یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا

۸ راهکار مقابله با استرس


۸ راهکار مقابله با استرس

یکی از مهارت های فراموش شده در مقابله با مشکلات, استفاده سازنده از شبکه دوستان, خویشان و حامیان است

برای مقابله با استرس، روان‌شناسان از هشت مهارت رفتاری نام می‌برند که در زیر به آنها اشاره می‌شود:

۱-استفاده از نظام‌های پشتیبانی

یکی از مهارت‌های فراموش شده در مقابله با مشکلات، استفاده سازنده از شبکه دوستان، خویشان و حامیان است. تحقیقات نشان داده کسانی که از نظام‌های پشتیبانی اجتماعی خوبی برخوردارند در مقایسه با کسانی که از این نظام‌ها محرومند، کمتر دچار افسردگی و اضطراب می‌شوند و نسبت به زندگی خوشبین‌ هستند. نظام پشتیبانی اجتماعی نیاز ما به امنیت و دلبستگی را ارضا می‌کند و از فشار روانی می‌کاهد. این نظام پاسخگوی نظام‌های پشتیبانی عاطفی، ملموس و مشورتی است. نظام‌های پشتیبانی عاطفی: مواقعی است که نیاز داریم با شخص مطمئنی درد و دل کنیم. پشتیبانی ملموس زمانی است که برای انجام کارهای دشوار نیاز به مساعدت و دلگرمی داریم. پشتیبانی مشورتی: هنگامی است که به اطلاعات و مشاوره احتیاج داریم یا هنگامی است که بازتاب تصمیمات‌مان در حل مشکل مفید واقع می‌شود.

۲-مشاوران حرفه‌ای

اگر خویشان و دوستان نمی‌توانند پشتیبانی لازم را به ما بدهند، بهتر است از مشاوران حرفه‌ای کمک بگیریم. متاسفانه غالب افراد متوجه نیستند که استمداد از این افراد حرفه‌ای یک روش مقابله با مشکلات به شمار می‌رود و نه نشانه ضعف. مشاوران می‌توانند در زمینه‌های افزایش عزت‌نفس، حفظ اعتماد به نفس و انگیزش و تفکر منطقی یاری دهند.

۳- آرامش دادن به خود

بشر امروزه برای مقابله با مشکلات باید از روش آرامش بخشیدن به خود استفاده کند. فرد می‌تواند جای راحتی برای نشستن یا دراز کشیدن پیدا کند و چند نفس عمیق بکشد و به ذهن خود مجال استراحت دهد و همه افکار و نگرانی‌های خود را به‌طور موقت کنار بگذارد. سعی کنید زمانی از روز را به آرامش دادن به خود اختصاص دهید و به چیزی فکر نکنید.

۴-تنفس صحیح

اگرچه دستگاه عصبی خودکار مثل یک خلبان خودکار تنفس را خود به خود با ریتمی منظم کنترل می‌کند اما باید دانست که تنفس بسیار حساس و تاثیرگذار است. بسته به اینکه چه وضعیت‌ و چه احساسی داریم و چگونه این احساسات تغییر می‌کنند، تنفس ما کند، تند، منظم یا نامنظم، عمیق یا سطحی خواهد بود. تنظیم و برگرداندن تنفس به حالت طبیعی به هنگام تجربه احساسات ناخوشایند، نقش بسزایی در مدیریت هیجان دارد.

۵- تلقین‌های مثبت به خود

از طریق صحبت کردن با خود هنگام مواجهه با سختی‌ها و شرایط استرس‌زا، می‌توان به خود کمک کرد که هرچه سریع‌تر بر اوضاع و شرایط موجود مسلط شویم. عباراتی مثل: «مقابله خواهم کرد و می‌دانم که موفق خواهم شد»، «ممکن است وضع دشواری باشد، ولی از عهده آن برخواهم آمد» و...

۶-استفاده از شوخ‌طبعی

بذله‌گویی مانع از آن می‌شود که تسلیم نتیجه‌گیری‌های منفی شویم و از کاه کوه بسازیم. شوخ‌طبعی در اطرافیان نیز تاثیر مثبتی دارد و حس خودکارایی‌مان را افزایش می‌دهد و نسبت به زندگی، رویکردهای خلاق و فعال در ما ایجاد می‌کند.

۷-ورزش

ورزش مهارتی است که روز به روز افراد بیشتری برای مقابله با مشکلات زندگی به آن متوسل می‌شوند. ورزش مرتب، سلامت انسان را حفظ می‌کند و مهارت سودمندی برای مقابله با فشار روانی دارد. ورزش تاثیر مثبتی نیز در تصورها از خود و همچنین در حالات روحی ما دارد و از این نظر اهمیت دارد که باعث می‌شود حس کنیم برای وجود خویش ارزش قائلیم، تندرست هستیم و از اندامی متناسب برخورداریم.

۸-پاداش کارهای خوب

افراد موفق کسانی هستند که بر خود سخت نمی‌گیرند، شکست‌های کوچک در مسیر زندگی برایشان مهم نیست اما برخی از افراد هر وقت کار خوب و باارزشی انجام می‌دهند از اینکه به خود آفرین بگویند، اکراه دارند. البته اگر دیگران تحسینشان کنند برای آنها خوشایند است. بنابراین، اگر قرار است پاداش دریافت کنید، بهتر است از طرف خودتان باشد.

برگرفته از کتاب استرس

فرزانه نیکروح‌متین