شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
گرانی به پیشواز رمضان می رود
«در زمستانی سخت در ولا یتی دور، خانی تا خرخره زیرکرسی رفته بود. در همان حال خبر آوردند که رعیتی در فلان گردنه از سرما یخ بسته و جان داده است. خان با تعجب گفت هوا به این خوبی، نه پشه دارد، نه سرما و گرما اذیت می کنه، درست مثل بهشت شده است. شکممان هم که سیر است، در این شرایط بهشتی، گویا این رعیت ها مرض دارند که می افتند و می میرند.»
مدت هاست که مشکلا ت مردم از قبیل تورم، گرانی، بیکاری و... را به هیچ می گیرند و هر چقدر مردم فریاد می زنند که زیربار این همه گرانی و مشکلا ت کمر خم کرده ایم و اگر به فریادمان نرسید کمرمان می شکند کسی باور نمی کند. اگر افراد عادی اعتراض کنند به ساده اندیشی متهم می شوند و اگر اساتید دانشگاه و اقتصاددانان به تحلیل مشکلا ت بپردازند مجبور خواهند بود، انگ غرض ورزی و مخالف دولت را بپذیرند; خلا صه آنکه این روال ۱۱ ماه از سال است و می ماند ماه مبارک رمضان که باید ورای ماه های دیگر سال باشد. زیرا ماه رمضان، ماه نزول قرآن و ماه برکت است اما نمی دانیم چه می شود که یک باره این جوری می شود.
هنوز یک هفته به اولین روز ماه مبارک رمضان باقی مانده اما بیش از آن در کنار عبادت، روی آوردن به درگاه خداوند، رونق توبه و استغفار، برگزاری نماز شب و اقداماتی برای استحکام پایه های دین شاهد گران کردن قیمت آن هم از نوع ارزاق عمومی و در راستای ضربه زدن به انسان هایی است که روزه دارند و نماد واقعی پیروان امت آخرین پیامبر خدا هستند، اما سوال اینجاست که چرا قبل از آغاز ماه رمضان گرانی ها ظاهر می شود و چرا برای این روال نامبارک که سالهاست بر سر این ماه مبارک سایه افکنده چاره جویی نمی شود.
در این راستا به سراغ یکی از توزیع کنندگان عمده مرغ می رویم تا دلا یل گران شدن مرغ را از زبان وی بشنویم. عباس عدالت ۳۰ سال است در کار کشتار و فروش مرغ است و هنگامی که سوال را می شنود فقط یک پاسخ می دهد «مقصر دولت است» و در ادامه توضیح می دهد: «دولت همه چیز را هر وقت دلش می خواهد وارد می کند در حالی که خیلی چیزها اصلا برای کشور لا زم نیست اما دولت وارد می کند. حالا که می داند ماه مبارک رمضان است و سالهاست که گران شدن به یک روال تبدیل شده، مرغ و گوشت را وارد نمی کند.»
وی در توضیح اینکه آیا مصرف مرغ بالا می رود می گوید: برخی از مردم در طول سال مرغ مصرف نمی کنند چون بودجه شان نمی رسد اما در ماه رمضان که وعده غذایی شان کم می شود فرصت می کنند مرغ هم بخرند به خاطر همین مصرف، بالا می رود. البته افطاری دادن ها و مراسم این چنینی بار مضاعفی در مصرف مرغ است.
عدالت با اعلا م این که گوشت و مرغ رقیب یکدیگر هستند می گوید: مرد حسابی گوشت کیلویی ۱۲ هزار تومان صرفه دارد یا مرغ کیلویی ۳ هزار تومان.
وی در پاسخ به اینکه اکنون مرغ کیلویی چقدر است می گوید: مرغ کیلویی ۳۵۰۰ تومان است و بالا تر هم می رود چون دولت وارد نکرده و یک باره حجم بالا یی از تقاضا نیز به وجود آمده است. در سال گذشته دولت مرغ یخ زده را به صورت بسته بندی در ادارات از طریق تعاونی ها توزیع کرد که در نتیجه جو روانی گران شدن فروکش کرد اما امسال هنوز خبری نیست و هر کجا صحبت می شود می گویند دولت امسال دست خالی است.
این فعال با سابقه عرصه توزیع مرغ می افزاید: قیمت را عده ای دلال تعیین می کنند آنها از مرغداری ها مرغ زنده را می خرند و به کشتارگاه ها تحویل می دهند و در نتیجه قیمت را آنها تعیین می کنند; عده ای پولدار که همه چیز دست آنهاست.
وی تاکید می کند: مگر من و امثال من که یک توزیع کننده هستیم می توانیم مرغ زنده بخریم و کشتار کنیم؟ این که بخواهند مقابل این افراد بایستند فقط کار دولت است چون هم پولش را دارد و هم قدرتش را که مرغ را از مرغداری ها بخرد و توزیع کند.
عدالت از آشفته بازار قیمت ها خبر می دهد و می گوید: از همین جا با هم راه می افتیم و تا هرکجای تهران خواستی می رویم، اگر ۲ تا مغازه پیدا کردی که یک قیمت داشته باشند جایزه داری و این یعنی این که هیچ نظارتی بر قیمت ها وجود ندارد. وی در پاسخ به این که شایعه شده مرغ فروشی های عمده مرغ را احتکار می کنند می گوید: مرغ تازه کشتار را بیش از ۲۴ ساعت نمی شود نگه داشت بعد از آن رنگش تغییر می کند و مشتری نمی خرد.
وی سود فروش مرغ را نهایت ۱۰ درصد اعلا م می کند و می گوید: مگر می شود مرغ ۳ هزار تومان باشد و یک هزار تومان سود داشته باشد.
عدالت در پاسخ به این که مرغ را آب می زنند تا سنگین شود می گوید: الا ن دیگر آب زدن به مرغ معنا ندارد چون آنقدر نمی ماند که آب بزنیم.
وی با اعلا م اینکه دل و جگر وسنگدان و بال و حتی پای مرغ را نیز می فروشد می گوید: یک نفر دارد مرغ می خورد و همین طور که پایین میآییم به آدم هایی می رسیم که ندارند و باید جگر یا پای مرغ را بخرند و بخورند.
عدالت می گوید: البته حساب سنگدان مرغ جداست چون قصاب ها و کبابی ها سنگدان را می خرند و با گوشت چرخ می کنند که هم به جای گوشت می فروشند و هم با آن کباب درست می کنند.
خسرو فکری برای خرید مرغ آمده است. شغلش نقاش ساختمان است و مدتها در ترکیه کار کرده است; او می گوید: در تمام مدتی که در ترکیه کار می کردم از یک ماه مانده به ماه رمضان مغازه ها قیمت هایشان را کاهش می دادند حتی فروشگاه های بزرگ زنجیره ای نیز تابلوهایی نصب می کردند که بر روی آنها نوشته شده بود به مناسبت ماه مبارک رمضان اجناس با تخفیف ویژه عرضه می شود چون به اهمیت روزه و جایگاه روزه گیران اعتقاد دارند اما در کشور ما ماه رمضان اول گرانی هاست.
وی می گوید: متاسفانه برخی ها یک شبه قیمت اجناس مغازه اشان چند برابر می شود و آنچنان پولی از جیب مردم روزه بگیر درمیآورند که با سود تمام سالشان برابر است.
وی از مراسم «گول خانه» که در ترکیه برگزار می شده خبر می دهد و می گوید: ترکیه ای ها در ماه رمضان این مراسم را برگزار می کنند و برای آدم های نیازمند پول جمع می کنند اما در کشور ما ماه رمضان، اول خالی کردن جیب بدبخت بیچاره هاست.
فکری در پاسخ به این که چرا اینقدر بر کلمه بدبخت بیچاره ها تاکید می کند می گوید: ما بدبخت بیچاره ها نه انبار داریم که جنس انبار کنیم و نه پولی داریم که از ۲ ماه زودتر نیازهایمان را بخریم و یخچال را پرکنیم در ماه رمضان خجالت زده خانواده می شویم چون قیمت ها بالا رفته است.
وی با یادآوری این که ماه مبارک رمضان ماه اطعام است می گوید: هر سال مادر و پدر و خواهر و برادرهایم را به خانه دعوت می کردم و افطاری می دادم اما سال به سال دریغ از پارسال. هر سال سفره ام خالی تر می شود و گمان می کنم که امسال بی خیال افطاری دادن بشوم.
یک عمده فروش مرغ دیگر که مایل نیست نامش برده شود می گوید: سیاست ها مشکل دارد، آن وقت رئیس اتحادیه می آید پشت تلویزیون و از مردم می خواهد تحمل کنند تا بازار درست شود.
وی با اعلا م این که تا یک ماه قبل مرغ کیلویی ۲۱۰۰ تومان بوده و به وفور وجود داشته می گوید: دولت صبر می کرد و از ساعت ۳ بعدازظهر که بازار مرغ راکد می شد مرغ ها را کیلویی ۱۹۰۰ تا ۱۹۵۰ تومان می خرید و به همه کسبه اعلا م می کرد که این مرغ ها را برای ماه رمضان انبار می کند تا مردم مشکل نداشته باشند اما سوال اینجاست که حالا آن مرغ ها کجاست و چرا دولت توزیع نمی کند.
وی با اعلا م این که در حال حاضر فقط دلا لی سود دارد می گوید:دلا ل جماعت بدون آنکه کاری انجام بدهند سود کلا نی نصیبشان می شود و تولید کننده و مصرف کننده دو سره ضرر می کنند.
وی از وضعیت بد مردم خبر می دهد و می گوید: روزی ۱۵-۲۰ مورد از این بیچاره های آبرومند داریم. خانمی آمده یک ران مرغ را در باسکول گذاشته که قیمت آن ۷۰۰ تومان شده اما می گوید ۲۰۰ تومانش را کم کن و هرچقدر می گویم مرغ تکه ای است و نمی شود قسمتی از ران مرغ آن هم به اندازه ۲۰۰ تومان را ببرم، به خرجش نمی رود.
وی که ۱۳ سال است در کار خرید و فروش مرغ است با نشان دادن قسمت هایی از مرغ می گوید: به اینها اسکلت مرغ می گویند. یعنی وقتی ران و سینه را از مرغ جدا کردیم این استخوانها می ماند که مقداری گوشت به آن چسبیده است اما جالب است که بدانید اسکلت مرغ ۲ نوع مشتری دارد اول آنهایی که سگ و گربه دارند و اینها را برای پرکردن شکم سگ و گربه شان می خرند و مشتری دوم خانواده هایی است که این اسکلت ها را می خرند و آبگوشت مرغ درست می کنند. دلم می خواهد نیم ساعت صبر کنید و ببینید که زن مردم چه طور لا به لا ی این اسکلت ها می گردد تا آنهایی که گوشت بیشتری دارد جدا کند.
وی قیمت مرغ را کیلویی ۳۵۰۰ تومان، بال را ۳۲۰۰ تومان، بال و گردن مخلوط را ۱۲۰۰ تومان سنگدان و جگر مرغ را ۱۳۰۰ تومان (۷۰۰گرمی) اعلا م کرده و می گوید: قیمت ران تنها کیلویی ۴۰۰ تومان ارزانتر از مرغ است اما قیمت سینه مرغ ۶۵۰۰ تومان است.
وی با تاکید بر این که متاسفانه در بین فروشندگان نیز افراد بی انصاف وجود دارد می گوید: برخی از فروشندگان ترازوهایشان را دستکاری می کنند تا کم فروشی کنند و متاسفانه این به ماه محرم و رمضان اختصاص ندارد بلکه در این ماه ها حرام خوری برای بعضی ها رونق بیشتری می گیرد چون فروش بالا تر است.
این فروشنده مرغ همه اینها را متوجه دولت می داند و می گوید: وقتی بازرسی کم است، و برخی بازرسان چشمشان را به روی این کار ها بسته اند همه این دزدی های آشکار و پنهان اتفاق می افتد اما اگر دولت بالا سر همه باشد و متخلف را جریمه کند و تابلو بالا ی مغازه اش بزند کاسب بعدی جرات کم فروشی و دزدی نمی کند.
جلیل سماورچی بازنشسته تامین اجتماعی است و به قول خودش کلی عروس و داماد و نوه ونتیجه دارد و می گوید: در طول سال اینها خانه من می روند و میآیند اما ماه رمضان یک چیز دیگر است یک باره سر سفره افطار می رسند و اصلا نمی دانم چگونه است که خودم به همه تلفن می کنم و برای افطار دعوت می کنم اما خدا از آن کسانی که گرانی را راه می اندازند نگذرد. رابطه همه انسانها را خراب کرده اند.
وی با تاکید بر این که در گذشته سفره های مفصلی پهن کرده است می گوید: امروز از آن سفره های رنگین خبری نیست چون پولم نمی رسد. نه آنکه دلم نخواهد فقط پولم نمی رسد.
سماورچی با اعلا م این که همه ساله در ۲۱ رمضان افطاری مفصلی می دهد می گوید: هر سال کم رنگ تر می شود. عاشق حضرت علی (ع) هستم و ضربت خوردن و شهادت این آقای بزرگوار اشکم را درمیآورد و به خاطر همین همیشه یادش را گرامی نگه می دارم اما چه کار کنم که اگر بخواهم امروز مثل ۲۰ سال قبل سفره افطار بیندازم باید تمام سال را گرسنه بمانم تا یک روز خرجی بدهم.
و اما وزیر بازرگانی اعلا م کرده که آمادگی کامل را برای ورود به ماه مبارک رمضان دارد و می گوید: این وزارتخانه می تواند کالا ی مورد نیاز مردم را در ماه رمضان تامین کند.
مهدی غضنفری شوراهای شهر و روستا، وزارت بازرگانی و مجامع صنفی را سه صحنه گردان بازار می داند و می گوید: امروزه تولید برخی محصولا ت مسایل حوزه بازار را تحت الشعاع قرار می دهد به نوعی که اگر تولید به اندازه کافی صورت پذیرد توزیع مشکلی نخواهد داشت. وی فضای تولید را نیازمند مدیریت، شفافیت و نظم می داند و می گوید: در شرایطی که شکل گیری فروشگاه های زنجیره ای بزرگ برای فراهم شدن شرایط خرید مصرف کننده، وظیفه وزارت بازرگانی است، نباید فراموش کرد که تولید مناسب نیز باید شکل بگیرد.
وزیر بازرگانی تقارن ماه رمضان با مشکلا ت پیش آمده برای تولید و کشتار دام را یادآوری می کند و می گوید: در برخی روزها تا ۲۰ تن، کاهش کشتار دام زنده مشاهده شده است.
وی خشکسالی و کشتار دام اجداد را از جمله عوامل تولید محدود دام معرفی کرده و می گوید: علا وه بر این تب برفکی نیز مانع واردات دام زنده از کشورهای همسایه شده است.غضنفری با یادآوری واردات گوشت قرمز از کشورهای مشترک المنافع برای تنظیم بازار خبر می دهد و می گوید: این مهم بیشتر برای استان هایی است که تولید کننده دام نیستند و مصرف بالا یی دارند بنابراین هر استانی که امکان تولید گوشت دارد در صورتی که با وزارت بازرگانی تماس بگیرد به سرعت نسبت به خرید آن اقدام خواهد شد.
وی درخصوص بالا رفتن قیمت خرما در ایام ماه مبارک رمضان می گوید: خرمای تولید کشور در نمایشگاه های عرضه مستقیم کالا به فروش می رسد و از این بابت مشکلی وجود ندارد البته در سالهای اخیرماه رمضان با فصل برداشت خرما هم زمان بوده که باعث بروز این مشکل شده اما وزارت بازرگانی خرمای مورد نیاز را انبار کرده است.
وزیر بازرگانی از برگزاری نمایشگاه عرضه محصولا ت کشاورزی و تبدیلی در ۳۰ استان کشور در آستانه ورود به ماه رمضان خبر می دهد و می گوید: در این نمایشگاه ها نیازمندی های مردم بین ۱۰ تا ۲۰ درصد زیر قیمت بازار عرضه می شود.
وی طریقه ارایه کالا های عرضه شده در این نمایشگاه ها را بدون واسطه معرفی می کنند و می گوید: واحدهای تولیدی قول عرضه کالا به قیمت پایین داده اند و امیدواریم نمایشگاه های مذکور که با همت اصناف است به کاهش قیمت ها کمک کند.
و اما یک عمده فروش واقع در خیابان مولوی درمورد افزایش قیمت ها می گوید: دلیل خاصی وجود ندارد یک باره تقاضا برای خرید بالا می رود و همین تقاضای یکباره باعث می شود تا قیمت ها نیز بالا برود.
این عمده فروش با تاکید بر این که سود حاصل از خرید و فروش مواد غذایی پایین است می گوید: در عرض چند روز و به دلیل خریدهای گوناگون قیمت ها بالا می رود و این به صورت عادت درآمده که یک ماه قبل از ماه رمضان بازار برخی کالا ها داغ می شود.
وی از کالا هایی همچون خامه، شیر، حلوا شکری، خرما، حبوبات و چند کالا ی دیگر به عنوان کالا های ویژه ماه رمضان یاد می کند و می گوید: پای سفره افطار این اقلا م افزوده می شود که تا قبل از ماه رمضان مصرف آن کم بوده است.
این عمده فروش مواد غذایی که حاضر به ذکر نامش نیست می گوید: سوالا ت شما را جواب می دهم اما ذکر نام باعث سو» تفاهم در بین همکاران می شود.
وی با اعلا م این که از اولین روز ماه رمضان آش رشته در خانه ها و در بساط دوره گردها و مغازه ها پخته و عرضه می شود می گوید: گمان نمی کنم هیچ زمانی تا بدین حد مصرف حبوبات زیاد باشد و هیچ مدتی مثل الا ن به صورت مستمر آش رشته پخته و توزیع شود.
وی با تاکید بر این که کاسب جماعت راضی نیست که مردم با گرانی روبه رو شوند می گوید: ما یک قیمت می خریم و با یک درصد مشخص می فروشیم خدا کند آنقدر جنس به وفور باشد که ما با همان درصد ثابت خودمان جنس بفروشیم اما یکباره کف بازار خالی می شود.
این عمده فروش مواد غذایی با تاکید بر این که نمی شود جنس را انبار کرد می گوید: در دوران بازارگرمی باید جنس را فروخت و اگر انبار کنیم حبوبات کرم می گذارد و لبنیات تاریخ مصرف محدودش را از دست می دهد و روی دست مان می ماند به همین دلیل امکان انبار کردن نیست و اگر در ماه رمضان جنس را نفروشیم بعد از آن باید تاوان خراب شدنش را بدهیم.
و اما سید فتح الله حسینی نماینده مردم پاوه و اورامانات در مجلس شورای اسلا می می گوید: گرانی معضلی است که وجود دارد و بارها به خاطر رها شدن از آن به صورت شفاهی و کتبی به وزرای مربوطه تذکر داده ایم.
وی در مورد گرانی ماه مبارک رمضان می گوید: وظیفه دولت در این ایام سنگین تر است زیرا مردم بر اساس اعتقاداتشان عمل کرده اند و نباید آنچنان مدیریت شود که مردم احساس کنند گرانی ها ارتباط مستقیم با ماه رمضان دارد.
عضو کمیسیون عمران مجلس با تاکید بر این که معضل های اقتصادی در هر یک از ۱۲ ماه سال معنای خاص خودش را دارد می گوید: وقتی عید نوروز می شود مردم گرانی ناشی از آن را در فرارسیدن سال نو می بینند; از سوی دیگر در آن ایام مردم مبالغ قابل توجهی عیدی گرفته اند و اوضاع مالی شان خوب است بنابراین تحمل هزینه ها آسان تر است.
وی با یادآوری این که مردم در ایام ماه رمضان درآمد اضافه ای ندارند می گوید: هزینه های زندگی مردم به واسطه افطاری هایی که می دهند بالا می رود اما اضافه حقوق ویژه ای دریافت نمی کنند و همین امر می طلبد که دولت توجه خاصی داشته باشد و نهادها و ادارات با پرداخت پاداش یا سبد کالا ،حقوق بگیران را در این مهم یاری کنند.
حسینی با تاکید بر این که مجلس هیچ نقشی در مباحث اجرایی کشور ندارد می گوید: می توانیم پس از باز شدن مجلس مسوولا ن را به مجلس احضار کرده و در قالب سوال و تذکر آنان را وادار به فعالیت کنیم اما در نهایت دولت به ویژه وزارت بازرگانی مسوول گرانی های ماه مبارک رمضان است و باید پاسخگو باشد.
نویسنده : کورش شرفشاهی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست