یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

راز آیه "ایاک نعبد و ایاک نستعین" در نماز


راز آیه "ایاک نعبد و ایاک نستعین" در نماز

چرا در آیه "ایاک نعبد و ایاک نستعین" نون جمع آمده است؟
مفسران در این که آیه شریفه "ایاک نعبد و ایاک نستعین" «متکلم به» نون جمع است و نمازگزار، در مقام فروتنی و شکستگی؛ چند وجه آورده‌اند، …

چرا در آیه "ایاک نعبد و ایاک نستعین" نون جمع آمده است؟

مفسران در این که آیه شریفه "ایاک نعبد و ایاک نستعین" «متکلم به» نون جمع است و نمازگزار، در مقام فروتنی و شکستگی؛ چند وجه آورده‌اند، و نیکوترین آنها اینست که: امام رازی در تفسیر کبیر آورده است. و خلاصه آن چنین است که:

در شریعت مطهر "اسلام" کسی که چند جنس گوناگون را در یک معامله بفروشد، و برخی از آنها معیوب باشد، مشتری می‌تواند، یا همه آنها را بخرد، و یا همه آنها را پس بدهد .اما اختیار ندارد که معیوب‌ها را پس بدهد و بی عیب‌ها را بردارد و در این مورد، چون نمازگزاری بیند که عبادت او معیوب و ناقض است، آن را به تنهایی به پیشگاه پروردگار عرضه نمی‌کند، بلکه آن را به انضمام عبادت همه عبادت کنندگان: از انبیا و اولیا و نیکان ضمن یک معامله عرضه می‌دارد. بدان امید، که عبادت او در این ضمن پذیرفته شود. زیرا که تمامی آن عبادات رد نمی‌شود. زیرا هرگاه، برخی پذیرفته شوند، برخی پذیرفته نشوند. پذیرفتن سالم و نپذیرفتن معیوب، تبعیض در یک صفقه (عقد ربیع) است و این، موردی است که پروردگار، بندگان خویش را از آن، باز داشته است . پس، چگونه شایسته کرم پروردگاری اوست؟ او راهی جز پذیرش همه در پیش ندارد و مراد حاصل است .

منبع:

کشکول شیخ بهایی، دفتر اول، با تصرف .