چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

پاریس،ایستگاه سوم


سفر طولانی تبعید در حالی به ایستگاه سوم رسید كه قیام عمومی مردم ایران به رهبری امام خمینی(ره) گسترش چشمگیر پیدا كرده بود. تعمیق روابط امام و مردم به واسطه ارسال نوارها، اعلامیه …

سفر طولانی تبعید در حالی به ایستگاه سوم رسید كه قیام عمومی مردم ایران به رهبری امام خمینی(ره) گسترش چشمگیر پیدا كرده بود. تعمیق روابط امام و مردم به واسطه ارسال نوارها، اعلامیه ها و مواضع امام از نجف به ایران، رژیم را نگران و انقلاب روند تند و پرشتابی به خود گرفته بود. این بود كه رژیم پهلوی تصمیم گرفت امام را از عراق خارج كند. ابتدا امام عازم كویت شد، ولی دولت كویت ایشان را نپذیرفت و امام به طور ناگهانی تصمیم گرفت تا با اولین هواپیمای فرانسه راهی پاریس شود.

سال ۱۹۷۸ میلادی یكی از شهرهای كوچك پاریس، پایتخت فرانسه، در زمان ریاست جمهوری والری ژیسكاردستن كانون هدایت مهم ترین انقلاب جهان شده بود. امام نوفل لوشاتو را برای اقامت برگزید. شهر كوچكی كه ۲۵ كیلومتر از پاریس فاصله داشت. حضور امام در این شهر، فضای فرانسه و حتی كشورهای دیگر اروپایی را تحت تأثیر قرار داد. اگرچه امام در پیامی به هنگام حركت به طرف فرانسه خطاب به ملت ایران به مجبور بودن خود در ترك عراق و حركت به فرانسه اشاره كرده بود، اما عده ای در ایران به پخش شایعه و تخریب امام می پرداختند كه چرا امام به اروپا رفته است. ایشان در پپام ۱۴/۷/۵۷ به ملت ایران نوشت: اكنون كه من- به ناچار- باید ترك جوار مولا امیر المؤمنین- علیه السلام- را نمایم و در كشورهای اسلامی دست خود را برای خدمت به شما ملت محروم كه مورد هجوم همه جانبه اجانب و وابستگان به آنان هستید، باز نمی بینم و از ورود كویت با داشتن اجازه ممانعت نمودند، به سوی فرانسه پرواز می كنم. پیش من مكان معینی، مطرح نیست، عمل به تكلیف الهی مطرح است... (۱)

امام همچنین در دیدار اعضای دولت موقت، هدایت الهی در مبارزه و مهاجرت و تبعید خود به فرانسه را مهم می داند و می گوید: ما هیچ بنا نداشتیم كه به پاریس برویم. مسائلی بود كه هیچ اراده ما در آن دخالت نداشت. هرچه بود از حالا و از اول هرچه هست با اراده خدا بود. من هیچ برای خودم و هیچ عملی كه برای خودم كرده باشم و چیزی برای خودم قائل باشم، نبوده است... هرچه هست از اوست. كارهایی می شد كه ما اصلاً در ذهنمان نمی آمد اما می شد، ولی می دیدیم كه نتیجه دارد... (۲)

۲ ماه و ۲۵ روز اقامت در ایستگاه سوم، مسیر طولانی امام را با چشم اندازهای جدیدی روبه رو كرد. امام در مدتی كه در پاریس اقامت داشت، علاوه بر موضع گیری در مقابل اقدامات رژیم پهلوی برای جلوگیری از به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی، تلاش وسیعی كرد تا ابعاد مختلف انقلاب اسلامی، اهداف، مبانی و ویژگی های مبارزات ملت ایران را با استفاده از وسایل ارتباط جمعی و رسانه های گروهی جهان غرب و از طریق برگزاری مصاحبه های مختلف مطبوعاتی معرفی كند و این را باید مهم ترین تأثیر حضور امام در فرانسه دانست.