پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
هلال پنهان
▪ هلال پنهان.
▪ علی اصغر شیرزادی.
▪ چاپ اول ۱۳۷۷.
▪ نشر صریر .
▪ چاپ سوم۱۳۸۴ افق.
"یونس بشیران"، نویسندهای است که در ماههای آغازین جنگ بهعنوان افسر احتیاط، مدتی را در جبهه و به همراه سروان "ابراهیم یارزاولی" بهسر برده است. او در میانهی کارزار، خسته و نومید، همراهش را تنها گذاشته و اکنون پس از گذشت سالها، تصمیم دارد «نقش گم شدهی خود» را با نوشتن داستانی که بهنوعی او را از رعب درونش، رها میکند، بیابد. نوشتن برای او معنایی خاص و یکه دارد؛ او با نوشتن داستان میتواند زنده بماند و زنده ماندن او با فائق آمدن بر بعد هراسآور زندگی، یعنی زمان، امکان دارد. و این امر اتفاق نمیافتد مگر با نوشتن.
زیرا تنها در داستان است که میتوان بر زمان غلبه کرد و بهگونهای از اقتدار ویرانگر آن، شانه خالی کرد. او با نوشتن داستان سروان ابراهیم یارزاولی به گذشته رجوع میکند و با بازسازی موقعیت او، نقشی را که خود در واقعیت جنگ از دست داده است، دوباره بهدست میآورد.
یونس بشیران بهمانند یونس نبی، در پی یافتن نقشی است که برای او مقدر شده است. علاوه بر سورهی مبارکه «الصافات» در سورهی مبارکه «انبیاء» نیز از قصهی یونس یاد شده است: "و ذوالنون را آنگاه که خشمناک برفت و پنداشت که هرگز بر او تنگ نمیگیریم، و در تاریکی ندا در داد: هیچ خدایی جز تو نیست، تو منزه هستی و من از ستمکاران هستم، دعایش را مستجاب کردیم و او را از اندوه رهانیدیم و مؤمنان را این چنین میرهانیم". فهم قصهی حضرت یونس(ع) و کشف بعضی از رمزهای آن میتواند بهفهم داستان «هلال پنهان» کمک کند. شیرزادی نیز کلید گشایش همهی رمزهای داستان را در فهم این آیات و بهتبع آن قصهی حضرت یونس(ع) میداند. در «هلال پنهان»، یونس بشیران نه تنها هم نام حضرت یونسنبی است، که بهنحوی "همسرنوشت" او نیز هست.
او هم اسیر ملالتی است که بر شانههای وجدانش سنگینی میکند، زیرا او نیز بهجای ماندن و امتنان امر، میگریزد و سالها در دریای طوفان زدهی درونش درپی دستیابی به تخته پارهای است که او را بهساحل امن و سلامت برساند.
نوشتن و چگونه نوشتن نقطهی مرکزی جهان داستانی «هلال پنهان» است؛ تا آنجا که میتوان گفت هلال پنهان رمانی است دربارهی چگونگی شکلگیری یک داستان، موضوعی که در دنیایمدرن، مورد توجه نویسندگان زیادی قرار گرفته است.
در بسیاری از صحنههای توصیف شده حالت ناامیدی، شک، پوچی و سرگشتگی نشان داده میشود که همه موارد یاد شده را میتوان نمادی از وضعیت جامعه مدرن بهحساب آورد. در حقیقت خواننده در هیچ صحنهای شخصیتهای داستانی را در موقعیتی ایدهآل نمیبیند. سعی در مبارزه علیه سرگشتگی و کشف حقیقت زمانه در دشوارترین شرایط بهتصویر در آمده است. و در این بستر متلاطم، یونس بشیران در جستوجوی هویت از دست رفته خود است. رمان تأملی دارد بر انسان و موقعیتهای گوناگونی که در آن قرار میگیرد.
در سیر تفکرات و دیدگاههای یونس بههیچ عنوان عناصر از دینباوری مشاهده نمیشود. در واقع فقدان عقاید مذهبی و اعتقادی از سویی و سیر تهاجمی افکار منفی باعث میشود تا این تصور در ذهن خواننده ایجاد شود که او فردی پوچگرا و هیچانگار است. در عین حال که فقدان این مباحث در ذهن بشیران نمیتواند عامل اصلی این حکم باشد.
در تراژدی شیرازدی، میل زیادی بهکشف درون و مکاشفات ذهن وجود دارد. شخصیتهای داستانی او خاصه بشیران، جویای کشف عالم خویش و کاویدن آن هستند. شیرزادی از نقش عناصری چون فضا، کشمکش، شخصیت، حادثه و زمان و نوع ارتباطشان باهم مطلع است. او آگاهانه شیوهی پست مدرنیسم را که در حال حاضر مورد پسند غالب نویسندگان غربی است، رد میکند و با سماجت هرچه تمامتر از مدرنیسم پیروی میکند؛ هرچند که این شیوه، موجب پراندن بسیاری ازخوانندگان طرفدار شیوههای مرسوم داستانپردازی سنتی میشود.
اما یکی از ویژگیهای مهمی که این رمان از لحاظ زبانی دارد این است که نویسنده از لحن استفاده میکند و شاید بتوان این استفاده از لحن را تعبیر به ظهور لایههای زبانی متعدد کرد. در این رمان هر راوی لحن مخصوص بهخود را دارد. راوی دانای کل لحنی طنزگونه دارد و "مسیح بروشکی" لحنی نوستالوژیک. در روایت او غبنی متأثرکننده احساس میشود. لحن یونس بشیران، لحنی تردید آمیز، مأیوس، جستجوگر و ابهام آمیز است.
همچنین نویسنده با نثری تفکرآمیز، بهجای اینکه داستان بگوید، داستان مینویسد. در رمان هلال پنهان، ما نمیتوانیم داستان یک قصهگو را بشنویم که اصولاً چنین داستانی وجود ندارد. اما میتوانیم داستان نوشتهشدهی نویسنده را با چشم تأمل دنبال کنیم. و اینگونه است که خواننده، مدتهای مدیدی را در تأمل در یک معنا یا یک رویداد، سپری میکند، بدون اینکه از خود بپرسد «بعد چهخواهد شد؟».
پرویز شیشهگران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست