پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
متامفتامین تهدیدی برای بشریت
متامفتامین (Methamphetamine) ماده ای شیمیایی و دارای خواص محرکی مانند آدرنالین است. متامفتامین یا مت (meth)، یک محرک اعتیاد آور بسیار قوی با تاثیر شدید بر روی سیستم عصبی به شمار میرود. مت در میان فروشندگان و مصرف کنندگانش به نامهای کریستال، شیشه و یخ نیز شهرت دارد.
این محرک با موادی ارزان قیمت و به سادگی در لابراتوارهای غیر قانونی تولید میشود و همین امر موجب شده است تا مت یکی از محرکهایی باشد که در همه جا یافت شده و مورد سوء مصرف قرار میگیرد.
مت به عنوان یک محرک قوی میتواند موجب افزایش هوشیاری (در مقابل خواب آلودگی) و فعالیت جسمانی شده و اشتها را کاهش دهد. بنا به گفته مصرف کنندگان این ماده، هنگام تنفس یا تزریق آن دچار غلیان شدید و زودگذر احساسات شده اند.
اعتقاد بر این است که این فوران احساسی و بیداری ناگهانی، هردو در نتیجه ترشح فراوان هورمون دوپامین (dopamine یک انتقال دهنده عصبی) در مناطقی از مغز که کنترل کننده احساس لذت است، صورت میگیرد.
● تاثیر کاذب اولیه
در ابتدا، تاثیر مت با افزایش یافتن تواناییهای جسمی و فکری همراه است اما برای رسیدن به این "حال ظاهرآ خوب" مقدار مصرف و یا تعداد دفعات مصرف افزایش یافته و احتمال مسمومیت بالاتر میرود. در چنین حالتی شخص مصرف کننده دچار زود رنجی، حمله های خشم، شک و تردید عصبی، افکار وهمی و توهمات شنیداری و دیداری میشود.
تعداد قابل توجهی از جوانان در دنیا - به خصوص در آمریکا که محل اصلی تولید این ماده است، معتاد به مصرف فراوان مت هستند و آمار آنها رو به افزایش است.
قدرت تحمل نسبت به مت با مصرف مداوم آن افزایش یافته و مصرف کنندگان برای رسیدن به نتیجه مطلوب به مصرف مقدار بیشتر مت در دفعات بیشتر میپردازند. در بسیاری از موارد این افراد مدتها بدون غذا و خواب در حالی به سر میبرند که نوعی عیاشی افسار گسیخته به شمار آمده و اصطلاحا "دویدن" یا run نامیده میشود.
در چنین حالتی آنها در یک دوره چند روزه، هر دو یا سه ساعت تا یک گرم دارو را به خود تزریق میکنند و این کار تا زمانی که مواد محرک شخص به پایان برسد یا آنقدر بدحال شده باشد که توان آنرا نداشته باشد، ادامه دارد.
● اثرات مخرب
سوء مصرف شدید مت نه تنها میتواند به التهاب جداره داخلی قلب منجر شود بلکه موجب تباهی روزافزون اجتماعی و شغلی نز میگردد. علائم روان پریشی و مشکلات روحی گاهی تا ماهها و سالها بعد از ترک استفاده مت به قوت خود باقی میمانند.
یکی از مشکلات عمده استفاده از مت در آمریکا، سوء تاثیر آن بر جنین است. تحقیقات گسترده ای که در این باره انجام شده نشان میدهد که مصرف مت در دوران بارداری موجب بروز مشکلات عمده ای از قبیل زایمان زودرس، عکس العملهای غیر طبیعی در مادر و حساسیت روحی بسیار شدید میشود. بروز نقصهای مادرزادی در طفل نیز از جمله تاثیرات سوء مصرف مت در دوران بارداری به شمار می آید.
یک خطر بالقوه برای مصرف کنندگان مت امکان مسمومیت با سرب است زیرا استات سرب به عنوان یک تجزیه گر شیمیایی در تولید غیرقانونی مت به کار برده میشود.
● گسترش مصرف در سراسر دنیا
آمار نشان میدهد که در سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۲، میزان مرگ و میر در اثر مصرف بیش از حد متامفتامین تا ۱۲۵ درصد افزایش داشته است. در چند سال گذشته، مصرف این محرک در بین نوجوانان ۱۲ تا ۱۷ ساله به میزان چشمگیری افزایش یافته است.
متاسفانه حتا در اینترنت نیز وب سایتهایی نشانی محل تهیه مواد اولیه و همچنین دستور ساخت آنرا در اختیار نوجوانان گذاشته و درواقع آنها را به خرید و تولید "سم" تشویق میکنند. از جمله مواد تشکیل دهنده مت، میتوان به اسید باتری و مواد لوله باز کن (مانند جوهر نمک) اشاره نمود.
یک توضیح کلیدی درباره افزایش مصرف مت، گسترش فرهنگ جنجال برانگیزی و غوغا در میان جوانان است که در آن جوانان مصرف مواد مخدر و محرک را به عنوان روشی برای رسیدن به آزادی شخصی، خود یابی و پذیرفته شدن در میان جمع به کار میبرند.
صرف نظر از موقعیت اقتصادی و پس زمینه اجتماعی، آزمودن مت کریستالی در میان افراد جوانی که از لحاظ اجتماعی فعال هستند هم بسیار معمول شده است.
● استفاده برای لاغری
جوانان در جوامع امروزی درگیر این ایده هستند که باریک اندام بودن زیبا است و زیبایی رمز موفقیت اجتماعی محسوب میشود. طبعا یکی از دلایل مصرف مت هم گمراه شدن جوانان با این نظریه است که مصرف مت موجب لاغری میشود.
البته همینطور هم هست، زیرا نوجوانان با مصرف مت در مدتی اندک به طور قابل ملاحظه ای لاغر میشوند و دلیل آن هم بی اشتهایی ناشی از مت است. اما این کار، روشی بسیار خطرناک برای کنترل وزن به شمار می آید زیرا به محض ترک مت، وزن از بین رفته در کمترین زمان به جای خود بازمیگردد.
نتیجه اینکه این جوانان باز هم به مصرف مقدار بیشتری از مت روی می آورند تا بتوانند با استانداردهای غیر واقعی که توسط رسانه ها و تبلیغات به آنها تحمیل میشود جور دربیایند.
● شیوع در میان نو جوانان
شیوع و شیوه اعتیاد جوانان بیکاری که اغلب اوقات خود را در خیابانها میگذرانند، در هر شهر متفاوت است اما باز هم نسبت به میزان اعتیاد درمیان دانش آموزان مدارس آمار بالاتری دارد.
این افزایش مصرف متناسب با بالا رفتن سن، درست به شرایط روانی دوران بلوغ و حال و هوای نوجوانی مربوط میشود که در آن ارتباط با دوستان و پذیرفته شدن در جمع آنها، بیش از هر چیز دیگر اهمیت دارد.
دوران انتقال از یک دوره تحصیلی به دوره بالاتر همراه با افزایش آسیب پذیری نوجوان هم هست. تعدادی از این نوجوانان که همواره از تاثیرات سوء مواد مخدر آگاه شده اند، مت را به خاطر اینکه نقطه مقابل مواد مخدر است، به عنوان یک ماده محرک و انرژی بخش میپذیرند.
در حالی که پس از از بین رفتن اثر ظاهرا مثبت این ماده، بدن با احساسی کاملا متضاد یعنی خستگی جسمی و روحی مواجه میشود که دلیل آن جلوگیری مت از تولید طبیعی آدرنالین در بدن است.
این عدم توازن مواد شیمیایی در بدن موجب بروز حساسیت شدید روحی میشود که در نتیجه برای ایجاد احساس تعادل به مصرف بیشتر مت نیاز خواهد بود. پیامد این چرخه لذت / تنش از دست دادن کنترل در مصرف مت و اعتیاد تمام و کمال به آن خواهد بود.
مت همانند بسیاری از مخدر و محرکهای شیمایی در لابراتوآرهایی با امکانات اولیه تهیه می شود.
همانند دیگر مواد مخدر و محرک
معمولا کسی که معتاد به مت شده است، هرگز به اندازه اولین مرتبه احساس خوشی و سبک بالی نمیکند. با بالا رفتن میزان مقاومت بدن برای رسیدن به احساس خوشی، میزان ماده مصرفی بالا و بالاتر میرود و موجب شدیدتر شدن خطر مسمومیت، کوما و مرگ خواهد شد.
این اعتیاد نیز مانند هر اعتیاد دیگر با همان "بار اول" آغاز میشود و از آنجایی که تحریک مصنوعی مغز اعتماد شخص به مت را افزایش میدهد، مصرف کننده نه تنها به سادگی قادر به ترک آن نخواهد بود، بلکه در صورت ترک هم، لذات زندگی عادی برایش بی معنا شده و امکان ابتلا به افسردگی در او افزایش مییابد.
اهداف او که داشتن دوست، مرتبه اجتماعی و پذیرفته شدن در میان جمع بودند، تنها به مصرف مت محدود میشوند تا جایی که ناخودآگاه فرد، ماده مخدر یا محرک را دیگر چیزی برای ایجاد حس خوشی نمیداند، بلکه آنرا یک "ضرورت" برای ادامه زندگی و گذراندن یک روز پر مشقت دیگر میشناسد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست