یکشنبه, ۱۰ تیر, ۱۴۰۳ / 30 June, 2024
مجله ویستا

صرافی ها به صرفه ترند


صرافی ها به صرفه ترند

اگر قصد سفر به خارج از كشور را دارید آیا می دانید پس از تهیه بلیت اولین كار ضروری چیست تصور كنید در یكی از كشورهای اروپایی یا حاشیه خلیج فارس یا آفریقایی هستید و چمدانتان پر است از تراول ها و اسكناس های یكهزارتومانی و ۲هزارتومانی نخستین كاری كه باید انجام دهید رفتن به بانك و تبدیل پول های ایرانی به پول رایج آن كشور است, پس قبل از مسافرتتان این كار را در داخل كشور انجام دهید بانك ها, صرافی ها و دلار فروش های خیابانی در این كار به شما كمك می كنند

اگر قصد سفر به خارج از كشور را دارید آیا می دانید پس از تهیه بلیت اولین كار ضروری چیست؟ تصور كنید در یكی از كشورهای اروپایی یا حاشیه خلیج فارس یا آفریقایی هستید و چمدانتان پر است از تراول ها و اسكناس های یكهزارتومانی و ۲هزارتومانی. نخستین كاری كه باید انجام دهید رفتن به بانك و تبدیل پول های ایرانی به پول رایج آن كشور است، پس قبل از مسافرتتان این كار را در داخل كشور انجام دهید. بانك ها، صرافی ها و دلار فروش های خیابانی در این كار به شما كمك می كنند.خیابان فردوسی و چهارراه استانبول تهران مركز تجمع صرافی هاست. صرافی ها از جمله نهادهای تجاری هستند كه از قدیم الایام در ایران وجود داشته اند. البته صرافی های قدیمی پیش از آنكه بانك ها تاسیس شوند، كار بانكی انجام می دادند؛ به مردم وام می دادند، سلف خری می كردند، پول مردم را به امانت نگه می داشتند و...

اما با تاسیس بانك ها و گسترش روزافزون زندگی شهرنشینی و دنیای جدید، كاركرد صرافی ها هم تغییر كرد. در حال حاضر عمده ترین كاركرد این نهاد تجاری قدیمی تبدیل ارز محسوب می شود. البته آنها در كنار تبدیل ارز، به فروش سكه هم مبادرت می كنند. صرافی های دخمه ای و تنگ و تاریك گذشته، حال جای خود را به مغازه های شیك و تر و تمیزی داده اند كه بیشتر شبیه بانك ها می نمایند.جای حاجی بازاری های قدیمی و تلق تلق چرتكه ها را هم جوان های شیك پوش و كامپیوترهای امروزی گرفته است، با این همه صرافی ها همچنان با این عنوان فعالیت می كنند. نخستین مشخصه صرافی ها كه در پشت ویترین همه صرافی ها به چشم می خورد، وایت بردی است كه قیمت خرید و فروش ارزها و سكه را روی آن نوشته اند. سكه بهار آزادی، طرح قدیم، جدید، نیم سكه، ربع سكه، دلار، یورو، پوند، درهم و... قیمت فروش ارزها با قیمت خرید معمولا یك الی سه تومان تفاوت دارد. با این وجود برخی از شهروندان به این قیمت ها توجهی نمی كنند و از صراف، قیمت ها را می پرسند. همین تفاوت قیمت خرید و فروش آنگونه كه خود صراف ها می گویند سود اصلی آنها محسوب می شود.

ورود به یكی از صرافی ها در خیابان فردوسی شناختن این شغل را ملموس تر می كند.سه نفر پشت یك میز بزرگ سنگ مرمر نشسته اند. یكی با تلفن صحبت می كند، دیگری یك بسته اسكناس هزار تومانی را به مشتری می دهد و نفر سوم هم با ماشین حسابش ور می رود. حرف زدن با صراف ها كار مشكلی است. قیمت ها را اگر مشتری باشی به زحمت می توانی از زیر زبانشان بیرون بكشی، زیرا آنها را روی تابلو نوشته اند. اگر پرسش دیگری داشته باشی كه وضع بدتر می شود. به هر حال یكی از صرافان می گوید: می خواهی بپرسی چرا قیمت ارز بالا است؟ خب، تقصیر دولت است. بانك مركزی به ما ارز نمی دهد. صرافی ملی در واقع شبیه به بانك است.

صراف ها از آنجا كه خود صنف مستقل ندارند زیرمجموعه اتحادیه طلا و جواهرفروشان هستند و مجوز كسب خود را مستقیما از بانك مركزی دریافت می كنند.در سال ۷۴ و بعد از افزایش شدید قیمت ارز در بازار آزاد، ستاد تنظیم بازار ارز باصدور اطلاعیه ای هرگونه خرید و فروش ارز در خارج از سیستم بانكی را قاچاق اعلام كرد. به دنبال این اطلاعیه صرافی ها كه حدود یك سال و نیم از فعالیت قانونی شان می گذشت، عملا كاربری خود را از دست دادند و بسته شدند. از آن زمان تا بازگشایی دوباره صرافی ها، خرید و فروش ارز علاوه بر سیستم بانكی توسط دلال های خیابانی به صورت غیرقانونی و البته علنی صورت می گرفت، اما بعد دولت به این جمع بندی رسید كه در چارچوب یكسان سازی نرخ ارز، صرافی ها را دوباره راه اندازی كند. راه اندازی دوباره صرافی ها با شرایط ویژه ای امكانپذیر شد. طبق مصوبه شورای پول و اعتبار مورخه ۶/ ۸/۸۰ صدور مجوز فعالیت صرافی به عهده بانك مركزی است و هرگونه خرید و فروش ارز تنها از طریق شعب ارزی بانك ها و صرافی های دارای مجوز امكانپذیر است، به این ترتیب بانك مركزی متولی اعطای مجوز برای صرافی است. اگر قصد راه اندازی صرافی دارید لازم است، بدانید علاوه بر شرایط بانك مركزی مثل گذراندن امتحانات و آزمون های خاص برای كاركردن در تهران، سرمایه ای به میزان حداقل ۱۰۰میلیون تومان و برای شهرستان ۵۰ میلیون تومان ضروری است. صرافی ها تحت عنوان شركت تضامنی و زیر نظر بانك مركزی تاسیس می شوند. صرافی با استناد به بند ۷ ماده ۲ قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران از جمله معاملات تجاری محسوب می شود كه به تبع آن هر كسی شغل خود را وارد عملیات صرافی كند تاجر شناخته شده و مقررات قانون تجارت بر او حاكم می شود. شركت تضامنی كه صرافی ها با این عنوان مجوز كسب می گیرند نیز شركتی است كه تحت اسم مخصوص بین دو یا چند نفر برای امور تجاری تشكیل می شود و در آن مسئولیت شركا به صورت تضامنی است، یعنی هر شریك در قبال بدهكاران احتمالی، مسئول پرداخت تمام قروض شركت است. مدیر صرافی ملی در خصوص چگونگی تنظیم قیمت ها می گوید:ما هر روز قیمت ها را از بانك مركزی می گیریم.

او می گوید: اینها قیمت های اعلام شده از طرف بانك مركزی است.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.