دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
تفاوت اخلاق با ادب
![تفاوت اخلاق با ادب](/web/imgs/16/152/ya5qs1.jpeg)
یکی از مسائل مهمی که پرداختن بدان خالی از لطف نیست توجه به تفاوت میان اخلاق و ادب است. مسالهای که گاه میان آن دو خلط شده و هریک به جای دیگری به کار برده میشود.
● تعریف اخلاق
اخلاق جمع خلق است و خلق را مرحوم نراقی این گونه تعریف کرده است: «قدرت و توانایی روح انسانی که باعث شود کارها را به آسانی و بدون فکر و تأمل انجام دهد». بنابراین هر چه را انسان با عادت و تمرین بهدست آورد و انجام دادن آن برای او آسان باشد آن را خلق مینامند. از تعریفها بهدست میآید که اخلاق ملکه یا حالتی است که در نفس انسانی رسوخ کرده و باعث میشود که اعمال بدون فکر و تأمل از او سر بزنند.
● فضیلت اخلاقی
اخلاق ملکه یا حالتی است که در نفس انسانی رسوخ کرده و باعث میشود که اعمال بدون فکر و تأمل از او سر بزنند. پس هر عمل خیری که با اندیشه و درنگ در عاقبت آن کار انجام شود فضیلت اخلاقی نیست بلکه یک حالت اخلاقی است. شخص اخلاقی کسی است که چنان کارهای خیر و نیک، عادت او شده که بدون فکر و تأمل از او صادر میشوند. مثلا کسی غوّاص یا شناگر است که بدون تأمل، داخل آب شده و مشغول شنا گردد، اما کسی که ابتدا مدتی به ارزیابی آب و تأمل در آن پرداخته و سپس با احتیاط وارد آب میشود غوّاص نیست. مسائل اخلاقی نیز این گونهاند که اگر کسی عادت به فضائل اخلاقی کرده به طوری که بدون تأمل به انجام آنها میپردازد او دارای ملکه فضائل اخلاقی است. اما کسی که ابتدا مقداری فکر میکند و پس از تأمل به این نتیجه میرسد که با عفت باشد یا به عدالت عمل کند او دارای ملکه عدالت نبوده و از نظر اخلاقی نمیتوان او را صاحب فضائل اخلاقی نامید. از این رو فایده علم اخلاق پاک ساختن نفس از صفات رذیله و آراستن آن به ملکات جمیله است که از آن به تهذیب اخلاق تعبیر میشود و ثمره تهذیب اخلاق رسیدن به خیر و سعادت ابدیه است.
● تعریف ادب
حفظ حد و اندازه هر چیزی و تجاوز ننمودن از آن را ادب آن چیز گویند. مثلا زبان انسان باید چیزی را که باعث خواری و ذلت انسان است نگوید بنا بر این اگر کسی فحش و ناسزا میگوید چون زبان او حدّ و مرز خود را رعایت نکرده از ادب زبان خارج شده و میتوان او را بیادب نامید. اما او بیاخلاق یا بد اخلاق نیست. ادب تمرین دادن نفس به ارزشهای اخلاقی است و ابو زید انصاری گفته است: هر ورزش پسندیده که انسان را دارای فضیلتی نماید ادب نامیده میشود، ادب به کارگیری سخن یا عمل پسندیده است. ظرافتهای هر کاری را ادب آن کار مینامند و ادب تنها در کارهای اختیاری مصداق داشته و هر کاری که بتواند شکلهای مختلف داشته باشد و در یک صورت متصف به ادب گردد و در صورتی دیگر خیر، بهترین شکل ممکن آن عمل را ادب آن مینامند. مثلا ادب غذا خوردن در اسلام این است که با نام خداوند شروع و با حمد الهی پایان یابد و از پرخوری بپرهیزد. نتیجه آنکه: هر علمی که میتواند صورتها و شکلهای مختلف به خود بگیرد، بهترین شکل انجام آن را ادب آن کار مینامند و هر گاه آن فعل با چنین شکل و صورتی انجام شود آن را مودبانه مینامند. حضرت امیرالمومنین علیه السلام به فرزندش امام حسن علیه السلام فرمود: که ای پسرم بهره خود را از شرافت ادب بگیر و خاطرات را برای ادب آماده کن زیرا که ادب دل بالاتر از این است که آن را آلوده به پلیدی کنی بدان که هر گاه نیازمند شدی ادب تو را بینیاز کند و هرگاه در دیار غربت بودی ادب برای تو همراهی باشد که با وجود آن ترس و بیم نداری ادب پدیده خرد است و پاککننده دل است و سرلوحه فضل است. (ارشاد القلوب/ترجمه رضایی/ ج۱/۳۸۱)
● تفاوتهای اخلاق و آداب
تفاوتهای اخلاق و آداب را میتوان چنین برشمرد:
۱- اخلاق از مسائل مربوط به روح انسانی بحث می کند ولی آداب مربوط به افعال بدن است.
۲- مسائل اخلاقی همیشه و در طول زمان ثابت بوده و تغییر در آنها راه ندارد ولی آداب در زمانهای مختلف متغیر و متفاوتند.
۳- مسائل اخلاقی از نظر مکان نیز ثبات داشته و در هر شهر و هر کشوری یکسان میباشند، اما آداب در شهرها و کشورهای مختلف، تغییر نموده و آداب هر منطقه مخصوص همان مکان است. مردم دنیا در معنای ادب با یک دیگر تفاوت و اختلاف ندارند اما در مصداق آن هر ملتی با ملت دیگر تفاوت دارد.
۴- اخلاق علت است و آداب معلول و ثمره آن است، ادب هر شخصی نشان دهنده فضیلتها یا رذیلتهای اخلاقی اوست.
۵- مسائل اخلاقی قابل استدلال عقلی میباشند ولی برای آداب استدلال عقلی وجود نداشته و تابع ذوق و سلیقه مردم میباشند.
مریم پناهنده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست