سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

از کباب ترکی تا سندرم شب‌خواری


از کباب ترکی تا سندرم شب‌خواری

یکی از عادت‌های خوب و پسندیده مردم ترکیه، مصرف کباب ترکی است. در حقیقت کباب‌ترکی هم به دلیل گوشتی که در آن به کار برده می‌شود هم به دلیل شیوه پخت، ارزش تغذیه‌ای بالایی دارد اما …

یکی از عادت‌های خوب و پسندیده مردم ترکیه، مصرف کباب ترکی است. در حقیقت کباب‌ترکی هم به دلیل گوشتی که در آن به کار برده می‌شود هم به دلیل شیوه پخت، ارزش تغذیه‌ای بالایی دارد اما بهتر است مصرف گوشت قرمز به چند وعده در هفته خلاصه و بیشتر از گوشت سفید، به‌خصوص گوشت ماهی، استفاده شود.

یکی دیگر از عادت‌های خوب ترک‌ها، نوشیدن چای، قهوه و شیرگرم با عسل است. عسل حاوی موادمغذی، قند طبیعی و ترکیب‌های آنزیمی بسیار مفیدی است که وقتی به نوشیدنی‌ها اضافه می‌شود ارزش تغذیه‌ای آنها را بالا می‌برد. البته افزودن عسل به نوشیدنی‌ها زمانی پرفایده است که خیلی گرم نباشند در غیر این صورت آنزیم‌های مفید عسل غیرفعال می‌شوند. افزودن عسل به نوشیدنی ولرم به‌خصوص شیر و مصرف آن قبل از خواب توصیه شده است و افرادی که دچار اختلالات خواب هستند با نوشیدن آن می‌توانند خواب خوبی داشته باشند.

اما در برابر این عادت‌های خوب غذایی، مردم ترکیه عادت‌های تغذیه‌ای اشتباه هم دارند؛ برای تهیه غذاها از مارگارین استفاده می‌کنند. مارگارین، کره گیاهی است و آثار سوئی که کره طبیعی مثل افزایش کلسترول به صورت مستقیم دارد، ایجاد نمی‌کند، اما به هر حال نوعی روغن گیاهی است که به‌صورت جامد درآمده و در فرآیند جامدشدن یا هیدروژناسیون اسیدهای چرب غیرطبیعی یا ترانس تولید می‌شود. متاسفانه مطالعات نشان داده‌اند مصرف طولانی‌مدت آن می‌تواند باعث افزایش کلسترول بد خون شود و با بیماری‌های قلبی – عروقی و سرطان ارتباط مستقیم دارد.

از دیگر عادت‌های اشتباه ترک‌ها، مصرف شام سنگین در فصل سرد سال است. یکی از علل چاقی در دنیا با توجه به تغییر سبک زندگی «نشانگان شب‌خواری» است. در این نشانگان، افراد تا پاسی از شب بیدارند و شام مفصل می‌خورند چون متابولیسم در انتهای روز پایین است و این موضوع خود باعث چاقی می‌شود. با این کار صبح‌ها تمایلی به مصرف صبحانه وجود نخواهد داشت. حذف صبحانه هم باعث می‌شود فرد در وعده‌های بعدی غذای بیشتری مصرف کند که این موضوع نیز خطر افزایش وزن و چاقی را دوچندان می‌کند.

دکتر خدیجه رحمانی

عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی