جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

روز خانـواده (۲۵ دی)


روز خانـواده (۲۵ دی)

خانواده به مفهوم محدود آن عبارت است از یك واحد اجتماعی، ناشی از ازدواج یك زن و یك مرد كه فرزندان پدید آمده از آنان خانواده را تكمیل می كند. تعریف دیگری، خانواده را شامل مجموعه …

خانواده به مفهوم محدود آن عبارت است از یك واحد اجتماعی، ناشی از ازدواج یك زن و یك مرد كه فرزندان پدید آمده از آنان خانواده را تكمیل می كند. تعریف دیگری، خانواده را شامل مجموعه ای از افرادمی داند كه با هدف و منافع مشتركی زیر سقفی گرد هم می آیند.

اسلام خانواده را گروهی متشكل از افراد، دارای شخصیت مدنی، حقوقی و معنوی معرفی می كند كه هسته اولیه آن را ازدواج مشروع زن و مردی تشكیل می دهند و نكاح عقدی است كه براساس آن رابطه زوجیت بین زن و مرد برقرار می شود و در آن طرفین دارای وظایف و حقوق جدید می شوند. ارتباط خویشاوندی در سایه نكاح پدید می آید و اعضای آن روابط قانونی، اخلاقی و عاطفی دارند.

اساس تشكیل آن این است كه زن و مردی می كوشند ارائه خود را بر تأسیس آن و قبول تكالیفی كه شرع برای آنها معین كرده است، محقق سازند. بر این اساس خانواده یك تأسیس حقوقی به حساب خواهد آمد كه اعضای آن با رشته خونی با هم پیوند پیدا می كنند. جامعه شناسان خانواده را یك پدیده تاریخی می دانند كه از اجتماع كلی جدا نیست. واحدی است اجتماعی كه در عین حال خصایص یك نهاد و یك گروه را واجد است.

وظایف و كاركرد آن:

خانواده عهده دار وظایف مهم و فوق العاده ای است كه اهم آن عبارت اند از:

ابقای نسل

پرورش نسل و مراقبت از آن به سبب حفظش از خطرات گوناگون

صمیمیت و نزدیكی تنگاتنگ با اعضا و همرنگی و همدلی و تعاون

تكمیل و تكامل و ایجاد زمینه امن و آسایش در خانواده به گونه ای كه امكان عبادت خدا و موجبات رشد از هر حیث فراهم شود

نقش و اهمیت خانواده:

خانواده تنها نظام اجتماعی است كه در همه جوامع، از مذهبی و غیر مذهبی پذیرفته شده و در جوامع گوناگون دارای نقش، پایگاه و منزلت‏های گوناگون است، با اینكه خانواده هسته ای كوچك از اجتماع است، در حیات اجتماعی مردم نقش و تأثیری فراوان دارد. خانواده هسته اول همه سازمانها و نهادهای اجتماعی است همه نقش های مربوط به ایجاد تمدن و انتقال مواریث و رشد و شكوفایی انسانیت به آن مربوط می شود و نیز همه سنت ها، عقاید و آداب ویژگی های فردی و اجتماعی از طریق خانواده به نسل جدید انتقال می یابد.

جامعه متشكل از خانواده هاست، مختصات آن از طریق روابط خانوادگی قابل توصیف است. اثر وجودی مفید و یا زیانبخش آن، به جامعه هم می رسد. ساخت و مشی آن در سكون یا اضطراب جامعه مؤثر است. انگیزه اعضایش در انگیزه های اجتماع تأثیر می گذارد. چگونگی مشی و سبك زندگی آن در اخلاق جامعه و در صحت یا بیماری آن نقشی مؤثر دارد.