چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
روشهای تشخیص بیماریهای قلبی
در گذشته پزشکان با صرف وقت و دقت کافی و استفاده از وسایل سادهای همچون گوشی و فشارسنج بیماریها را تشخیص میدادند. اکنون با ورود تکنولوژی مدرن، وسایل کمک تشخیصی به پزشکان یاری میرساند و در مواردی متاسفانه حتی جایگزین معاینه شده است. قبل از ورود به این بحث باید گفت هیچ چیز جای معاینه دقیق را نمیگیرد.
در این مبحث به شرح دو مورد از روش های تشخیصی بیماری های قلبی می پردازیم.
آنژیوگرافی کرونر
برای انجام آنژیوگرافی در محل کشاله ران یک سوراخ کوچک ایجاد می شود، سپس کاتتر را که لوله ای بلند باریک و توخالی است، به داخل رگ رانی و از آنجا به داخل قلب و رگ های کرونر می فرستند. پس از این که نوک کاتتر به داخل رگ کرونری فرستاده شد، ماده ای حاوی ید که ماده حاجب نامیده می شود، تزریق شده و تصویر رگ ها نمایان می شود.
نقطه قوت این روش ایجاد تصویر مستقیم از رگ های قلب و تعیین درصد تنگی آنها به طور نسبتا دقیق است. حسن دوم این روش این است که در صورت وجود تنگی شدید رگ های کرونری در همان زمان می توان درمان شامل بالون زدن یا استنت گذاری را انجام داد.
معمولا قبل از هر گونه عمل باز یا بسته روی رگ های کرونری ابتدا باید با آنژیوگرافی، آناتومی رگ ها و محل دقیق تنگی را مشخص کرد. کاربرد دیگر آنژیوگرافی در بیمارانی است که مشکوک به تنگی رگ های کرونری هستند، ولی نتیجه تست ورزش، اکوکاردیوگرافی، نوار قلب و دیگر تست ها، تشخیص قانع کننده ای را مطرح نکرده است.
اسکن هسته ای قلب
تزریق موادی که دارای ایزوتوپ های ناپایدار است و اشعه گاما ساطع می کند، یکی از راه های تصویربرداری از قلب است.
از این روش می توان برای بررسی تنگی رگ های کرونری و یافتن مناطقی از قلب که تحت استرس دچار کمبود خون و اکسیژن می شوند، استفاده کرد.
بعد از تزریق موادی مثل تالیوم یا تکنزیوم ابتدا در حال استراحت تصویر قلب بیمار به وسیله دوربین گاما مشخص می شود، سپس بیمار ورزش می کند.
با حداکثر فعالیت ورزشی جریان خون قلب تا پنج برابر افزوده می شود، در این حال اگر یک یا چند شاخه از رگ های کرونر دچار تنگی باشد به آن قسمت های قلب به اندازه بقیه جاها خون نمی رسد و تصویر آن قسمت ها کمرنگ تر خواهد بود، به این ترتیب تنگی رگ های قلبی مشخص خواهد شد.
در سال های اخیر، روش های نوینی از جمله سی تی اسکن سه بعدی و آنژیوگرافی به واسطه ام آرآی ابداع شده است.
در این روش ها بعد از تصویربرداری از قلب با استفاده از نرم افزارهای رایانه ای همه اجزای قلب بجز رگ ها را در تصویر حذف می کند و به این ترتیب تصویری روشن و سه بعدی از رگ های کرونری را ارائه می دهد. حسن این روش ها سهولت انجام برای بیمار است، ولی در هیچ یک از آنها نمی توان همزمان عملیات درمانی را انجام داد.
دکتر رضا کریمی
فوق تخصص بیماری های غدد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست