پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

چاره شوره سر


چاره شوره سر

شوره سر معمولا در سنین جوانی به وجود می‌آید و در سن بلوغ افزایش پیدا می‌کند. مانند جوش که در سنین جوانی پیدا می‌شود، شوره هم یک دوره‌ای دارد و خودبه‌خود از بین می‌رود. شوره طیف …

شوره سر معمولا در سنین جوانی به وجود می‌آید و در سن بلوغ افزایش پیدا می‌کند. مانند جوش که در سنین جوانی پیدا می‌شود، شوره هم یک دوره‌ای دارد و خودبه‌خود از بین می‌رود. شوره طیف وسیعی دارد؛ ممکن است خیلی جزئی یا خیلی شدید باشد.

در موارد جزئی فقط پوسته‌پوسته‌هایی را کف سرتان می‌بینید و ممکن است پوست سر اصلا چرب هم نباشد اما هر چقدر شدت این مشکل افزایش پیدا می‌کند، پوست چرب‌تر و گاهی خارش هم به این مشکل اضافه شده و پوسته‌ها خیلی زیاد می‌شوند. این بیماری را که «سبورئیک‌درماتیت» نام دارد، می‌توان با دارو کنترل کرد ولی ریشه‌کن نمی‌شود و فقط پس از یک دوره‌ فروکش می‌کند. تا زمانی که دوره این بیماری به اتمام برسد، باید تحت نظر پزشک داروهایی مصرف شود. در موارد جزئی و خفیف می‌توان از شامپوهای ضدشوره معمولی استفاده کرد و معمولا شوره‌های خفیف با همین شامپوها درمان می‌شوند. این حالت پوسته‌پوسته شدن در موارد شدید علاوه بر پوست سر، در صورت هم دیده می‌شود مانند ابروها، کنار بینی یا نواحی مودار بدن مانند نواحی‌ای که ریش وجود دارد یا نواحی مودار روی سینه و پشت کمر.

از علل شایع خارش در سن و سال جوانی همین بیماری سبورئیک درماتیت است که نواحی بالاتنه و سر و صورت را درگیر می‌کند. گاهی بعد از شامپو زدن، سر پوسته‌پوسته می‌شود، این پوسته‌ها شوره سر هستند و اگر شامپویتان را عوض و از شامپوی مناسب استفاده کنید، این بیماری کنترل خواهد شد. پس این بیماری در حالت خفیف فقط پوسته‌پوسته شدن را همراه دارد ولی وقتی شدید می‌شود، این پوسته‌پوسته‌ها بیشتر و با خارش همراه می‌شوند.

در مورد کودکان پوسته‌پوسته‌شدن سر به صورت موضعی می‌تواند نشانه عفونت قارچی یا یک بیماری دیگر به نام «پسوریازیس» باشد.

دکتر محمد شیزرپور

متخصص پوست و مو، پژوهشگر

مرکز آموزش و پژوهش بیماری‌های پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران