پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
چطور کفش و پول تان شما را به کشتن می دهد
زندگی گاه تحتالشعاع حساسیتها قرار میگیرد، یعنی یک حساسیت باعث میشود روزتان خراب شود و حتی سلامتتان در خطر قرار گیرد، برخی از حساسیتها خیلی خاص هستند و برای همین ممکن است آنها را در نظر نگیرید. پاییز فصل شروع حساسیتهاست، البته در فصول دیگر هم حساسیتها شایع هستند و حتی بهار «فصل آلرژی» نامیده میشود، اما برخی پزشکان معتقدند که پاییز فصل شروع بسیاری از آلرژیهاست و در واقع استارت آلرژیها در افراد اکثرا در این فصل میخورد. وقتی صحبت از آلرژی میشود همه یاد علائم مشابه با سرماخوردگی یا خارشهای پوستی میافتند؛ واکنشهایی که ناشی از حساسیت به گرده گلها، گردوغبار موجود در هوا یا برخی مواد خوراکی است اما برخی از آلرژیها هم وجود دارد که عامل به وجودآورنده آنها عجیب است؛ این مطلب نگاهی است به این آلرژیهای عجیب.
● در مقابل سرما بیدفاع هستید
آلرژی نسبت به هوای سرد یا آب (کهیر ناشی از سرما)
چطور متوجه این حساسیت شوید: افرادی که اینگونه آلرژیای دارند در تماس با هوای سرد یا آب سرد پوستشان متورم و دچار خارش میشود. ممکن است نواحی متورم قرمزرنگ یا کهیر روی پوستی که در معرض آب یا هوای سرد قرار گرفته مشاهده شود.
میزان شیوع: برخی پژوهشها نشان داده که حدود ۲درصد جمعیت دچار این حساسیت هستند. البته شمار افراد مبتلا در نواحی با آب و هوای بسیار سرد بیشتر است.
بدترین حالت ممکن: از لحاظ تئوریک ممکن است فردی که دچار حساسیت به آب سرد است با شیرجه زدن به داخل یک حوضچه آب بسیار سرد حتی دچار مرگ هم بشود اما تاکنون گزارشی در این مورد در جهان نبوده است.
مکانیسم: براساس تحقیقاتی که نتایج آن در نشریه پزشکی «ژورنال نیوانگلند» به چاپ رسیده، در معرض هوا یا آب سرد قرار گرفتن، در پوست افراد حساس مواد شیمیاییای را آزاد میکند که مشابه هیستامین واکنشهای حساسیتی را کلید میزند و عروق منطقهای را هم تنگ میکند.
چگونه میتوان بر این آلرژی غلبه کرد: واقعیت این است که تحقیقات نشان داده هیچ درمان موثری به جز صبر در مورد این آلرژی وجود ندارد. در اکثر موارد افراد مبتلا پس از چند سال علائم کاهش یافتن حساسیت را نشان میدهند.
● به پول دست نزن!
آلرژی نسبت به سکه (درماتیت تماسی به نیکل)
چطور متوجه این حساسیت شوید: با لمس کردن سکههای پول یا برخی از انواع جواهرات و زیورآلات و حتی برخی ساعتهای مچی یا هر چیز دیگری که از نیکل ساخته شده باشد، جوشها یا کهیرهای پوستی ظاهر میشود. پوست ممکن است قرمز، متورم، همراه با خارش یا خشک شده و حتی ممکن است ظاهر پوست شبیه حالت سوختگی باشد.
میزان شیوع: بر اساس بررسیهای انجام گرفته شیوع این حساسیت در دو جنس متفاوت است؛ حدود ۶درصد از آقایان و حدود ۱۰درصد از خانمها به این حساسیت مبتلا هستند.
بدترین حالت ممکن: ایجاد وزیکولها و کهیرهای دردناک که به راحتی هم از بین نمیروند.
مکانیسم: در این حساسیت بدن شما نیکل را به عنوان یک دشمن فرض میکند و علیه آن وارد عمل میشود. دانشمندان هنوز پاسخ مناسبی برای این سؤال ندارند که چرا بعضی افراد این حساسیت را دارند و بعضی نه؟ اما شاید در این میان «وراثت» نقش داشته باشد.
چگونه میتوان بر این آلرژی غلبه کرد؟ برای غلبه بر این حساسیت باید از نوع خوراکی آنتیهیستامینها یا در موارد شدیدتر از کورتونهای خوراکی و آن هم برای چند روز استفاده کرد.
● دور غذاهای دریایی را خط بکشید
حساسیت به ماهی
چطور متوجه حساسیت شوید: با خوردن غذاهای دریایی احساس خارش در پوست بدنتان میکنید و ممکن است کهیر روی بدنتان ظاهر شود. این حساسیت به غذاهای دریایی است. گاهی هم ممکن است با خوردن این غذاهای دریایی، لبهایتان متورم شود، سخت نفس بکشید و دچار تهوع و استفراغ شوید که این حالت شدید حساسیت به غذاهای دریایی است.
میزان شیوع: تحقیقات نشان میدهد که حدود یک تا دو درصد جمعیت به این حالت از حساسیت دچارند. جالب است که برخی تحقیقات در ژاپن و اروپای شمالی نشان داده افرادی که در شهرهای ساحلی زندگی میکنند بیشتر نسبت به این نوع از حساسیت مستعد هستند.
بدترین حالت ممکن: مرگ! شدیدترین نوع این حساسیت نوع آنافیلاکس است که در آن راههای تنفسی بسته شده و نفس کشیدن قطع میشود و فرد به سمت کما و شوک میرود.
مکانیسم: برخی پروتئینهای موجود در غذاهای دریایی باعث فعال شدن واکنش ایمنی بدن میشود که به آزادی هیستامین میانجامد و باعث بروز واکنشهای شدید حساسیتی میشود.
چگونه میتوان بر این آلرژی غلبه کرد؟ تنها راه درمان، دور ماندن از تمام غذاهای دریایی است اما اگر این حساسیت را داشتید و غذاهای دریایی خوردید، بهتر است بلافاصله از داروهای آنتیهیستامین خوراکی استفاده کنید و در صورتی که احساس کردید تنفس برایتان سخت شده است، فورا به اورژانس مراجعه کنید.
● کفشهایتان اذیتتان میکند؟
آلرژی نسبت به کفش (درماتیت تماس ناشی از چرم)
چطور متوجه این حساسیت شوید: افرادی که مبتلا به این نوع از آلرژی هستند، اگر پای بدون جوراب یا حتی دستشان با کفش چرمی تماس داشته باشد دچار تورم التهاب، قرمزی و خارش پوست میشوند. در این موارد معمولا جوشها، کهیرها و وزیکولها در محل تماس ایجاد میشود و فرد ممکن است احساس سوختگی داشته باشد.
میزان شیوع: پژوهشهای انجام گرفته در غرب میزان شیوع این بیماری را حدود یک در پانصد (یعنی ۲/۰ درصد) ارزیابی کرده است.
بدترین حالت ممکن: این است که فرد نمیتواند هیچ کفش یا کمربند چرمیای داشته باشد و باید به فکر کفشها و کمربندهایی از جنس دیگر بیفتد. البته طبیعی است که نباید به کتها و پالتوهای چرم هم فکر کند.
مکانیسم: تحقیقات نشان داده که در تقریبا تمامی موارد حساسیت به کفشهای چرمی، عامل اصلی ایجاد حساسیت یک رزین فرمالدئیدی است که با نام شیمیایی PTBP در صنایع شناخته میشود. این ماده در چرمهای طبیعی وجود ندارد و برای نرم شدن، شکلگیری بهتر و دوام بیشتر به چرم اضافه میشود.
چگونه میتوان بر این آلرژی غلبه کرد: خب اصلیترین راه درمان پیشگیری است؛ یعنی شما باید سعی کنید به جای لباسهایی که از چرم درست شدهاند سراغ لباسها و کفشهایی مثلا از جنس نخ، ابریشم، کتان و... بروید. در ضمن استفاده از کرمها یا لوسیونهای حاوی کورتیکواستروئید که به صورت موضعی استفاده میشوند هم میتوانند علائم را کاهش دهند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست