چهارشنبه, ۶ تیر, ۱۴۰۳ / 26 June, 2024
مجله ویستا

پروانه ها در اصفهان به پرواز درآمدند


پروانه ها در اصفهان به پرواز درآمدند

بیستمین جشنواره بین المللی فیلم كودك و نوجوان كه دو روز پیش طی مراسمی با شكوه در اصفهان گشایش یافت, عصر سه شنبه دوازدهم مهرماه با اعلام نتایج جشنواره به كار خود پایان خواهد داد

این جشنواره طی شش روز برگزاری ۲۰۶ فیلم كوتاه و بلند از سینماگران ۴۱ كشور جهان را در بخش های گوناگون به نمایش می گذارد و به بهترین های هر بخش جوایزی اهدا خواهد شد.مرضیه برومند، سیدرضا میركریمی، كیومرث پوراحمد، محمدمهدی عسگرپور و هوشنگ مرادی كرمانی داوری بخش مسابقه سینمای ایران را بر عهده دارند و سینماهای ساحل، قدس، ایران، سپاهان، خانواده و فرهنگ، فیلم های جشنواره را به نمایش می گذارند. جشنواره بین المللی فیلم كودكان و نوجوانان كه در ردیف جشنواره های «الف» جهان قرار دارد و از اعتباری خاص در جهان برخوردار است؛ امسال در ۲۲ بخش اصلی و نمایش های ویژه برگزار می شود. آمریكا، انگلستان، آلمان، استرالیا، استونی، اروگوئه، اتریش، ایتالیا، بلغارستان، كروواسی، سوئد، كره، ژاپن، فرانسه، سوئیس، دانمارك، هلند و نروژ از جمله كشورهایی هستند كه در جشنواره امسال حضور دارند. فیلم بخش اصلی جشنواره در قالب بخش های مسابقه سینمای ایران، سینمای بین المللی، مسابقه آثار ویدئویی، سینمای آسیا، فیلم های كوتاه، آثار مستند و پویانمایی و... به نمایش درمی آید. در بخش نمایش های ویژه جشنواره نیز برنامه هایی چون گرامیداشت «هانس كریستین آندرسن»، هوشنگ مرادی كرمانی و مجید مجیدی، سینمای كودك و اقتباس ادبی، چشم انداز سینمای پویانمایی مجارستان، بهتره همه بچه ها ببینند، كارگاه فیلمنامه نویسی و... در نظر گرفته شده است.۸نشست تخصصی در طول برگزاری جشنواره فیلم های كودكان برگزار می شود. این نشست های تخصصی با حضور دست اندركاران و كارشناسان حوزه سینمای كودك برای آسیب شناسی این سینما و اطلاع رسانی و مباحث تعلیم و تربیتی قبل از نمایش فیلم ها با معرفی آثار و بعد از نمایش با برگزاری جلسه پرسش و پاسخ و ارتباط بین دست اندركاران و مخاطبین برقرار می شود.همچنین در بخشی تحت عنوان رهاورد سینمای جهان مباحث مهم سینمای كودك و تجربیات جهانی این سینما با حضور میهمانان خارجی بررسی و تجزیه و تحلیل می شود.همچنین كتاب ۲۵ سال سینمای كودك پس از انقلاب با معرفی كلیه فیلم های مربوط به مخاطبان این گروه سنی همزمان با بیستمین جشنواره فیلم های كودكان و نوجوانان منتشر می شود.همزمان با انتشار این كتاب پوسترهای فیلم های مطرح سینمای كودك و نوجوان بعد از انقلاب در قالب نمایشگاهی در معرض دید علاقه مندان قرار می گیرند و در طول برگزاری جشنواره فیلم های كودكان و نوجوانان، بهترین فیلم این گروه های سنی از دید منتقدان و دست اندركاران سینمایی شامل فیلم نامه نویسی كارگردان ها و تهیه كنندگان انتخاب شده و به این آثار نیز جوایزی اهدا می شود.برگزاری نمایشگاه كتاب های ادبی اقتباس شده در سینما از دیگر برنامه های جنبی جشنواره است.مسابقه نقاشی كودكان و نوجوانان نیز مثل سال گذشته بر اساس فیلم هایی كه تماشا كرده اند، برگزار شده و به برگزیدگان جوایزی اهدا می شود.

مسابقه سینمای ایران

در بخش مسابقه سینمای ایران بیستمین جشنواره فیلم های كودكان و نوجوانان، ۹ فیلم از آخرین تولیدات سینمای ایران به رقابت می پردازند. فیلم های «چوپان دروغگو» به كارگردانی و تهیه كنندگی سیروس حسن پور و به سفارش گروه كودك و نوجوان شبكه دو، «اسپاگتی در هشت دقیقه» ساخته رامبد جوان به تهیه كنندگی محمدرضا تخت كشیان، «ماجرای اینترنتی» از حسن قناعت و به تهیه كنندگی علی واجد سمیعی، «سر تو بدزد رفیق» به كارگردانی و تهیه كنندگی علی عبدالعلی زاده و «جمشید و خورشید» از بهروز یغمائیان به تهیه كنندگی شركت رسانه فرد و نادر یغمائیان در بخش مسابقه سینمای ایران به نمایش درمی آید.همچنین رسول صدر عاملی با فیلم «دیشب باباتو دیدم آیدا» به تهیه كنندگی میلاد فیلم، محمدعلی طالبی با كارگردانی و تهیه كنندگی «سرخی سیب كال»، جمیل رستمی با «مرثیه برف» به تهیه كنندگی سید احمد میرعلایی و فرهاد غریب با كارگردانی «پل سیزدهم» به تهیه كنندگی مؤسسه سینمای فانوس خیال در این بخش حضور دارند.

مسابقه سینمای آسیا

در این بخش ۱۱ فیلم از سینمای جهان حضور دارد. فیلم های: دوستی خاله خرسه، به كارگردانی وانگ شائودی از تایوان، پسرك فیل بان از بین یان لوریت از هنگ كنگ، هینوكیو اثر تاكاهیكو آكیاما از ژاپن، قلعه متحرك هول از هایائو میازاكی از ژاپن، برادر كوچك اثر ایم تای هیونگ از جمهوری كره، اوسئام اثر سونگ باپك پوپ از جمهوری كره، داستان شیائویان از فانگ گانگ لینگ از چین و دام ساحره اثر وبشاهارد واج از هند از جمله آثار بخش مسابقه سینمای آسیا هستند.در بخش غیررقابتی نیز فیلم های باد گریان اثر هیگاشی یوچی از ژاپن. آسمان آبی بیكران اثر لی جیكسام از چین و شعله هزار ساله اثر ناكی سیجی از ژاپن حضور دارند.

رقابت ۸ فیلم بلند ویدئویی

به گزارش روابط عمومی جشنواره فیلم های كودكان و نوجوانان، ۸فیلم از آخرین تولیدات سینمای ایران در بخش مسابقه آثار ویدئویی به رقابت می پردازند.فیلم های «باغ آلوچه» به كارگردانی بهروز شعیبی و تهیه كنندگی حجت خاتم(مؤسسه پرده نقره ای)، «پسر زشت» ساخته محرم زینال زاده به تهیه كنندگی سعید حاجی میری(سازمان سینمایی سبحان)، «چند لحظه قبل» به كارگردانی و تهیه كنندگی سعید نوری، «كوچ آسمانی» به كارگردانی كیومرث درمبخش و تهیه كنندگی سید محسن طباطبایی و كیومرث درم بخش در بخش مسابقه آثار ویدئویی بلند سینمای ایران به نمایش درمی آید. همچنین محسن صنگوری با كارگردانی و تهیه كنندگی فیلم «برای آ مدنت دعا می كنم»، محسن چگینی با كارگردانی فیلم «عروسكی برای الدوز» و تهیه كنندگی مشترك با حسن شكوهی، محسن دامادی با كارگردانی«درسا» و تهیه كنندگی مشترك با سید محسن طباطبایی و محمدعلی طالبی با كارگردانی و تهیه كنندگی فیلم «ماه شب چهارده» در این بخش حضور دارند.

والت دیزنی ژاپن در جشنواره

«هیائو میازاكی» فیلم ساز مطرح سینمای ژاپن با دو فیلم در بیستمین جشنواره بین المللی فیلم های كودكان و نوجوانان حضور دارد. فیلم «قلعه متحرك هول» از این فیلم ساز در بخش بین المللی و فیلم «شهر اشباح» در بخش «بهتره همه بچه ها ببینند» جشنواره به نمایش درمی آید.قلعه متحرك مانند دیگر آثار این فیلم ساز داستانی ساده و روان را بدون اندرزگویی و موعظه در فضایی انیمیشن روایت می كند.میازاكی ملقب به والت دیسنی ژاپن در این فیلم مانند همیشه توجه زیادی به نكات جزیی دارد و در طراحی شخصیت ها به دقیق ترین خصوصیات فیزیكی آنها می پردازد.این كارگردان كه فیلم پرطرفدار شهر اشباح را در پرونده كاری دارد هم اكنون یكی از شناخته شده ترین كارگردان سینمای انیمیشن در ژاپن و جهان است.شهر اشباح برنده جایزه اسكار بهترین فیلم انیمیشن در سال ،۲۰۰۳ داستان دختربچه ای را به تصویر می كشد كه به همراه خانواده اش در جریان مهاجرت با تونلی عجیب روبه رو می شود.

ئی تی در جشنواره

فیلم ئی تی به كارگردانی استیون اسپیلبرگ یكی از پرفروش ترین فیلم های تاریخ سینمای كودك در بخش بهتره همه بچه ها ببینند در بیستمین جشنواره بین المللی فیلم های كودكان و نوجوانان به نمایش در می آید.ئی تی فیلمی است كه با بیانی صمیمانه و ایجاد ارتباط با جهان درونی كودكان ، بسیاری از مخاطبان این رده سنی را تحت تاثیر قرار داد.شخصیت ئی تی ، آمیزه ای از كودكانه بودن و كودك ماندن است و معصومیت و بی پناهی موجودی را به تصویر می كشد كه فقط خواهان بازگشت به دنیای خود است .

این فیلم كه از آثار جریان ساز در سینمای علمی و تخیلی محسوب می شود. تحقق آرمان همیشگی فیلم سازان در نمایش آینه تمام نمای رفتاری كودكان است .اسپیلبرگ كه در دهه هفتاد میلادی با فیلم برخورد نزدیك از نوع سوم تصویری تخیلی از موجودات فرازمینی ترسیم كرده است . در ئی تی ، این تصویر خیالی را رنگی از واقعیت می بخشد.ئی تی در همه كشورها تاثیرگذار بوده و حتی سالها پس از ساخته شدن ، در كشور هندوستان فیلمی بر اساس آن به كارگردانی راجش روشن ساخته شده است كه شخصیت اصلی آن جادو نامیده می شد.

داوران بخش بین المللی

۱۷فیلم بلند سینمایی شركت كننده در بخش بین المللی جشنواره را هفت داور ارزیابی می كنند.«حسن عالیشه» متولد ،۱۹۵۱ رئیس باشگاه سینمایی تونس و یكی از پایه گذاران جشنواره فیلم های كودكان و نوجوانان «سوسه»، «پنتی كجونن» فیلم ساز فنلاندی متولد ۱۹۴۶ و پایه گذار جشنواره بین المللی فیلم «اولو»، «گوسیا سك» فیلم ساز لهستانی متولد ۱۹۷۴ فعال در استودیو فیلم سازی«ویژوال» و منتقد و نویسنده سینمایی به همراه «راك دمرس» تهیه كننده كانادایی بنیانگذار كمپانی «لافت» از جمله داوران این بخش هستند. «سید مهدی شجاعی» نویسنده كتاب های «امروز بشریت»، «آیینه زار»، «آفتاب در حجاب» و نویسنده فیلم نامه های «بدوك»، «پدر»، «كمین» به همراه «مجید مجیدی» فیلم ساز مطرح سینمای ایران كه آثاری چون «بدوك»، «رنگ خدا»، «بچه های آسمان»، «باران» و «بید مجنون» را در پرونده كاری دارد، داوران ایرانی این بخش هستند. ۱۳ داور نوجوان آثار شركت كننده در بخش مسابقه بین المللی جشنواره را داوری می كنند. در بخش مسابقه فیلمهای بین الملل جشنواره فیلم كودك، ۲۴فیلم سینمایی رقابت می كنند.