دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

گرمازدگی نوزادان


گرمازدگی نوزادان

گرمازدگی اختلال خطرناكی است كه هنگامیكه شخص درمعرض گرمای بیش از حد قرارگیرد به او دست می دهد و در جریان آن درجه حرارت بدن بالا می رود و بدن توانایی خود را دركاهش آن از دست می دهد نوزادان و خردسالان خیلی نسبت به گرمازدگی حساس هستند

● من شنیده ام كه اگر نوزاد زیاد گرمش بشود ممكن است دچار گرمازدگی شود. این چه حالتی است؟

گرمازدگی اختلال خطرناكی است كه هنگامیكه شخص درمعرض گرمای بیش از حد قرارگیرد به او دست می دهد و در جریان آن درجه حرارت بدن بالا می رود و بدن توانایی خود را دركاهش آن از دست می دهد. نوزادان و خردسالان خیلی نسبت به گرمازدگی حساس هستند. اگر نوزاد شما بیش از حد در هوای خیلی گرم قرارگیرد ممكن است دچار گرمازدگی شود بخصوص اگر آب بدن را ازدست بدهد و یا لباسهای گرمی به او پوشانده شود. سواركردن او در اتومبیل خیلی گرم و یا قراردادن او در اتومبیل پارك شده - كاری كه هرگز نباید انجام دهید - نیز او را در معرض خطر قرار می دهد. (در حقیقت از آنجائیكه درجه حرارت اتومبیل بسرعت می تواند بالارود و خیلی از دمای بیرون گرمتر شود، گرمازدگی در عرض چند دقیقه رخ می دهد).

● چطور می توانم بفهمم كه نوزاد من دچارگرمازدگی شده است؟

نوزاد شما ممكن است در ابتدا علائم افزایش درجه حرارت را نشان دهد كه علائم خفیف تری است. ممكن است متوجه شوید كه بیش از حد تشنه یا خسته است و یا پوستش سرد و مرطوب است. اگر كودك درسنی باشد كه قادر به حرف زدن باشد ممكن است از انقباض ساق پا یا شكم شكایت داشته باشد، اگر افزایش درجه حرارت بدن به گرمازدگی بیانجامد ممكن است هریك از علائم زیر دیده شود:

▪ درجه حرارت ۴/۳۹ درجه حرارت سانتیگراد یا بیشتر بدون تعریق خشكی ، قرمزی و داغی پوست

▪ نبض سریع

▪ بیقراری

▪ گیجی

▪ سردرد (كه ممكن است او را تحریك پذیر سازد)

▪ استفراغ

▪ تنفس سریع با دامنه كوتاه

▪ خستگی (عدم پاسخگویی نسبت به صدا زدن نامش یا قلقلك پوست)

▪ عدم هوشیاری

▪ ممكن است علائم كاهش آب بدن نیز دیده شود.

● اگر مشكوك به گرما زدگی شوم باید چه كنم؟

باید هرچه سریعتر درجه حرارت بدن كودك را پایین آورید. زمان اهمیت زیادی دارد – كودكی كه دچار گرمازدگی شده است ممكن است براحتی به كما برود.

ابتدا با اورژانس تماس بگیرید. سپس لباسهای كودك را از تنش خارج كنید و او را در یك محل خنك بخوابانید. (اگر خارج از منزل در زیر آفتاب قرار دارید یك محل سایه بیابید ویا او را به یك محل خنك منتقل سازید. درمدتی كه منتظر آمبولانس هستید بدن او را با اسفنج یا پارچه نرمی كه به آب سرد آغشته كرده اید ماساژ داده او را جلوی پنكه بگذارید (می توانید از یك پنكه برقی استفاده كنید و یا او را باد بزنید). با او صحبت كنید و سعی كنید او را آرام سازید. به او چیزی ننوشانید و علیرغم آنكه ممكن است وسوسه شوید كه به او استامینوفن بدهید باید بدانید كه استامینوفن افزایش درجه حرارت بدن در اثر گرمازدگی را برطرف نمی كند.

اگر كودك شما تنها علائم افزایش درجه حرارت بدن را دارد ولی دچار گرما زدگی نشده است او را به داخل منزل و درصورت امكان به اتاقی ببرید كه كولر داشته باشد. مقدار زیادی شیر به او بخورانید و اگر ۴ ماه یا بیشتر دارد كمی آب نیز به او بدهید. می توانید از حمام سرد نیز استفاده كنید. درتمام طول روز او را داخل منزل نگاه دارید. اگر بنظر نمی رسد كه علائمش سریعا بر طرف شود به بخش اورژانس یا پزشك مراجعه كنید.

●‌ چگونه می توانم از گرمازدگی نوزاد پیشگیری كنم؟

بخاطر داشته باشید كه درجه حرارت بدن ممكن است سریعا بالا رود بخصوص اگر نوزاد شما به هوای داغ عادت نداشته باشد (مثلا دراوائل تابستان). به نوزاد لباسهای سبك و آزاد بپوشانید. سعی كنید وقتی او را از منزل خارج می كنید درسایه نگهدارید و وقتی او را سوار اتومبیل می كنید دقت كنید كه هوای داخل اتومبیل خنك باشد. در روزهای فوق العاده گرم بیشتر از حد معمول به او مایعات بدهید و وقتی دمای هوا شدیدا بالاست حتی الامكان او را از منزل خارج نسازید.