پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

درست لذت ببرید


درست لذت ببرید

شادبودن حالت های مختلفی دارد اما شاید به نظر می رسد همه ما این حالات رابه درستی نمی دانیم, شادی کردن برخلاف ظاهر ساده ای که دارد, ابعاد آن وسیع, پیچیده و حتی مبهم است

شادبودن حالت های مختلفی دارد. اما شاید به نظر می رسد همه ما این حالات رابه درستی نمی دانیم، شادی کردن برخلاف ظاهر ساده ای که دارد، ابعاد آن وسیع، پیچیده و حتی مبهم است. شادی اغلب به معنی خوشبخت بودن، خوش اقبالی، راضی بودن و داشتن حس خوشایند به کار می رود.

مطالعات نشان می دهد، شادی یک حالت خوشایند روانی است که پس از برآورده شدن نیاز انسانی ایجاد می شود و شامل سه جزء است: فراوانی و میزان احساس مثبت، میانگین رضایتمندی در یک دوره و نداشتن احساسات منفی مانند افسردگی و اضطراب.

بعضی از جوانان هنوز نمی دانند چطور باید شاد باشند و شادی کنند.

مطالعات در این زمینه به بررسی تأثیر روابط اجتماع بر شادی و ارتباط متقابل شادی در روابط اجتماعی طبقات و گروه های سنی مختلف می پردازد. در گذشته شادی ها بیشتر طبقاتی بوده است. البته با تغییراتی که در جوامع جدید صورت گرفته، افراد براساس جنسیت، طبقه، مکان جغرافیایی و مانند آن، شادی نمی کنند.

از نظر اجتماع، نوع شادی کردن و شاد بودن مسئله بسیار مهمی است که با وجود این که تاکنون مطالعات زیادی درباره این مسئله صورت گرفته، هرچند مورد توجه چندانی قرار نگرفته است.

به طور کلی جوانی از نظر روانی سالم است که بتواند از وضع موقعیت اجتماعی خود درست استفاده کند، از عهده وظایف محوله به خوبی برآید. از انجام آن احساس رضایت و خرسندی کند و به طور موفقیت آمیز خود را با فشارهای مکرر زندگی روزانه سازگاری دهد.

جوان سالم، انسانی است شاد. این مسئله به لحاظ اثری که بر سلامت جسمی او دارد و هم به دلیل اثرات مستقل خود از اهمیت زیادتری برخوردار است.

و این در حالی است که یکی از عارضه های قرن حاضر را احساس اندوه و افسردگی در جوانان می دانند. شادی در جوانان با کارآیی بیشتر، امید، قدرت تفکر بیشتر، موفقیت تحصیلی و کیفیت زندگی همراه بوده است و برعکس افسردگی از قدرت استدلال و کارآیی می کاهد.

شادبودن، موجب افزایش انرژی روانی، نیروی فیزیکی و انگیزه بیشتر می شود و حکایت از گونه ای نظم و هماهنگی (هارمونی) در زندگی دارد.

ادی مارسون در مطالعات خود در سال ۲۰۱۰ ارتباط بین شادی، سلامتی و عوامل اقتصادی اجتماعی را در میان ۵ هزار جوان اسکاتلندی بررسی کرد. تحقیق وی حاکی از آن است که شادی با درآمد، سلامتی و آموزش، افزایش می یابد و با بیکاری، حاشیه نشینی در شهر، مجردبودن و جنسیت مذکر کاهش می یابد.

همچنین در مطالعه دیگری عوامل محیطی مجاور، رفتارها وعاداتی که بر شادی جوانان تأثیر می گذارند، درگروهی از جوانان آمریکایی بررسی شد. نتایج نشان داد افراد تنها احساس شادی بسیار کمی داشتند و برعکس داشتن یک دوست با بیشترین میزان شادی همراه بوده است.

امروزه نوع شادی کردن بین برخی از جوانان بسیار سطحی و زودگذر شده است، به گونه ای که آنها بعد از تمام شدن لحظه های شادی، در غم خود فرو می روند.

برخی جوانان لذت هایی چون پایکوبی و گوش دادن به موسیقی های هیجانی، خیابان گردی های بی هدف، رفتن به میهمانی های پرزرق و برق و بیهوده، را شادی می دانند.

شاید این نوع شادی در سطوح زیرین خود لذتی دارای لذتی است اما لذتی پوچ و اگر به درستی و با اعتقادی بیشتر انجام شود، شیرین تر می شود.

علیرضا ضیایی