سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

مراقبت‌های زیبایی بعد از یائسگی


مراقبت‌های زیبایی بعد از یائسگی

در خانم‌های یائسه علاوه بر سایر مراقبت‌ها، مساله زیبایی و حفظ حالت زنانگی از اهمیت خاصی برخوردار است که با درمان‌های جانشینی مناسب هر دو مقصود بیماری و زیبایی حاصل می‌شود.
نکاتی …

در خانم‌های یائسه علاوه بر سایر مراقبت‌ها، مساله زیبایی و حفظ حالت زنانگی از اهمیت خاصی برخوردار است که با درمان‌های جانشینی مناسب هر دو مقصود بیماری و زیبایی حاصل می‌شود.

نکاتی که زنان یائسه باید از آن اجتناب کنند، عبارت است از:

گرمای زیاد، حمام‌های گرم و طولانی، مصرف زیاد پاک‌کننده‌ها و مواد صابونی که به ویژه برای پوست شکننده و خشک زیا‌نبارند.

پوست زنان در دوران یائسگی کم‌آب شده و با افزایش سن نیز این کم‌آبی شدت می‌یابد و سرانجام تبدیل به پوستی نازک و خشک می‌شود و مصرف صابون‌های حاوی چربی و فاقد مواد صابونی برای پوست بدن این خانم‌ها توصیه می‌شود. برای پاک کردن صورت نیز بهتر است به جای صابون از شیرپاک‌کن استفاده شود. مصرف مرطوب‌کننده نیز برای پوست صورت ضروری است و برای جبران کمبود آب و چربی پوست صورت مصرف امولسیون‌های چرب و جاذب رطوبت ارجح به کِرِم‌های مرطوب‌کننده معمولی است؛ هر چند از نظر زیبایی گاهی بیماران مصرف چنین امولسیون‌هایی را به دلیل برق چربی آن و تأخیر جذب در صورت دوست ندارند ولی محصولات جدید علاوه بر کاهش براقی امولسیون در زمان کوتاهی در چند دقیقه سریعا جذب می‌شوند.

اخیرا کِرِم‌های جدید حاوی امولسیون چربی و جاذب رطوبت ساخته شده که حتی مشکل فوق را برای مدت‌کوتاه هم ندارد و روشنی واضح و خوشایندی هم ایجاد می‌کنند و به دلیل وجود مواد جاذب رطوبت جدید‌الکشف در طبقه سطحی پوست به مقدار زیاد، زمان طولانی‌تری در پوست می‌ماند، به طوری که تقریبا با مصرف یک بار در روز بیمار احساس رطوبت کافی و نرمی پوست در ۲۴ ساعت را دارد. امروزه اغلب مرطوب‌کننده‌ها حاوی مواد بیواکتیو ضدپیری هستند و نیز حاوی مقدار کمی از هورمون‌ها هستند که از نظر علمی مورد تایید است. هر چند در زنان یائسه‌ای که تحت درمان با هورمون استروژن خوراکی هستند، مصرف موضعی این هورمون تاثیر بیشتر و واضحی ندارد ولی در زنانی که مصرف خوراکی هورمون استروژن به دلایل پزشکی از طرف پزشک منع می‌شود، مصرف موضعی آن تا حدی می‌تواند از نازکی و کاهش شدید الیاف کلاژن پوست جلوگیری کند.

به هر حال مصرف این ‌گونه کرم‌ها در صورت و گردن به دلیل جذب از راه پوست و تاثیر سیستمیک توصیه نمی‌شود زیرا به همان دلیلی که مصرف خوراکی هورمون استروژن و مشتقات‌اش منع شده است، مصرف موضعی در نقاطی از پوست که جذب بالایی دارند، منع می‌شود. در مواردی با اضافه کردن هورمون تستوسترون به کرم حاوی استروژن، به طور محدود اجازه مصرف داده می‌شود، هر چند ممکن است علایم افزایش هورمون آندروژن مانند پرمویی تشدید شود لذا مصرف این‌گونه کِرِم‌ها فقط باید با نظر پزشک متخصص پوست و یا زنان باشد و استفاده خودسرانه احتمال ایجاد عوارض جانبی و نامطلوب را دارد.

دکتر حسین طباطبائی

متخصص پوست و مو

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران