سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

ماهی بخور، امـگا۳ نخور!


ماهی بخور، امـگا۳ نخور!

اگر در سبدغذایی خانوار به‌طورمتوسط ۴-۳ بار در هفته هر بار ۱۲۰-۸۰ گرم ماهی مصرف شود افراد به هیچ‌وجه نیازی به مصرف امگا۳ نخواهندداشت، اما اگر ماهی مصرف نمی‌شود، می‌توان از مکمل …

اگر در سبدغذایی خانوار به‌طورمتوسط ۴-۳ بار در هفته هر بار ۱۲۰-۸۰ گرم ماهی مصرف شود افراد به هیچ‌وجه نیازی به مصرف امگا۳ نخواهندداشت، اما اگر ماهی مصرف نمی‌شود، می‌توان از مکمل امگا۳ استفاده کرد...

مقدار مکمل مصرفی در دوز غیردرمانی یک گرم و در دوز درمانی ۳ گرم در روز است. مکمل امگا۳ باید زیرنظر پزشک و بعد از انجام آزمایش‌های لازم و تشخیص وضعیت اکسیداسیون بدن تجویز شود. می‌گوییم زیر نظر پزشک زیرا مصرف خودسرانه این مکمل عارضه‌دار است.

وقتی مکمل امگا۳ بیش از مقدار موردنیاز مصرف می‌‌شود، چون یک نوع اسیدچرب است، با اسیدچرب امگا۶ که برای عملکرد بینایی و مغزی لازم است، رقابت ‌می‌کند و میزان جذب آن را پایین می‌آورد. از سوی دیگر، وقتی امگا۳ به طور خالص در برنامه غذایی گنجانده می‌شود، کلسترول که برای غشای سلول‌های بدن موردنیاز است، کاهش می‌یابد و یکپارچگی غشاهای سلولی از بین می‌رود. در دوره‌های خاصی مثل بارداری یا شیردهی نیز مصرف مقادیر بالای امگا۳ می‌تواند خطرساز باشد. افزایش بیش از حد امگا۳ در بدن پاسخ‌های سیستم ایمنی را کند و واکنش‌های دفاعی مثل پاسخ به میکروب‌ها را ضعیف می‌کند. حتی می‌تواند تری‌گلیسیرید خون را به عنوان تامین‌کننده انرژی بدن از حد طبیعی پایین‌تر ‌آورد و فرد را دچار کمبود انرژی کند. به علاوه، اضافه دریافت آن در بدن اکسید می‌شود و بعد از اکسیداسیون به بافت‌های مختلف از جمله عروق و حتی کبد آسیب می‌رساند و می‌تواند کبدچرب ایجاد کند.

دکتر ‌هاتف شجاعی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی