سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

اعتباری های شبه دائمی


اعتباری های شبه دائمی

از آغاز نام نویسی سیم کارت های ۱۵۰ هزار تومانی نزدیک به یک هفته است که می گذرد, اما نگاهی به اطلاعیه های شرکت ارتباطات سیار پیرامون جذب مشترک برای این نوع از سیم کارت ها سوالات بسیاری را در ذهن مخاطبان این نوع از سیم کارت ها به وجود آورده است

از آغاز نام‌نویسی سیم‌کارت‌های ۱۵۰‌هزار تومانی نزدیک به یک هفته است که می‌گذرد، اما نگاهی به اطلاعیه‌های شرکت ارتباطات سیار پیرامون جذب مشترک برای این نوع از سیم‌کارت‌ها سوالات بسیاری را در ذهن مخاطبان این نوع از سیم‌کارت‌ها به وجود آورده است.

آغاز یک ماراتن جدید

شرکت مخابرات ایران و زیرمجموعه عظیم‌الجثه‌اش یعنی ارتباطات سیار با ارائه خبر واگذاری سیم‌کارت‌های ۱۵۰هزار تومانی از اسفند ماه سال گذشته، قیمت‌های این کالای ارتباطی را در بازار آزاد با سقوط مواجه کرد. هر چند که در آن زمان و در خبرها و گفت‌و‌گوهای بعدی که طی ماه‌های اخیر در رسانه‌های گروهی منتشر می‌شد، شرط ارائه این گونه از سیم‌کارت‌ها واگذاری این دوشرکت به بخش‌خصوصی عنوان شده بود، اما باز هم با خلف وعده مسوولان این دو شرکت، ثبت‌نام و واگذاری این سیم‌کارت‌ها قبل از خصوصی‌سازی صورت گرفت. اما مهمترین نکته موجود در این نوع از سیم‌کارت‌ها آن است که به نظر می‌رسد چیزی به اسم سیم‌کارت‌های ۱۵۰‌هزار تومانی وجود ندارد و در حقیقت این سیم‌کارت‌ها نمونه تغییر ژنتیک یافته سیم‌کارت‌های اعتباری است. تغییر ژنتیکی هم فقط به نوع پیش‌شماره این سیم‌کارت‌های باز می‌گردد. به این نحو که پیش‌شماره ۰۹۱۹ به پیش‌شماره ۰۹۱۰ تغییر پیدا کرده است. این تغییر در نوع واگذاری سیم‌کارت‌های همراه اول درست شبیه به شیوه‌های تبلیغاتی ایرانسل است.

به طوری که وقتی ایرانسل برنامه تبلیغاتی سیم‌کارت هدیه را از دستور کار خود خارج می‌کند، قیمت سیم‌کارت‌هایش نصف می‌شود؛ چرا که در حقیقت شما با خریدن یک سیم‌کارت، یک سیم‌کارت دیگر هم هدیه می‌گیرید. جمع مبلغ این دو سیم‌کارت همان مبلغی خواهد شد که در طرح سیم‌کارت هدیه وجود دارد. اما در سیم‌کارت‌های ۱۵۰ هزار تومانی نکات ظریفی وجود دارد که برخی از آن نکات نیز مورد اشاره مدیران ارتباط سیار نیز قرار گرفته است.

● اعتباری‌های شبیه سازی شده

سیم‌کارت‌های ۱۵۰ هزار تومانی فاقد رومینگ بین المللی است و مشترک این نوع از سیم‌کارت‌ها برای استفاده از آن پیش از سفر باید با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات ارتباطی مبلغ ۲۰۰ هزار تومان به عنوان ودیعه پرداخت کند.

از سوی دیگر سقف مکالمات در این نوع از سیم‌کارت‌ها ۲۰ هزار تومان است. این بدان معناست که اگر میزان مکالمات مشترک در طول یک دوره بیشتر از ۲۰ هزار تومان شود، ارتباط مشترک به صورت یک طرفه خواهد شد و وی باید با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات ارتباطی و دریافت قبض میان دوره بدهی خود را پرداخت کند. البته در این بین و با توجه به آگهی‌های داده شده به رسانه‌های گروهی مشترکان این نوع از سیم‌کارت‌ها برای جلوگیری از یکطرفه شدن خطوط خود می‌توانند با مراجعه به دفاتر ارتباطی اعتبار خود را به صورت پلکانی با مبالغ ۵۰ هزار تومانی افزایش دهند.

در نتیجه مشترکان این نوع از سیم‌کارت‌ها که به طور قطع در یک دوره دو ماهه بیش‌تر از ۲۰ هزار تومان مکالمه دارند باید حداقل ۵۰ هزار تومان به عنوان ودیعه نزد مخابرات داشته باشند و اگر میزان مکالمات آن‌ها بیشتر از ۷۰ هزار تومان در هر دوره باشد باید ۱۰۰ هزار تومان ودیعه نزد شرکت ارتباطات سیار داشته باشند. این روند با توجه به حجم استفاده مشترک به صورت ضریبی از ۵۰ هزار تومان افزایش می‌یابد.

آن طور که به نظر می‌رسد مشترکان این نوع از سیم‌کارت‌ها باید علاوه بر مبلغ ۱۵۰ هزار تومانی که بابت وجه ثبت نام پرداخت می‌کنند، حداقل ۵۰ هزار تومان دیگر نیز برای جلوگیری از یک طرفه شدن خطوط خود پرداخت کنند. در نتیجه رقم نهایی برای استفاده از این نوع از سیم‌کارت‌ها حداقل ۲۰۰ هزار تومان خواهد بود نه ۱۵۰ هزار تومان!. البته تفاوت عمده دیگری که در این بخش وجود دارد آنست که مشترکان این نوع از سیم‌کارت‌ها در صورت استفاده از رومینگ نیز باید ۲۰۰ هزار تومان به شکل ودیعه نزد شرکت ارتباطات سیار بگذارند.

با این حال وحید صدوقی، مدیرعامل شرکت ارتباطات سیار نیز به این موضوع اشاره کرده است. وی می‌گوید: بر اساس تصمیمات اتخاذ شده در هیات مدیره شرکت ارتباطات سیار سیم‌کارت‌های ۱۵۰ هزار تومانی دارای پیش شماره ۰۹۱۰، خواهد بود و با توجه به حذف هزینه‌ توسعه روستایی و ودیعه، قیمت آن ۱۵۰ هزار تومان است که از این مبلغ ۱۲۰ هزار تومان هزینه اتصال و حق اشتراک و ۳۰ هزار تومان مالیات است.

صدوقی تاکید می‌کند: این سیم‌کارت‌ها فاقد رومینگ بوده و متقاضی برای برخورداری از این خدمت باید با مراجعه به دفاتر خدمات ارتباطی مبلغ ۲۰۰ هزار تومان ودیعه پرداخت کند.

مدیرعامل شرکت ارتباطات سیار ایران اظهار داشت: تعرفه‌های این سیم کارت‌ها تابع سیم‌کارت‌های قبلی است و سقف هزینه مکالمه ۲۰ هزار تومان بوده که در صورت افزایش هزینه مکالمه در یک دوره یا میان دوره از میزان تعیین شده، خطوط مشترکین یک طرفه خواهد شد.

● ۲۸۸ هزار تومانی‌ها به روز می‌شوند

درحالی که ثبت نام سیم‌کارت‌های ۱۵۰ هزار تومانی آغاز شده و واگذاری آن‌ها نیز به شرط ایجاد و در اختیار داشتن ظرفیت‌های لازم تنها ۴۵ روز عنوان شده است، اما مدیر عامل شرکت ارتباطات سیار از واگذاری به روز سیم‌کارت‌های ۲۸۸ هزار تومانی خبر می‌دهد.

وحید صدوقی، اعلام کرد: همزمان با آغاز ثبت‌نام سیم‌کارت‌های ۱۵۰ هزار تومانی، ثبت‌نام سیم‌کارت‌های ۲۸۸ هزار تومانی نیز انجام و واگذاری این سیم‌کارت‌ها با کدهای قبلی و به روز انجام می‌شود.

وی گفت: بر اساس مجوزی که از دولت گرفتیم ثبت نام سیم‌کارت‌های ۲۸۸ هزار تومانی همچنان ادامه خواهد داشت و زمان واگذاری این نوع از سیم‌کارت‌ها به روز است.

مدیرعامل شرکت ارتباطات سیار ایران زمان واگذاری سیم‌کارت‌های ۱۵۰ هزار تومانی را حداکثر ۴۵ روز اعلام کرد و گفت: با توجه به سقف تعیین شده در پروانه شرکت مخابرات ایران، امکان ثبت‌نام تا ۱۱ میلیون وجود دارد که هر سه نوع سیم‌کارت اعتباری، ۲۲۸ هزار تومانی و ۱۵۰ هزار تومانی را شامل می‌شود.

● استقبال ویژه یا عدم اطلاع از نقاط ضعف

به گفته بسیاری از فروشندگان بازار، اعلام خبر واگذاری سیم‌کارت‌های ۱۵۰ هزار تومانی پیش از آغاز سال جدید، باعث شده بود تا خرید و فروش در بازار آزاد این کالا کاهش یابد که به تبع آن قیمت سیم‌کارت‌های موجود در بازار نیز با کاهش روبه‌رو شده است.

با این حال فروشندگان بازار معتقدند به دلیل نقاط ضعفی که در این نوع از سیم‌کارت‌ها وجود دارد و نیز عدم اطلاع مخاطبان این نوع از سیم‌کارت‌ها در آینده ای نزدیک باز هم بازار با استقبال از سیم‌کارت‌های ۲۸۸ هزارتومانی یا همان ۹۱۲‌ها روبه‌رو می‌شوند؛ چرا که در قیمت نهایی این نوع از سیم‌کارت‌ها تنها هزینه توسعه روستایی و استفاده از خدمات رومینگ حذف شده است.

● ۳ هزار نفر در یک روز

هر چند که برخی از خبرگزاری‌ها همچون فارس از ثبت نام سه هزار نفر در نخستین روز ثبت نام سیم کارت‌های ۱۵۰ هزار تومانی خبر می‌دهند، اما مدیر روابط عمومی‌شرکت ارتباطات سیار این آمار را نادرست می‌داند.

ابوالفضلی با بیان این که آمار منتشر شده از برخی رسانه‌ها در خصوص ثبت نام کمتر از سه هزار متقاضی از سیم کارت‌های ۱۵۰ هزار تومانی همراه اول در روز نخست نادرست است، پیش از آغاز تعطیلات می‌گوید: این میزان آمار ثبت نامی‌درست نبوده و همراه اول طی چند روز آینده آمار دقیق ثبت نام‌ها را در اختیار رسانه‌ها قرار می‌دهد.

از سوی دیگر بر اساس شواهد موجود به دلیل پهنای باند پایین، پورتال شرکت ارتباطات سیار به آدرس www.mci.ir درنخستین روز از ثبت نام با مشکلات و اختلالاتی رو به رو بوده است.

ابوالفضلی همچنین درباره‌ علت اختلال در سیستم ثبت‌نام اینترنتی سیم‌کارت‌های ۱۵۰ هزار تومانی می‌گوید: در همه‌ سازمان‌های شبکه‌ای مانند سازمان سنجش که متقاضیان در روزهای معین برای ثبت‌نام مراجعه می‌کنند، شاهد بروز اختلال در روزهای اولیه هستیم که این امری طبیعی است، زیرا در ساعات و روزهای اولیه به دلیل افزایش متقاضی و مراجعان ترافیک بالا رفته و اختلالات در روند ثبت‌نام به وجود می‌آید.

وی با تاکید بر این که پهنای باند مورد نیاز ما در این زمینه جوابگو نیست، گفت: تا زمانی که به طور کلی پهنای باند در کشور افزایش نیابد و در این زمینه نیز میزان بیش‌تری اختصاص داده نشود با این مشکل مواجه خواهیم بود.

این گفته مدیر روابط عمومی‌شرکت ارتباط سیار در حالی صورت می‌گیرد که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات چندی پیش پهنای باند موجود در کشور را نه تنها مناسب با هر نوع فعالیتی عنوان کرده بود، بلکه گفته بیشتر از نیازمان هم پهنای باند در اختیار داریم.

با این حال آنچه به نظر می‌رسد آنست که این نوع از سیم‌کارت‌ها به دلیل ظاهری شبیه به سیم‌کارت‌های اعتباری درست است که در نخستین روزهای ثبت نام با استقبال روبه رو شده است، اما پیش بینی می‌شود که باز هم میل مخاطبان ایرانی به سمت همان سیم‌کارت‌های ۲۸۸ هزار تومانی به دلیل دارا بودن قابلیت‌های بیشتر نسبت به سیم‌کارت‌های ۱۵۰ هزار تومانی و نیز سیم‌کارت‌های اعتباری باشد.