شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

به فرزندان خود فرصت حرف زدن بدهیم


به فرزندان خود فرصت حرف زدن بدهیم

بیشتر والدین علاقه مندند که فرزندانشان بتوانند راه زندگی خود را به درستی انتخاب کنند. یعنی این که به طور مثال به دانشگاه و دیگر مراکز عالی راه یابند. در انتخاب شغل و همسر دچار …

بیشتر والدین علاقه مندند که فرزندانشان بتوانند راه زندگی خود را به درستی انتخاب کنند. یعنی این که به طور مثال به دانشگاه و دیگر مراکز عالی راه یابند. در انتخاب شغل و همسر دچار مشکل نشوند و در نهایت، شخصیت و جایگاه خود را در جامعه به تثبیت برسانند اما متاسفانه بعضی والدین حتی کمترین فرصت را به فرزندان خود نمی دهند تا آنان افکار و احساسات خود را آشکار سازند.

بیشتر والدین از فرزندانشان انتظار دارند تسلیم خواسته های آنان باشند به خصوص در اوقاتی که در خارج از خانه همراه آنان هستند و این انتظار با اندک تغییری حداقل تا ۲۰ سالگی فرزند ادامه دارد و بعد به طور ناگهانی، وضع عوض می شود و انتظار دارند فرزندانشان بتوانند بر تمامی معضلات اجتماعی فایق آیند.

اجتماعی شدن باید آموخته شود

ایجاد یک ارتباط مستحکم در خانواده، از اساسی ترین نمودهای خانواده ای قدرتمند است که به فرزند احساس اعتماد به نفس می دهد .اما این ارتباط باید در روابط بین پدر و مادر وجود داشته باشد و آنان به عنوان معلمان اولیه، بهترین نمونه برای فرزندان خود باشند.

کودکان بسیاری از عادات و رفتار خود را از والدین کسب می کنند اما پیوند این ارتباط باید از دوران طفولیت شروع شود و به طور مستمر ادامه پیدا کند.

والدین باید تا جایی که برایشان مقدور است با کودکان خود حرف بزنند و به آن ها بفهمانند که چه اندازه به آنان علاقه مندند و علت عشق و علاقه شان چیست.

هم چنین پدر و مادر مسئول اند که برای علایق و قدرت تشخیص فرزندان خود احترام قائل شوند تا آن ها باور کنند که می توانند فکر کنند و دیدگاهشان برای پدر و مادر مهم است.

والدین هم چنین باید کودکان را از وقایع پیرامون خود آگاه سازند و به آنان توضیح دهند که در محیط اطراف آن ها چه می گذرد؟ حتی اگر آنان قدرت تحلیل دقیق رویدادها را نداشته باشند زیرا توضیحات به آن ها می فهماند که باید خود را آماده کنند تا چیزهای بیشتری بفهمند و حداقل فایده این توضیحات آن است که کودکان با الفاظ و واژه های جدیدی آشنا می شوند و سرانجام زمانی می رسد که آنان نیز می توانند خود را در بحث با پدر و مادر شریک سازند و آن زمان است که می توان از تمایلات درونی و علایق آنان اطلاع پیدا کرد.

ارتباط مستلزم صرف وقت است

برای ایجاد یک ارتباط منظم و منطقی، والدین باید از اوقات مفید خود به خوبی استفاده کنند و تا حدامکان زمان ویژه ای را برای این امر مهم درنظر بگیرند. به عنوان مثال اگر مشغول رانندگی هستید و کودک حرف می زند رادیوی خودرو را خاموش کنید و به صحبت فرزندتان گوش دهید.

به تجربه ثابت شده است کودکان زمانی بیشتر تمایل به ایجاد ارتباط با دیگران دارند که به آن ها اهمیت داده شود. یعنی پدر و مادر نباید در حالی که مشغول انجام کاری هستند، با بی اعتنایی فرزند خود را طرف صحبت قرار بدهند. متاسفانه یک مشکل اجتماعی که در بسیاری از خانواده ها وجود دارد این است که پدر و مادر هر یک تا حد زیادی درگیر مسائل خود هستند و هیچ فرصتی برای دلجویی از فرزندان برایشان باقی نمی ماند، این در حالی است که ارتباط با فرزندان از هر وظیفه دیگری مهم تر است.

درمیان برخی از افراد جامعه این تصور وجود دارد که صرف وقت برای شنیدن صحبت های به ظاهر بی ارزش کودکان کاری عبث است در حالی که این امر پایه پرورش فرزندی با اعتماد به نفس و بالا بردن توان گفتاری و فکری اوست.

نازیلا عیدی زاده

دبیر آموزش و پرورش