جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

نبرد سرنوشت ساز رایانه های مینیاتوری


نبرد سرنوشت ساز رایانه های مینیاتوری

مقایسه رایانه های مینیاتوری NUC اینتل با Rasberry Pi

سال گذشته رایانه مینیاتوری ۳۵ دلاری «رازبری پای»( Rasberry Pi) همه نظرها را به سوی خود جلب کرد. بخشی از این محبوبیت به دلیل ارزانی و بخشی دیگر مربوط به این بود که رایانه دست‌ساز (DIY) تک‌بوردی (single-board) واقعا عالی است.

هر جا که بوی پول بیاید بلافاصله سر و کله اینتل هم پیدا می‌شود. بنابراین این غول تراشه ساز رایانه مینیاتوری (Mini PC) خود به نام واحد آینده رایانش (Next Unit of computing) یا NUC را با قیمت ۳۲۰ دلار به بازار معرفی کرد. این رایانه اساسا یک کیت مینی PC مخصوص سرگرمی است. به هر حال، هر دوی این رایانه‌های ریزه‌میزه ارزش این را دارند که نقد و تحلیل شوند. مطلب زیر نتیجه مبارزه شانه به شانه این دو رایانه مینیاتوری است.

● اندازه و ابعاد

کیس NUC با ۴ در ۴ در ۲ اینچ ابعاد بسیار کوچکی دارد که اینتل قصد دارد این اندازه‌ها را به صورت استانداردی برای رایانه‌های PC مینیاتوری در بازار مصرف جا بیندازد. البته NUC کوچک‌ترین رایانه بازار نیست و ما پیش از این رایانه‌های کوچک‌تر از آن را مثل Zotac Nano XS لاغرتر و Pico-ITX boards شرکت وایا (VIA) نیز دیده‌ایم؛ اما این رازبری پای است که از نظر کوچکی پشت همه آنها را به خاک رسانده، اندازه این رایانه مینیاتوری تک- بورد کلا ۲ در ۳ اینچ است.

● مصرف برق

پردازنده‌های (CPU) آیوی‌بریج اینتل چنان از نظر کمی مصرف انرژی قابل اتکا هستند که در میدان رقابت کارایی‌های بالا در بین تراشه‌های x۸۶، گوی سبقت را از همه آنها ربوده‌اند. پاور رایانه NUC کشش جریان برقی برابر با ۶۵ وات دارد و مقدار این نرخ برای پردازنده Core i۳ آیوی بریج دو هسته‌ای دارای قابلیت ابر چند نخی (Hyper-Threaded) آن ۱۷ وات است. این مصرف برق ناچیز برای یک تراشه x۸۶ واقعا حیرت‌انگیز است. هنگامی که نوبت به رازبری پای با آن مصرف برق ناچیز در حد یک تلفن همراه (۷۰۰ میلی‌آمپر) می‌رسد، برای آیوی‌بریج اینتل و نسل آینده آن هزول (Haswell) در رقابت برای صرفه‌جویی در مصرف برق دیگر هیچ حرفی باقی نمی‌ماند.

● برنامه‌های کاربردی

منظور ما از برنامه‌های نرم‌افزاری انواع خاص آن نیست، بلکه برنامه‌هایی است که می‌تواند برای این رایانه‌های PC ریزاندام کاربردی باشد. NUC می‌تواند به عنوان رایانه دسکتاپ سینمای خانوادگی (HTPC) یا به عبارتی نمونه عظیمی از یک رایانه Steam Box یا در پشت یک صفحه نمایش برای ساختن چیزی شبیه یک رایانه یکپارچه (All-in-one) استفاده شود. از سوی دیگر، رازبری پای سیستم کامل مخصوص سرگرمی دانش‌آموزان و دیگر کاربران در هر رده سنی است. این رایانه می‌تواند برای انجام کارهایی روزمره گرفته تا حتی هدایت هلیکوپتر‌های چهار ملخه اسباب‌بازی مورد استفاده قرار گیرد. این رایانه به منظور معرفی به کاربرهایی با بودجه ضعیف جهت موارد استفاده‌ای چون مفاهیم رایانشی و برنامه‌نویسی طراحی شده است. هر جور که حساب کنید رازبری پای، برنده به نظر می‌آید. اما NUC اینتل در انجام اموری که برایشان طراحی شده عالی عمل می‌کند. این مینی رایانه می‌تواند در برنامه‌های کاربردی مشخص و اساسا به عنوان یک سیستم قدرتمند کوچک به کار برده شود.

● مشخصه‌ها

رازبری پای ۳۵ دلاری، از قدرت زیادی برخوردار نیست. برای مثال از نظر رابط کاربری (UI) دسکتاپ، آن حالت معمولی را که شما با کار کردن با آن خو گرفته‌اید ندارد. با پردازنده Broadcom ARM۱۱ که سرعت سیکل ساعتش ۷۰۰ مگاهرتز است، ۲۵۶ مگابایت حافظه رم، پشتیبانی از HDMI، LAN و USB برای کارهای سبک پایه مناسب است. از سوی دیگر، NUC مانند همه طراحی‌های دیگر اینتل، مجموعه نسبتا کاملی از مشخصه‌ها و سخت افزار است که در قالبی کوچک بسته‌بندی شده است. مشخصات NUC عبارت است از پردازنده Core i۳ دارای قابلیت ایجاد هسته‌های پردازشی مجازی (ابر چند نخی) دو هسته‌ای با سرعت سیکل ساعت ۸‌/‌۱ گیگاهرتز که درگاه‌های گسترش پر سرعت Mini PCI Express برای راه‌اندازی یک فضای ذخیره داده حالت جامد (mSATA SSD) و کارت وایرلس دارد. این رایانه مینیاتوری با داشتن گرافیک HD۴۰۰۰ از قابلیت قابل قبولی به منظور اجرای بازی‌های رایانه‌ای کمی قدیمی‌تر نیز بهره برده است. برخی نگارش‌های آن به درگاه جدید مافوق سریع تاندربولت (Thunderbolt) مجهز است که برای نقل و انتقال پرسرعت داده کاربرد دارد.

● کارایی

با آن‌که اندازه NUC نسبتا بزرگ و چندان چشمگیر نیست، اما کارایی آن شگفت‌انگیز است. بیشتر مینی‌دسکتاپ‌ها بر پایه پردازنده‌های VIA ـ که چندان از نظر سرعت شاهکار هم نیستند ـ بنا شده‌اند. تراشه‌های برازوس (Brazos) شرکت AMD نیز چنگی به دل نمی‌زند. NUC برای کلاس خودش واقعا سریع است. با آن‌که رازبری پای قیمتی واقعا ارزان دارد، در کارهای روزمره عملکرد آنچنان معرکه‌ای را ارائه نمی‌کند. البته می‌تواند سیستم عامل (OS) مخصوص دسکتاپ را به اجرا درآورده، از عهده کمی استریم محتوای رسانه‌ای (media) برآید، اما در انجام کارهای جدی چندان موفق نیست.

● جمع‌بندی

خوب می‌خواهید بدانید برنده نهایی کدام‌یک از این رایانه‌های مینیاتوری است؟ با این‌که پاسخ به این پرسش چندان آسان نیست، اما حقیقتا باید گفت هر یک از آنها در جای خود برنده هستند. مینی رایانه NUC اینتل، یک جعبه کوچک جادویی است که شما می‌توانید اجرای چند طرح اساسی در منزل و خودرو را با آن تصور کنید. در همان حال رازبری پای با آن قیمت مناسب، جاذبه‌های خاص خود را دارد. (نقطه قوت رازبری پای همان قیمت ارزانش است)، حال که این مقایسه را خواندید، دیگر دلیلی ندارد که هر دوی این سیستم‌ها را خریده و آزمایش‌شان کنید. حال که دانستید چه انتظاراتی از کارایی رایانه مینیاتوری‌تان در نظر دارید، می‌توانید با مطالعه موارد ذکر شده یکی از آنها را انتخاب کنید.

جواد ودودزاده

منابع:

http:‌/‌‌/‌www.itpro.co.uk

http:‌/‌‌/‌www.extremetech.com

http:‌/‌‌/‌blog.learningspace.school.nz