتی‌ها نیز همانجا غذا بخورند و اگر مردم کمبود نان پیدا کردند، بلافاصله دولتی‌ها مشکل را حل کنند.»

● سرمایه‌گذاری خارجی

رضایی می‌گوید که: «در دولت آینده از جذب سرمایه‌گذاری خارجی گرفته تا سرمایه‌گذاری‌های داخلی استفاده خواهد کرد و نظام مشخصی را به وجود می‌آورد که هم محیط زیست، هم رفاه مردم، هم تولید ثروت، هم تولید انرژی و ثروت و هم محرومیت‌زدایی و هم استفاده منابع دریایی حاصل شود.»

● هدفمندی یارانه‌ها

رضایی موافق پرداخت یارانه نقدی است. او می‌گوید: «پرداخت یارانه ۴۵ هزار تومان را باید حفظ کرد؛ چرا که تعهد دولت قبلی است و درست نیست تعهدات دولت قبلی زیر سوال برود.» از این رو مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها را هم با یارانه نقدی ۶۵ هزار تومانی اجرا خواهد کرد که به گفته وی «با اجرای فرمولی به صورت درآمدی و تولیدی به شکل غیرتورمی پرداخت خواهد شد.»

● اقتصاد بدون نفت

او می‌گوید: «با توجه به شرایط اقتصادی موجود افزایش دلارهای نفتی ریال ایران را بی‌ارزش کرده است و معتقدم ثبات پولی کشور بهترین برنامه در این زمینه است.» رضایی اقتصاد مقاومتی را به معنای «اقتصاد ریاضتی» نمی داند. از نظر او «اقتصاد مقاومتی یک جهاد بزرگ و تمدن‌ساز است که صرفه‌جویی یکی از اصول اصلی این اقتصاد محسوب می‌شود، زیرا اسراف در کشور زیاد است.» بر همین اساس او معتقد است که «دولت، مجلس، قوه‌قضائیه، مجمع تشخیص مصلحت نظام در برنامه‌های خود اقتصاد مقاومتی را سرلوحه قرار دهند و مردم نیز همانند دوران انقلاب و جنگ که نیروهای اصلی بودند باید در اقتصاد مقاومتی نیز نیروی اصلی باشد و این انرژی عظیم جوانان همانند جنگ آزاد شود.»

● تحریم اقتصادی

او در بخش دیگری از اظهارات خود به مساله تحریم‌ها نیز اشاره دارد. جایی که گفته است: «در حالی که ما برخوردهای مسالمت‌آمیزی را با غرب در پیش گرفته بودیم بوش که بر سر کار آمد سیاست‌گذاری آمریکا در منطقه تغییر پیدا کرد و تصمیم گرفتند که این منطقه را به نحوی شکل دهند که ۲۴ کشور را ببلعند. بوش که آمد، با کنار گذاشتن سازمان ملل و حتی شورای امنیت تصمیم گرفت که این منطقه را به تصرف درآورد و در نتیجه به عراق و افغانستان حمله کرد ولی در جنگ سوم یعنی آمادگی برای حمله به ایران ناکام ماندند، پس به لبنان حمله کردند و جنگ ۳۳ روزه اتفاق افتاد.»

● کسب‌وکار

رضایی اجرای طرح کسب‌وکار خانگی را بهترین راهکار برای تولید ثروت در کشور می‌داند و می‌گوید: «اگر ۷۷ میلیون چشمه ولو با آب کم شروع به جوشش کند، اقیانوس بزرگ ایجاد می‌شود. ژاپنی‌ها و چینی‌ها همین کار را کردند که در هر خانه یک چشمه ایجاد کردند.»

● تورم و گرانی

او «مهار تورم» را از برنامه‌های اولویت‌دار دولت خود عنوان کرده است و قول داده که از اوایل مهر و با روی کار آمدن دولت یازدهم تا پایان سال و فقط ظرف ۶ ماه، تورم را مهار کند تا مردم از ناحیه گرانی اذیت نشوند.

● آماده برای یک وضعیت جهادی

او در جایی گفته است: «امروز اقتصاد کشور به گونه‌ای شده که طبق گفته کارشناسان، هزار تومان امروز، به اندازه ۳۰۰ تومان سال گذشته است و البته باز می‌خواهند هزار تومان سال بعد، ارزشی به اندازه ۱۰۰ تومان سال ۹۰ داشته باشد؛ آنها می‌خواهند پول ایران را زمین بزنند و از این رو باید خود را برای یک وضعیت جهادی آماده کنیم.»